Studiul EY-Parthenon CEO Outlook Survey: Global Confidence Index a sondat 1.200 de lideri de companii din toată lumea, pe baza a 15 indicatori care formează „Indicele de încredere”.
Cele mai recente date ale cercetării au fost înregistrate ulterior alegerilor din 2024 din SUA şi oferă informaţii referitoare la aşteptările liderilor în privinţa creşterii şi a creării de valoare pe termen lung în cadrul unora dintre cele mai importante companii din lume.
Progresele tehnologice rapide, evoluţiile agendelor de durabilitate şi tensiunile geopolitice, despre care 49% dintre CEO cred că se vor amplifica şi mai mult în 2025, cresc gradul de complexitate al deciziilor în cadrul companiilor. Cu toate acestea, studiul a constatat că optimismul general a crescut constant în rândul directorilor generali, până la 73,5% (de la 70,5% în septembrie 2024), transformarea reprezentând punctul central al ambiţiilor acestora. În acelaşi timp, mai bine de jumătate dintre respondenţi (57%) sunt foarte convinşi că îşi pot reformula cu succes modelul de afaceri din viitor prin transformare, ceea ce, potrivit raportului, va face deosebirea dintre liderii de mâine şi cei care vor rămâne în urmă. În rândul directorilor generali, 43% au declarat, însă, că nu îşi vor îndeplini integral obiectivele de transformare.
Studiul evidenţiază că viziunea strategică şi investiţiile în oameni, inclusiv perfecţionarea abilităţilor angajaţilor pentru a ţine pasul cu inovaţiile tehnologice, sunt considerate pârghii esenţiale pentru creştere. 85% dintre CEO din lume sunt de părere că soluţionarea deficitului de abilităţi şi găsirea echilibrului corect între competenţele umane şi noile tehnologii vor reprezenta vectori de succes esenţial în anul în curs. Cu toate acestea, se menţine o atitudine prudentă în ceea ce priveşte piaţa muncii, 42% dintre respondenţi indicând că declinul profitabilităţii ar putea provoca reducerea numărului de angajaţi.
Cei mai optimişti directori generali prezintă o probabilitate mai mare să vizeze îmbunătăţirea experienţei angajaţilor şi clienţilor prin intermediul transformării (60%, faţă de 30% dintre cei mai pesimişti), în timp ce directorii generali pesimişti pun accent pe creşterea veniturilor şi a marjei de profit (40%, faţă de 20% dintre optimişti).
Apetitul general pentru fuziuni şi achiziţii (M&A) în 2025 în rândul respondenţilor directori generali din lume a crescut semnificativ, la 56% de la 37% în septembrie 2024, reprezentând cel mai ridicat nivel înregistrat de acest studiu în ultimii doi ani. Acesta este un semnal că se prefigurează o revenire puternică a tranzacţiilor în 2025, în continuarea tendinţei ascendente a solidei activităţi M&A înregistrate în 2024. Cei mai optimişti respondenţi au intenţii semnificativ mai accentuate să încerce să realizeze fuziuni şi achiziţii în următoarele 12 luni decât cei mai pesimişti (70%, faţă de 17%). Per total, 96% dintre respondenţi intenţionează să încerce să pună în practică iniţiative tranzacţionale în următoarele 12 luni (M&A, cedări de active, divizări sau IPO-uri, precum şi asocieri sau alianţe strategice).
De asemenea, există indicii că, în 2025, este posibil să se înregistreze o creştere a megatranzacţiilor, 60% dintre CEO anticipând că va avea loc o majorare a tranzacţiilor de peste 10 miliarde de dolari. Aproape jumătate dintre respondenţi intenţionează să vândă active, 48% plănuind o cedare de active sau crearea de noi entităţi prin separare, în creştere de la 44% în septembrie 2024, ceea ce va da un imbold suplimentar tranzacţiilor în acest an.
Studiul a relevat că SUA, Canada şi Mexic se numără printre principalele cinci destinaţii atractive pentru investiţii în 2025 la nivel mondial, ceea ce ar putea ajuta companiile globale să gestioneze posibilele tarife vamale impuse de SUA. Germania şi Marea Britanie completează clasamentul principalelor cinci destinaţii pentru investiţii. Din perspectiva domeniilor vizate, sectoarele tehnologiei, imobiliar şi al produselor de larg consum sunt principalele trei destinaţii pentru tranzacţiile M&A.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024.
Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.