Cum se acordă compensațiile la facturile de gaze și energie electrică. Cine și câți bani primește. Proiect de OUG

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de OUG privind compensarea facturilor la gaze și energie electrică în sezonul rece. Mecanismele nu sunt însă foarte ușor de înțeles. Mai jos, toate explicațiile!
Mihai Nicuţ - vin, 01 oct. 2021, 11:10
Cum se acordă compensațiile la facturile de gaze și energie electrică. Cine și câți bani primește. Proiect de OUG

Energie electrică: Factura scade cu 21 de bani/kWh, de principiu

Clienții casnici, persoanele fizice al căror consum TOTAL de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh și 1.000 kwh inclusiv, beneficiază de o compensare în sumă fixă de 0,21 lei/kwh aferentă acestui consum de energie electrică, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență, publicat pe site-ul Ministerului Energiei

Prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh și include tarifele reglementate și TVA, arată Ministerul. Se oferă și un exemplu de calcul:

“Pentru exemplificare:

Ex. 1. prețul de vânzare al energiei electrice = 0,92 lei/kwh

Valoare compensare = 0,21 lei/kwh.

Calcul determinare preț în urma compensării = 0,92 lei -0,21= 0,71 lei/kwh

Pret final energie electrică client casnic – 0,71/kwh”.

Deci este destul de simplu, compensația este de 21 de bani/kWh.

Dar NU în toate situațiile reducerea facturii este de 21 de bani/kWh, pentru că aici intervine prețul de referință. Scăderea de 21 de bani se aplică DOAR DACĂ diferența dintre prețul dvs și cel de 68 de bani/kWh este mai mare de 21 de bani /kWh. Dacă diferența este mai mică, o primiți doar pe aceasta, din ce se înțelege acum: adică diferența dintre prețul dvs din factură și cei 68 de bani/kWh, astfel că dvs veți plăti în final doar 68 de bani/kWh, Evident, sub 68 de bani/kWh (prețul Hidroelectrica adică), nu se compensează nimic.

Iată un exemplu de calcul:

prețul de vânzare al energiei electrice = 0,88 lei/kwh
pretul de referință al energiei electrice = 0,68lei/kwh.

Valoarea compensatiei = 0,88 lei -0,68= 0,20 lei/kwh

Pret final energie electrică client casnic – 0,68/kwh

La gaze, compensația este de 25% din factură, dar nu în toate cazurile

La gaze, compensația acordată de stat este de 25% din valoarea facturii aferente consumului lunilor noiembrie-martie, în cazul în care consumul total afferent acestei perioade este cuprins între 80 și 960 de metri cubi.

Dar mecanismul este destul de complicat și presupune introducerea unui preț de referință, de 125 lei/kWh de gaz. Vor fi compensați doar clienții care au un preț mai mare de 125 lei/kWh.

“Compensația se aplică pentru clienții casnici care au încheiate contracte de furnizare de gaze naturale la un preț de referință al gazelor naturale mai mare de 125 lei/MWh. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul vânzare a gazelor naturale”, arată Ordonanța.

Atenție însă, avem două situații

Prima

Dacă după ce s-a aplicat compensarea (procentul de 25% adică) asupra prețului dvs. din factură, diferența dintre prețul gazului plătit de dvs (cel din factură) și suma de compensat este MAI MICĂ de 125 de lei/MWh nu primiți compensația de 25% din prețul dvs din factură. Primiți doar diferența dintre prețul dvs din factură și cei 125 de lei/MWh.

Iată un exemplu de calcul pentru această situație:

Prețul de vânzare a gazelor naturale (prețul dvs. din factură) = 145 lei/Mwh

Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.

Valoarea compensatiei determinată ca procent de 25% = 145 lei x25%= 36,25 lei

Valoarea luată în calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 25% = 145 lei- 36,25 lei= 108,75 lei. Deci este sub 125 de lei caz în care se aplică formula de mai jos

Valoarea compensatiei acordate: Pret de vânzare gaze naturale – Preț de referință = 145 lei – 125 lei = 20 lei.

A doua

Dacă după ce s-a aplicat compensarea (procentul de 25% adică) asupra prețului dvs. din factură, diferența dintre prețul gazului plătit de dvs (cel din factură) și suma de compensat este MAI MARE de 125 de lei/MWh, veți primi compensația de 25% din prețul dvs din factură.

Iată exemplul de calcul.

Prețul de vânzare gaze naturale = 225 lei/Mwh

Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.

Valoarea compensatiei acordate, determinată ca procent de 25% = 225 lei x25%= 56,25 lei

Valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensației procentul de 25% = 225 lei – 56,25 = 168,75lei

Decia valoarea despășește 125 de lei, ca urmare se acordă compensația de 25%  asupra prețului dvs. din factură

Intrucât valoarea rezultată ca urmare a aplicarii compensării în procent de 25% este mai mare de 150 lei, compensația pt dvs. este de 56,25 lei/MWh. Adică se aplică procentul de 25% pe prețul dvs din factură.

Vor primi compensații și clienții care stau în imobile cu centrală pe gaz de scară/bloc

Reglementarea vine să rezolve și situația celor despre care nu se spusese nimic înainte, respectiv a cetățenilor care stau în imobile care au centrală pe gaz de scară/bloc, folosită la comun. Iată cum sumă prevederea, pentru ei:

“Schema de compensare prevăzută la alin. (1) se aplica și în cazul condominiilor și/sau cvartalelor cu încălzire centralizată care au un singur punct de consum care deservește spatiile locative din condominiu sau cvartal.

Pentru punctul de consum aferent încălzirii centralizate dintr-un condominiu și/saucvartal, încadrarea în tranșele de consum, pentru fiecare dintre spațiile locative se realizează în baza consumului înregistrat la punctul de consum prin raportare la numărul de spații locative.

Responsabilitatea cu privire la declararea tranșelor de consum aferente fiecărui proprietar din condominiu/cvartal revine Asociației de proprietari constituită la nivelul condominiului sau cvartalului potrivit legii sau proprietarilor, în situația în care pentru condominiul sau cvartalul respectiv nu există obligația constituirii asociației.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, reprezentantul administratiei condominiului/cvartalului, sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale toate calculele necesare însoțite de o declarație pe propria răspundere privind realitatea datelor furnizate”

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...