1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Ce afaceri a făcut anul trecut Constantin Duluţe, cel care administreză cea mai mare exploataţie agricolă a ţării

Agricost SRL, compania omului de afaceri Constantin Duluţe care administrează cea mai mare exploataţie agricolă din România a înregistrat anul trecut în jur afaceri de 70 de milioane de euro şi are planuri de investiţii de 2 milioane de euro.

21 ian, 2016 | | ECONOMICA.net

Agricost SRL, compania care a luat în arendă de la Agenţia Domeniilor Statului cea mai mare suprafaţă agricolă din ţară-aproximativ 56.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei a produs anul trecut aproximativ 300 de mii de tone de cereale şi mizează pe afaceri de 65-70 de milioane de euro, a declarat pentru ECONOMICA.NET Constantin Duluţe, unicul acţionar al companiei.

În 2014, unul dintre cei mai buni ani agricoli din România, compania a raportat, potrivit datelor Ministerului de Finanţe,  afaceri nete de 33,4 milioane de lei (aproximativ 74,2 milioane de euro) şi un profit net de peste 57,5 milioane de lei (12,7 milioane de euro).  "Anul 2015 nu a fost un an prea bun pentru fermierii români. Mulţi au probleme financiare din cauza preţurilor reduse. Anul trecut preţul la cereale a fost mic, iar acest lucru s-a suprapus peste un an agricol slab. Costurile de producţie au fost, în medie, cu 15% mai mari comparativ cu 2014, dar preţurile (de vânzare n.red) au fost mai mici", a explicat Duluţe pentru ECONOMICA.NET.

 În ceea ce priveşte anul agricol 2016, Duluţe consideră că nici acesta nu a început prea bine, dar compania va continua planurile de investiţii bugetate. Este vorba despre o investiţie de aproximativ 20 de milioane de euro, din fonduri proprii şi bănci, pentru modernizarea utilajelor şi extinderea suprafeţei irigate. Compania are în plan să irige în total  42.000 de hectare, din care 28.000 de hectare sunt deja irigabili. "culturile de toamnă, până acum, aratp bine. Am luat deja probe din câmp, iar evoluţia plantelor este una normală. Dar, dacă nu ninge şi scad temperaturile o să avem în pericol rapiţa şi orzul", mai explică fermierul.

Constantin Duluţe a preluat în 2012, prin Agricost SRL, terenul din Insula Mare a Brăilei de la TCE 3 Brazi deţinut de omul de afaceri Culiţă Tărâţă. TCE 3 Brazi, aflată acum în insolvenţă, este cel mai mare datornic al ADS, suma cu care Agenţia Domeniilor Statului s-a înscris la masa credală fiind de 180,9 milioane de euro. Tabelul creanţelor nu este însă definitiv. Duluţe este un apropiat al defunctului Culiţă Tărâţă.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO