Cum se descurcă singurele bănci din România care împrumută bebeluşi

Cele două bănci de locuinţă din România adună aproape 600.000 de clienţi. Modelul lor de afaceri se bazează mai ales pe o facilitate importantă oferită de statul român care „premiază” clienţii băncii cu 25% din suma economisită anual, în limita a 250 de euro. În Austria, contractul de economisire-creditare este un foarte popular cadou de botez, la noi cel mai tânăr client are doar o lună
Şerban Buşcu - joi, 18 dec. 2014, 22:02
Cum se descurcă singurele bănci din România care împrumută bebeluşi

În jur de 600.000 de români au, în băncile de locuinţă, aproape 5 miliarde de lei, arată datele furnizate ECONOMICA.NET de către directorii BCR Banca pentru Locuinţe şi, respectiv, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Aproximativ 357.000 de clienţi provin de la BCR iar restul de 200.000 de la RBL.

Modelele abordate de cele două entităţi sunt încă diferite, în condiţiile în care RBL are deja o importantă activitate de creditare în timp BCR Bpl funcţionează deocamdată mai degrabă ca un „aspirator de lichidate” pentru grupul financiar din care face parte. Până la urmă însă, ambele bănci se bazează mai ales pe o facilitate acordată de statul român.

Guvernul premiază cu 25% din valoare depozitelor anuale clienţii celor două bănci. Suma maximă ce poate fi primită de la stat este de 250 de euro. La această primă se adaugă şi dobânda băncii(2% pe an) ceea ce face ca randamentul final să fie cu mult peste nivelul dobânzilor oferite de bănci la depozite.

 

 

Câţi clienţi iau credite şi ce fac cu banii

 

După o perioadă de minimum 5 ani de economisire, clientul are posibilitatea de a contracta un credit în lei a cărui valoare poate fi cel mult egală cu suma economisită. Dobânda pentru credit este fixă şi ajunge la 5% pe an. Deocamdată, doar RBL se poate lăuda cu un portofoliu semnificativ de credite, fapt care se datorează şi faptului că este mai veche pe piaţă decât concurentul, BCR Bpl.

”Încă din 2006 de când a început activitatea de creditare şi până în 2013 inclusiv, RBL a acordat credite în valoare de peste 158 milioane lei. Valoarea creditelor acordate de RBL în 2013 a fost de 27 milioane lei, în creştere cu 45% faţă de valoarea înregistrată cu un an înainte.”, spune Aurelia Cionga, preşedinte RBL. Pe de altă parte, BCR Bpl a acordat până acum 2.400 de credite.

„ Activitatea de creditare este abia la început, considerând că anul 2013 a reprezentat anul în care primele contracte de economisire creditare încheiate în 2008 au atins maturitatea de 5 ani şi titularii acestora au avut posibilitatea de a aplica pentru un credit locativ. „ arată Carmen Gudrun Schuster, vicepreşedinte BCR Bpl.

În privinţa destinaţiei banilor contractaţi prin credit, ambele bănci arată că aproximativ trei sferturi din clienţi se împrumută pentru a renova locuinţa.

Valoarea creditului mediu este de 60.000 de lei la BCR în timp ce, în cazul RBL, valoarea medie a creditelor negarantate, majoritare în portofoliu este de doar 28.000 de lei. Pentru creditele garantate cu ipotecă adică cele care au ca destinaţie achiziţia unei locuinţe, valoare medie este de 132.000 de lei.

 

Ce fel de clienţi au cele două bănci

 

RBL se poate lăuda că are cel mai tânăr client din sistemul bancar local în timp ce BCR mizează, pe partea de economisire(deocamdată ce mai importantă pentru bancă) pe clienţi fără contracte de muncă. „ Am realizat un studiu cu privire la categoriile de vârstă care sunt mai atrase de produsele de economisire-creditare.Sunt două grupuri în target: famillile tinere, care îşi doresc o casă, şi familiile ai căror copii se pregătesc să fie independenţi, pe cont propriu, fiind la liceu sau în primii ani de facultate.

Cel mai tânăr client al Raiffeisen Banca pentru Locuinte avea sub o lunăcândpărinţiisăi i-au contractat produsul de economisire-creditare, iar cel mai vârstnic, 90 de ani.”, arată şefa RBL. La rândul lor, cei de la BCR Bpl mizează pe o categorie largă de clienţi care au profile foarte diferite în funcţie de produsul pe care îl accesează.

Dacă pe partea de economisire majoritatea clienţilor sunt pensionari sau persoane neagajate, în zona de creditare domină familiile cu mai mulţi copii. „ În studiul portofoliului existent de clienţi, cei care preferă creditul sunt în general persoane sub 50 ani, angajate, cu familie formată din trei sau mai multe persoane (familii cu copii), din oraşe mai mici.

Clienţii care preferă economisirea sunt în general persoane peste 50 ani, neangajate (pensionari sau fără contracte de muncă), singure sau cu familie de două persoane, din oraşe mai mari sau din mediul rural.”, spune vicepreşedintele BCR Bpl.

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcia va suferi o serioasă lovitură economică după cutremurele din ultimele zile
Turcia va suferi o serioasă lovitură economică după cutremurele din ultimele zile
 Peisajul economic deja dificil va agrava catastrofa umanitară provocată de cutremurele care au lovit Turcia, primele estimări ale pagubelor arătând spre o inflaţie ridicată şi riscuri la......
Record pentru Nissan – Contribuţia niponilor la profitul Renault a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani
Record pentru Nissan – Contribuţia niponilor la profitul Renault a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani
Grupul auto francez Renault, care este în plin proces de revizuire a alianţei vechi de 24 de ani cu Nissan, a anunţat ...
Polonia spune că o decizie pentru livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
Polonia spune că o decizie pentru livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
Orice decizie de livrare de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată de NATO în ansamblul său, iar Polonia nu va fi prima ...
Pizza s-a scumpit cu 15,9% anul trecut în România. Cum au evoluat preţurile în UE
Pizza s-a scumpit cu 15,9% anul trecut în România. Cum au evoluat preţurile în UE
O pizza cumpărată în magazinele din Uniunea Europeană a costat mai mult, în medie, cu 15,9% în luna decembrie 2022 ...