Curtea de Conturi a început un audit al performanţei managementului general al privatizării la instituţiile implicate

Curtea de Conturi a iniţiat un audit al performanţei managementului general al privatizării în cadrul căruia se urmăreşte şi clarificarea situaţiei veniturilor obţinute din acest proces, se arată într-un răspuns dat de instituţie la o solicitare a deputatului PNL Andreea Paul privind sumele încasate de stat din privatizări.
Economica.net - vin, 07 oct. 2016, 06:09
Curtea de Conturi a început un audit al performanţei managementului general al privatizării la instituţiile implicate

‘Cu privire la solicitarea dumneavoastră de a vă pune la dispoziţie sumele totale şi anuale încasate la bugetul României în ultimii 26 de ani, dar şi lista exhaustivă a activelor statului privatizate şi a sumelor aferente colectate vă comunicăm că nu deţinem informaţii care să ofere o astfel de imagine. În această situaţie, au fost solicitate informaţii de la principalele entităţi implicate în privatizare. Precizăm că, pe baza datelor ce ne-au fost transmise de unele dintre aceste entităţi, nu putem formula un răspuns complet şi competent, pentru aceasta fiind necesară obţinerea de informaţii de la toate entităţile implicate în privatizare, precum şi o verificare a lor. Menţionăm faptul că instituţia noastră a iniţiat un audit al performanţei managementului general al privatizării în cadrul căruia se urmăreşte şi clarificarea, la nivelul instituţiilor implicate în privatizare a căror activitate se analizează, a situaţiei veniturilor obţinute din aceasta’, este răspunsul Curţii de Conturi.

Andreea Paul a trimis în data de 23 august o interpelare parlamentară ‘Sumele încasate la bugetul României din privatizări’ către principalele cinci entităţi ale statului care au competenţe în domeniul privatizărilor: Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) şi Curtea de Conturi a României.

Conform datelor publicate de Andreea Paul pe blogul personal, în urma răspunsurilor primite, Ministerul Finanţelor Publice a virat 21,6 miliarde de lei, în perioada 2000 – iulie 2016, în contul deschis la Trezoreria Statului pentru sumele rezultate din vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute de stat.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, succesoarea din anul 2012 a fostei Autorităţi pentru Valorificarea Activelor Statului, a transmis ca a încasat 14,4 miliarde lei din contractele de privatizare pe care le-a derulat, iar Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS), instituţia succesoare din anul 2014 a Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a răspuns că statul român a încasat peste 4,7 miliarde lei din privatizări, din anul 2003 până în prezent, din contractele monitorizate de către acest Departament.

‘Având în vedere că situaţia încasărilor la bugetul de stat din privatizări în ultimul sfert de veac e departe de a fi clarificată, Curtea de Conturi mi-a răspuns că a demarat ieri (miercuri n.r) un audit cu privire la managementul activelor statului şi sumele încasate în urma privatizării lor’, scrie Andreea Paul pe blogul său.

Potrivit deputatului PNL, cele mai mari încasări în contul Trezoreriei au fost înregistrate în anul 2006, urmat de anul 2004 şi, respectiv, 2013, conform răspunsului furnizat de către MFP, iar cele mai mici venituri obţinute şi încasate efectiv din privatizări au fost înregistrate în perioada 2014-2015, când statul român a încasat efectiv 3 milioane de lei din privatizări.

Statul român a încasat peste un miliard de euro din privatizări, din anul 2003 până în prezent, din contractele monitorizate de către Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului din cadrul Ministerului Economiei. Cea mai mare sumă încasată a fost obţinută la vânzarea Petrom către OMV, din anul 2004, când România a obţinut 707,87 milioane euro. Statul român a mai încasat, în anul 2004, peste 250 de milioane de euro prin privatizarea Distrigaz Sud şi Distrigaz Nord. Suma obţinută din cele 3 privatizări reprezintă aproape 90% din totalul veniturilor încasate din privatizările Ministerului Economiei, potrivit răspunsului transmis de către DPAPS.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a obţinut, în anul 2006, 7,96 miliarde lei din privatizări, mai mult de jumătate din veniturile totale încasate în ultimii 25 de ani, de 14,42 miliarde lei. AAAS a derulat în perioada 1992-2016, peste 11.000 de contracte, dintre care cele mai multe (75%) au fost semnate în perioada 1996-2000.

Te-ar mai putea interesa și
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru (break even) în 2024, în condiţiile în care oferta consistentă la......
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...