Cursul a încheiat şedinţa în scădere uşoară, la 4,3710 – 4,3720 lei/euro

Cursul de schimb a fost stabil în şedinţa interbancară de joi şi a încheiat sesiunea în scădere uşoară, la 4,3710 - 4,3720 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de valută tranzacţionată.
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 15:31
Cursul a încheiat şedinţa în scădere uşoară, la 4,3710 - 4,3720 lei/euro

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,3710 – 4,3720 lei/euro, în scădere cu 0,27 – 0,3 bani faţă de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când euro era tranzacţionat la 4,3737 – 4,3750 lei.

La deschiderea şedinţei de joi, băncile cotau euro la 4,3720- 4,3730 lei/euro, iar până la închidere cotaţiile au fost stabile şi au oscilat în intervalul 4,3710 – 4,3735 lei/euro.

„Se pare că intervenţiile indirecte ale BNR pentru a tempera deprecierea leului i-au determinat pe cei mai mulţi jucători să îşi închidă poziţiile în care mizau pe deprecierea leului şi au început să vândă euro. Volumele de valută tranzacţionate sunt în continuare mici”, a afirmat un dealer.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, zlotul se deprecia cu 0,2% în raport cu euro, în timp ce forintul se aprecia cu 0,2%.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,3730 lei/euro, cu 0,12 bani sub nivelul stabilit miercuri. Banca centrală a anunţat în sesiunea precedentă un curs de referinţă de 4,3742 lei/euro.

În schimb, leul a continuat să se deprecieze faţă de dolar, rata de schimb urcând cu 2,56 bani, de la 3,3211 lei/dolar la 3,3467 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cursul a urcat cu 1,01 bani, la 3,6426 lei/franc, cel mai ridcat nivel din luna septembrie. Francul elveţian s-a apreciat joi faţă de moneda unică, în contextul crizei din zona euro, iar cursul a scăzut pentru prima dată sub pragul de 1,2 franci/euro impus de banca centrală a Elveţiei la începutul lunii septembrie.

Dobânzile au continuat să scadă, întrucât ratele la contractele swap pentru scadenţa la o zi se tranzacţionează în apropierea pragului de 0%. Swap-ul valutar este o tranzacţie în care doi parteneri schimbă anumite sume exprimate în două valute diferite şi le returnează la o dată stabilită, dobânda fiind calculată din diferenţa dintre cursul spot şi cotaţia forward fixată în momentul încheierii contractului.

Randamentele afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele cu scadenţă la o zi au scăzut de la 3,01 – 3,51% la 2,32 – 2,82%. Totodată, dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au coborât de la 3,38 – 3,88% la 2,85 – 3,35%.

ING a notat recent, în urma publicării datelor privind rezervele valutare, că este posibil ca intrările de fonduri europene să fi fost de proporţii în martie şi aceasta să fi susţinut detensionarea recentă a pieţei monetare.

Potrivit economistului ING Bank, Vlad Muscalu, dobânzile pentru contractele swap cu maturitatea la o zi şi două zile au coborât şi sub 0% (la circa -0,5%).

„Date recente susţin această idee. Ministerul Afacerilor Europene a aratat că plăţile interne către beneficiari din luna trecuta s-au ridicat la 1,5 miliarde lei, în timp ce ministrul Agriculturii a declarat la finalul săptamânii trecute că fondurile europene atrase în primul trimestru al acestui an de acest minister au depăşit un miliard euro”, arată un raport ING Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană se pregăteşte pentru achiziţiile comune de materii prime critice
Comisia Europeană se pregăteşte pentru achiziţiile comune de materii prime critice
Comisia Europeană va lansa în zilele următoare un apel de proiecte pentru a îmbunătăţi aprovizionarea UE cu materii prime critice şi speră să înceapă, în curând, achiziţiile comune de......
Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol – prognoză agrometeo
Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol ...
Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi ...
Tentativă de asasinat asupra premierului slovac: Intervenţia chirurgicală a decurs bine – vicepremier
Tentativă de asasinat asupra premierului slovac: Intervenţia chirurgicală a decurs bine – vicepremier
Premierul slovac Robert Fico, aflat în stare "critică" după ce a fost rănit miercuri de mai multe gloanţe a suferit ...
Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,2%
Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,2%
România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol ...