1EUR = 4.8341 RON | Bucureşti 33 º

News

Cât sunt de afectate de caniculă culturile agricole. Porumbul este în pericol

Patru judeţe din partea de vest şi nord-vest a ţării sunt zilele acestea sub cod portocaliu de caniculă. Sunt zone cu producţii importante de cereale şi oleaginoase, care pot fi afectate dacă în următoarele zile nu plouă. Porumbul este în pericol.

08 iul, 2015 | | ECONOMICA.net

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) Ion Sandu declara luni, 6 iulie, că nu este exclus ca miercuri să fie emis cod roşu de caniculă în judeţele din vest şi nord-vest, România urmând să treacă prin intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de caniculă alternate cu furtuni. Judeţerle afectate sunt Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, zone cunoscute pentru potenţialul lor agricol şi unde recoltarea culturilor de toamnă a început deja. În total, anul trecut, fermierii din cele patru judeţe care suferă de caniculă au cultivat peste 1,2 milioane de hectare şi au produs 2,2 milioane de tone de porumb şi aproximativ 1,3 milioane de tone de grâu.

Pericol la porumb

"Momentan nu pot spune că sunt afectate culturile. Dar dacă temperaturile continuă să fie ridicate, de peste 37 de grade Celsius mai mult de zece zile, vor fi probleme cu culturile de primăvară. Porumbul nu o să se facă. Deja lucerna a fost afectată. A treia coasă deja nu cred că va mai fi, în condiţiile în care, într-un an obişnuit, se coseşte de 4-ori. Prima recoltă a fost însă bună, de aproximativ 4-5 tone la hectar", a declarat pentru ECONOMICA.NET Ioan Martin, directorul executiv al DADR Arad. 

Acesta susţine că, până acum, 2015 a fost un an agricol bun, cu producţii similare anului trecut. "Dacă ne referim la culturile de toamnă, am recoltat deja orzul, orzoaica şi avem peste 4 hectare de tone la hectar. Şi rapiţa boabe are o producţie suficient de bună , de peste 3 tone la hectar, dar nu am finalizat recoltarea", mai spune oficialul MADR. Acesta estimează că producţia de grâu în judeţul Arad va fi 4.500-5000 de kilograme la hectar.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut în Arad s-a realizat o producţie medie de 4.222 kilograme la hectar, mai puţin decât în 2013 cu aproximativ 250 de kilograme la hectar. De asemenea, s-au recoltat 5.274 de kilograme la hectar, cu peste 1.200 de kilograme în plus la hectar faţă de anul anterior. În total, anul trecfut în Arad s-au cultivat peste 328.300 de hectare 

Grindină la Satu Mare

Şi la Satu Mare situaţia este incertă, totul jucându-se pe o singură carte-ploaia. "Până acum nu ne putem plânge, dar este foarte puţină apă în sol. Dacă se menţine canicula, culturile ar putea suferi de secetă. Este vorba despre soia, porumb, legume, sau chiar şi floarea soarelui, dacă temperaturile mari continuă", a declarat pentru ECONOMICA.NET Ioan Cioltean, directorul Direcţiei Agricole Satu Mare.

Potrivit acestuia, culturile agricole din judeţ au fost afectate anterior şi de către grindină şi vijelii, iar fermierii au început deja secerişul. "Fermierii cei mai perfornaţi au început deja secerişul. Au început cu parcelele foarte bune şi, pot spune, că grâul este de foarte bună calitate. Producţia mică va fi, posibil, ceva mai mică decât cea de anul trecut, când media a fost de 4.150. "O să vedem exact după ce vom recolta şi parcelele afectate de grindină. Eu cred că ne vom apropia de 4.000 de kilograme la hectar", mai explică directorul Direcţiei Agricole. 

Timişul are nevoie de ploaie. Culturile arătau bine

În urmă cu o lună, culturile agricole de primăvară semănate în judeţul Timiş aratau foarte bine, spuneau oficialii Direcţiei Agricole care menţionau însă că este nevoie de ploaie pentru a nu compromite recolta la grâu, porumb şi triticale. "Orzul este gata, mai e nevoie de vreo săptămână de soare bun şi se poate recolta, va fi o producţie frumoasă. Grâul necesită o mică ploaie, pentru că acum este bobul în lapte, la început de coacere, şi pentru umplerea bobului este nevoie de apă. Floarea soarelui e chiar frumoasă, dar îi trebuie şi ei o ploaie, pentru că acum se înalţă. Porumbul arată bine, dar i-ar sta şi lui bine cu o ploaie. Nu putem estima producţii la hectar, pentru că se pot întâmpla multe, dar pentru actuala perioadă de vegetaţie arată bine. Dacă vine o ploaie-două în luna iunie, va fi bine. Rapiţa e terminată, se coace, nu mai e aşa de frumoasă ca acum doi ani, dar nici ploaia nu-i mai rezolvă nimic', afirma Doru Petanec, citat de Agerpres.

Timiş a produs anul trecut 582.080 de tone de grâu (3.972 de kilograme la hectar) şi 801.549 de tone de porumb (4.476 de kilograme la hactar).

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO