Cum să reduci riscurile investiţiilor la bursă

Orice investiţie presupune un anumit grad de risc, câştigurile finale fiind uneori direct proporţionale cu cât de mult este un investitor dispus să piardă. Indiferent care ar fi profilul unui jucător la Bursă, există metode prin care riscurile se pot reduce substanţial. ECONOMICA.NET vă spune ce să faceţi pentru a vă proteja banii.
Economica.net - lun, 25 nov. 2013, 04:53
Cum să reduci riscurile investiţiilor la bursă

Diversificarea este o tehnică ce reduce riscul prin împărțirea investițiilor în diferite instrumente financiare sau sectoare economice. Ideea de bază este maximizarea câștigului sau minimizarea riscului, prin investirea în domenii care vor reacționa în mod diferit la același eveniment.

„Pentru a vedea de ce se dorește diversificarea, trebuie avut în considerare că investitorul este expus la două surse de risc diferite: riscul sistemic și cel non-sistemic. Cel sistemic este un risc pe care investitorul va trebui să și-l asume, el fiind alcătuit din factori precum inflația, cursul de schimb, instabilitatea politică, ratele de dobândă și interesele geopolitice. Acest risc, după cum îi spune și nu numele, nu caracterizează o anumită companie sau un anumit sector, ci piața în ansamblul ei”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Sorin Tuţică, trader al casei de brokeraj Tradeville.

Riscul non-sistemic sau diversificabil este acel risc specific fiecărei companii sau sector în parte. Riscurile de piață, de sector și de țară se încadrează în această categorie. Ele pot fi reduse prin tehnica diversificării.

Să consideram spre exemplu că deținem un portofoliu format din Transelectrica (TEL) și Nuclearelectrica (SNN). În acest caz o știre legată de piața de energie autohtonă ar afecta în mod egal cele două companii, ceea ce ar conduce la un impact substanțial asupra portofoliului inițial. În cazul în care deținem și acțiuni la o companie precum Romgaz (SNG), vom micșora efectul unei știri negative, ba chiar putem considera piața gazelor naturale ca o alternativă la cea a electricității, ceea ce ar conduce la o contrabalansare în portofoliu, prin creșterea titlurilor SNG.

Citeşte şi 

Scoţi de la bancă mai puţini bani decât depui? Există alternative

Dar, putem diversifica și mai mult pentru că toate cele trei companii sunt corelate și se expun riscului țară și al celui de sector. În acest sens, pentru a obține o diversificare superioară, putem apela la acțiunile internaționale din alte sectoare de activitate, precum titlurile Christian Dior (CDI) ce reprezintă sectorul de lux la nivel internațional.

„Cu cât sunt mai puțin corelate acțiunile, cu atât mai bine, pentru că randamentul se cumulează liniar, iar riscul reprezentat prin volatilitate are și o puternică latură de corelație ce permite ca variația compusă să fie mai mică decât suma variațiilor inițiale”, a explicat Tuţică.

Diversificarea mai poate avea loc și prin investiția în alt tip de instrumente, precum obligațiunile sau unitățile de fond. Spre exemplu, prin cumpărarea unei sigure unități aferente fondului deschis de investiții ETF BET Tradeville (TVBETETF), cu suma de 6,4 lei se poate obține o diversificare pe întreaga paleta oferită de bursa locală, prin faptul că acest fond replică evoluția indicelui BET, ce cuprinde cele mai importante 10 societăţi locale cotate la Bursa de Valori Bucureşti.

„Diversificarea ajută în procesul de management al riscului pe care un investitor trebuie să-l aplice în momentul construcției unui portofoliu. Acest proces reduce volatilitatea mișcărilor prețurilor activelor deținute. Trebuie avut în vedere că riscul nu poate fi eliminat în totalitate. Acesta poate fi redus față de cel al fiecărei acțiuni în parte. Riscurile de piață au un efect general asupra portofoliului, prin urmare este importantă diversificarea și în spectrul altor instrumente financiare precum fonduri de investiții sau titluri de stat. Obiectivul este găsirea unui echilibru în raportul risc – randament, permițând astfel obținerea rezultatelor dorite cu o presiune emoțională mai scăzută”, a completat Tuţică. Dar înainte de a face pasul către bursă, vă recomandăm să analizaţi care este riscul maxim acceptat. Pentru aceasta puteţi face un test aici.

VEZI AICI TESTUL

Material realizat cu sprijinul casei de brokeraj Tradeville.

Te-ar mai putea interesa și
Tren metropolitan București – Ilfov: proiectul prevede mai nou achiziția a 72 de trenuri, de 411 milioane euro
Tren metropolitan București – Ilfov: proiectul prevede mai nou achiziția a 72 de trenuri, de 411 milioane euro
Proiectul trenului metropolitan București - Ilfov prevede mai nou achiziția a 72 de trenuri, față de 50 câte anunța inițial primarul Capitalei Nicușor Dan. Valoarea proiectului ce urmează......
A treia doză de vaccin se poate face începând din 28 septembrie
A treia doză de vaccin se poate face începând din 28 septembrie
Persoanele care s-au imunizat cu ultima doză de vaccin anti-covid cu cel puțin șase luni în urmă pot face a treia doză ...
Scandalul City Insurance – Guvernul a aprobat OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor
Scandalul City Insurance – Guvernul a aprobat OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor
Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ...
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect de OUG
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect ...
Racordarea la rețelele de gaze și energie electrică va fi gratuită doar pentru consumatorii casnici și în anumite limite, ...