Euro sare peste pragul de 4,80 lei, la cursul BNR

Euro sparge pragul de 4,80 lei, la cursul BNR. Moneda europeană, dolarul şi aurul ating, din nou, cele mai mari valori din istorie în faţa leului. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8026 lei/euro, 4,4462 lei/dolar, 5,7406 lei/liră sterlină, 4,5258 lei/franc elveţian.
Economica.net - vin, 21 feb. 2020, 10:32
Euro sare peste pragul de 4,80 lei, la cursul BNR

Euro a crescut la 4,80 lei, faţă de 4,78 lei, cursul anunţat ieri de BNR şi moneda europeană a atins cea mai ridicată valoare din istorie în fața leului. Euro a atins precedentul maxim istoric în faţa leului (4,7808 lei/euro) pe 21 noiembrie 2019. Moneda europeană a atins cea mai ridicată valoare din istorie în faţa monedei naţionale de cinci ori în şase şedinţe (14 noiembrie 2019-21 noiembrie 2019). Pe piaţa interbancară, euro a depăşit pragul de 4,80 lei pe 27 şi 28 noiembrie. 

Citește și Analişti: Fără corecţii bugetare leul îşi va continua deprecierea. Cotaţiile sunt de 4,85 de lei la final de an, dar corecţiile nu sunt excluse

Dolarul crește la 4,44 lei, față de 4,43 lei, cursul anunţat ieri de BNR, şi a atins din nou cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului.

Băncile comerciale au anunţat pe 21 februarie, cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,82 lei şi 4,86 lei.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,7834 lei/euro, 4,4304 lei/dolar, 5,7074 lei/liră sterlină, 4,5078 lei/franc elveţian.

Lira sterlină a rămas la la 5,74 lei, aproape de cursul anunţat de BNR în şedinţa precedentă.

ROBOR la trei luni a scăzut la 2,99%, faţă de 3,03%, nivelul din şedinţa precedentă şi a atins cea mai mică valoare din 2 decembrie 2019 când cotaţia ROBOR 3M a fost tot de 3,03%.

ROBOR la şase luni a scăzut la 3,11%, faţă de 3,15%, nivelul din şedinţa precedentă şi atinge cea mai scăzută valoare din 10 decembrie.

Aurul a crescut la 233,5122 lei pentru un gram, față de 229,4268 lei pentru un gram, și a atins cel mai mare nivel din istorie în faţa leului. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Cîţu: Deprecierea leului este corelată cu deprecierile din regiune

Deprecierea uşoară a leului este corelată cu deprecierile din regiune, în condiţiile în care zlotul şi forintul s-au depreciat în urma unor mişcări de fluxuri internaţionale, consideră ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu.

„Deprecierea uşoară a leului astăzi (joi, n.r.) este corelată cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiţi fără grijă. Dobânzile vor continua să scadă şi încrederea investitorilor va continua să crească în guvernarea PNL. Cu cât avem anticipate mai repede cu atât mai repede vom putea reveni la scăderi de preţuri şi dobânzi aproape de zero”, a scris ministrul joi seara pe pagina sa de Facebook.

Leul s-a depreciat joi cu 0,45 bani (0,09%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,7834 lei/euro. BNR a cotat miercuri euro la 4,7789 de lei. Leul a mai atins o cotaţie minimă record joi, 21 noiembrie, când cursul a fost de 4,7808 lei/euro.

La finele lunii ianuarie, analiştii financiari CFA România anticipau o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la un curs 4,8823 lei/euro, şi o majorare a ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte cât şi pentru cele lungi.

„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproape 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8286, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8823”, preciza, la momentul respectiv, într-un comunicat, CFA România.

Dumitru (Raiffeisen Bank): Cursul are o tendinţă de depreciere pe fondul deteriorării deficitului comercial

Leul are o tendinţă de depreciere faţă de euro pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială, a declarat, joi, pentru Agerpres, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

„Nu ştiu dacă are sau nu are legătură cu situaţia politică. Părerea mea este că nu trebuie să căutăm vreo relevanţă pentru mişcarea de ieri până azi care probabil pare spectaculoasă, dar nu e deloc spectaculoasă din punctul meu de vedere ca dimensiune, ci mai degrabă trebuie să ne uităm la factorii fundamentali din spate. Cursul se depreciază nu de ieri, de azi. Are o tendinţă de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială. Deficit de balanţă comercială care s-a accentuat în ultimii ani, şi avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, şi acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, în cea mai mare parte. Practic, avem o situaţie de deficite gemene: deficit de cont curent generat de un deficit bugetar mare şi nu avem deocamdată vreo claritate la nivelul politicii fiscal-bugetare în termeni de ajustare, pentru că suntem încă în vâltoarea alegerilor şi a anului electoral şi nu avem prea multe semne că ajustarea începe, ajustarea bugetului care este absolut inevitabilă”, a spus Ionuţ Dumitru.

El a menţionat că dacă ne uităm pe proiecţiile Comisiei Europene vom vedea că instituţia estimează un deficit de 7% pentru anul viitor într-un scenariu în care nu se modifică politicile fiscal – bugetare.

Întrebat dacă am putea vedea şi alte deprecieri ale monedei naţionale, Dumitru a spus că banca estimează un curs mediu de 4,85 lei pentru un euro.

„Ne aşteptăm să nu avem o ajustare semnificativă a bugetului anul acesta şi ajustarea să fie amânată pentru anii următori, ceea ce va menţine cumva presiunea pe curs. Dar să sperăm că măsurile hotărâte de ajustare fiscale vor veni mai degrabă mai repede decât mai târziu”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...