Cursul fluctua uşor peste 4,46 lei/euro la finalul sesiunii interbancare

Cotaţiile monedei naţionale fluctuau uşor peste 4,46 lei/euro, după ce la jumătatea zilei cursul a urcat aproape de 4,48 lei/euro, ca urmare a deciziei preşedintelui Băsescu să nu aprobe memorandul cu FMI.
Economica.net - mar, 03 dec. 2013, 15:30
Cursul fluctua uşor peste 4,46 lei/euro la finalul sesiunii interbancare

În jurul orei 16:30, schimburile se realizau la 4,4600 – 4,4620 lei/euro, cu circa 2,6 bani peste nivelurile de la aceeaşi oră de luni, de 4,4340 – 4,4355 lei/euro.

La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,4420 – 4,4450 lei, iar în prima parte a zilei cursul a urcat până la un maxim de 4,4780 lei/euro pe piaţa interbancară, pe rulaje în creştere, potrivit dealerilor, care spun că jucătorii mizau pe deprecierea leului pe termen scurt, ca urmare a suspendării acordului cu FMI.

Ulterior, cotaţii au coborât treptat spre 4,46 lei/euro, iar volumele tranzacţionate au scăzut.

Majoritatea economiştilor apreciază că amânarea aprobării primei evaluări a acordului cu FMI va avea un impact limitat asupra pieţelor financiare, inclusiv pentru faptul că înţelegerea este de tip preventiv, iar măsurile fiscale sunt deja aprobate, iar investitorii se aşteaptă ca România să respecte angajamentele.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. El a cerut Guvernului să caute alte măsuri de compensare, în principal prin eliminarea cheltuielilor suplimentare destinate autorităţilor locale, altele decât co-finanţarea proiectelor realizate cu fonduri UE.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi dimineaţă că aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă doresc să modifice măsurile necesare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pe 2014 înainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al instituţiei financiare internaţionale.

La ora transmiterii acestei ştiri preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte cu premierul Victor Ponta, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu vicepremierul Daniel Chiţoiu şi cu ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

BNR a publicat marţi un curs de referinţă în creştere, la 4,4684 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate.

Rata de schimb afişată marţi este cu 3,25 bani peste nivelul de luni, de 4,4359 lei/euro. Un curs superior, de 4,4711 lei/euro, a fost anunţat de banca centrală pe 25 septembrie.

Totodată, cursul de schimb leu/dolar american a crescut cu 1,91 bani, la 3,2936 lei/dolar.

Leul s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă urcând la 3,6352 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi se plasau la 1,58 – 2,08% pe an. În acelaşi timp, randamentele pentru scadenţa la o săptămâna sunt în intervalul 1,6 – 2,1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...