Cum să plăteşti cu peste 1.500 de lei anual mai puţin la încălzire. Comparaţie între centrală şi sistemul de stat

În aceste zile, în care asigurarea căldurii pentru iarnă a devenit o problemă naţională, vă prezentăm o situaţie comparată între ceea ce presupune intalarea unei centrale termice faţă de rămânerea în sistemul CET-urilor.
Economica.net - mie, 18 nov. 2015, 08:40
Cum să plăteşti cu peste 1.500 de lei anual mai puţin la încălzire. Comparaţie între centrală şi sistemul de stat

Instalarea unei centrale termice aduce cu sine o serie de avantaje majore, precum confortul şi libertatea de a adapta temperatura la propriile nevoi, dar mai ales o reducere semnificativă a costurilor comparativ cu sistemul centralizat de încălzire, ce poate ajunge, în funcţie de oraş, până la circa 2.000 lei anual.

„Dincolo de confort şi de dorinţa de a avea independenţă, cei mai mulţi români care au optat pentru instalarea unui sistem propriu de încălzire au făcut acest pas deoarece şi-au dorit o reducere a cheltuielilor pentru încălzire şi producere de apă caldă menajeră”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

De asemenea, acesta a subliniat că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice în situaţiile în care sunt branşaţi la un sistem centralizat de încălzire ineficient, care poate sista furnizarea de agent termic şi apă caldă, din cauze diverse precum defecţiuni sau restanţe de plată.

Conform cifrelor raportate de ANRSC, în acest moment, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România. Astfel, în cazul în care RADET nu ar mai putea furniza agent termic, peste 560.000 de locuinţe din Capitală ar rămâne fără căldură şi apă caldă.

În ceea ce priveşte costurile, acesta a mai afirmat, de asemenea, că în funcţie de oraş, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz, pot face economii majore. Astfel, cu o centrală termică în condensare, în Constanţa, facturile anuale pentru apă caldă şi încălzire aferente unui apartament de două camere ajung la circa 1.640 lei şi pot fi cu 2.000 de lei mai mici comparativ cu cele generate de CET. În Iaşi diferenţa este de circa 1.200 lei, anual, în timp ce în Timişoara, este de circa 1.000  lei.

Citeşte Cum să-ţi instalezi centrală termică. Acte, cât durează şi cât te costă, inclusiv şpaga

„În cazul Capitalei, unde până în acest moment Primăria a subvenţionat, din fonduri proprii, costul de facturare al gigacaloriei către populaţie, diferenţa dintre preţul plătit la RADET şi costul generat de o centrală termică în condensare, nu este unul foarte mare – aproximativ 200 lei. Cu toate acestea, am observat că mulţi bucureşteni se gândesc la instalarea unei centrale termice pentru a beneficia de confort”, a mai spus Drăguleanu.

Cum să reduci costurile de încălzire cu centrală termică

Dincolo de avantajul de a fi economică şi de a oferi un confort ridicat, o exploatare corectă a centralei termice pe timp de iarnă, alături de operațiunile de revizie și verificarea tehnică periodică, contribuie semnificativ la reducerea costurilor lunare pentru încălzirea locuinței.

„Indiferent de modelul de centrală deținut, primul pas pentru eficientizarea costurilor și obținerea confortului dorit este programarea optimă a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatură constantă de circa 210 C”, arată şeful Ariston.

Astfel, prin intermediul accesoriilor de termoreglare, utilizatorii dețin un control complet al sistemului de încălzire și pot seta temperatura în funcție de timpul petrecut în locuință, obținând astfel un confort sporit și adaptat nevoilor fiecărui individ. De asemenea, proprietarii de centrale termice sunt îndemnați să asigure o izolare eficientă a geamurilor, uşilor şi chiar a pereţilor, dar să nu omită nici verificarea radiatoarelor, astfel încât acestea să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.
Dincolo de măsurile practice pe care le poate face orice utilizator, este importantă şi efectuarea verificării tehnice periodice obligatorii la timp şi a activităţilor de mentenanţă.

„Verificarea tehnică periodică efectuată la timp este esențială pentru asigurarea unei durate de viață cât mai mare a centralei. În plus, această procedură ajută la menținerea unor condiții corecte de funcționare și previne uzura pieselor, aspect care, în timp, conduce la creșterea consumului de gaz și, implicit, a costurilor”, a mai spus reprezentantul companiei.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţional în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apple domină clasamentul celor mai valoroase mărci din lume în 2021
Apple domină clasamentul celor mai valoroase mărci din lume în 2021
Clasamentul anual „Interbrand – Best Global Brands 2021”, prezentat aseară, are pe primele locuri aceleași mărci ...
eMAG: Aproximativ 2.000 de selleri vând din Marketplace în Ungaria şi Bulgaria. Pe platforma s-au înrolat 36.000 de IMM-uri
eMAG: Aproximativ 2.000 de selleri vând din Marketplace în Ungaria şi Bulgaria. Pe platforma s-au înrolat 36.000 de IMM-uri
În jur de 2.000 de companii româneşti înrolate în platforma eMAG Marketplace exportă produse în Bulgaria şi Ungaria, ...
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au „garanția” City. Peste șase miliarde de lei sunt în aer
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au ...
Așa cum am promis, revenim cu un nou episod din seria pe care o dedicăm asigurărilor de garanții emise de City Insurance, ...