Curtea de Conturi: CNAS a decontat nelegal servicii medicale care au creat prejudicii de peste 97 de milioane de lei

Curtea de Conturi a descoperit că CNAS şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate auditate au validat şi decontat nelegal servicii medicale, care au generat prejudicii estimate la peste 97 de milioane lei. Printre serviciile decontate nelegal de Casele de Asigurări se numără medicamente compensate cu 90% pentru pensionari care nu aveau dreptul la acestea, servicii acordate unor persoane decedate, servicii fictive pe numele unor pacienţi internaţi în spital. 
Cristina Şomănescu - sâm, 17 dec. 2016, 21:28
Curtea de Conturi: CNAS a decontat nelegal servicii medicale care au creat prejudicii de peste 97 de milioane de lei

Lista abaterilor găsite de Curtea de Conturi la CNAS şi la CAS-urile din ţară, care au fost auditate:

– Casele de Asigurări de Sănătate auditate au validat şi decontat ilegal servicii medicale spitalelor pe numele unor pacienţi care la data acordării serviciilor medicale erau decedaţi. Prejudiciul creat este estimat la 1,69 de milioane de lei.

– Casele de Asigurări de Sănătate auditate au validat şi decontat ilegal unor medici de familie şi medici din ambulator servicii medicale acordate fictiv unor pacienţi care în tot acest timp au fost internaţi în spital în regim de spitalizare continuă (adică pentru mai mult de 12 ore). De vreme ce pacienţii au fost internaţi în spitalizare continuă, nu aveau cum să beneficieze în acelaşi timp de servicii medicale la medicul de familie, şi în ambulator. Prejudiciul creat este estimat la 969.000 lei.

– Casele de Asigurări de Sănătate auditate au validat şi decontat ilegal reţete medicale cu compensare de 90% unor persoane care nu se încadrau în categoria “pensionari cu venituri numai din pensii de până la 700 lei pe lună”. Prejudiciul creat este estimat la 899.000 lei.

Medicii au prescris medicamente compensate cu 90% din sublista B unor pensionari cu venituri din pensii de peste 1.000 lei pe lună lună, dar şi unor pensionari care au realizat în anul 2015 şi venituri de peste 1.000 lei din dobânzi.

Potrivit legii, pensionarii care au venituri doar din pensii iar acestea sunt de până la 700 lei pe lună beneficiază de compensare de 90% din preţul de referinţă al medicamentelor cuprinse în sublista B din lista cu medicamente de care beneficiază asiguraţii. Înainte să le prescrie pensionarilor aceste medicamente, medicii de familie sunt obligaţi să le solicite ultimul talon de pensie şi declaraţie pe proprie răspundere în care pensionarii să-şi asume că nu au alte venituri în afară de cele din pensie. Aceste precauţii la care medicul e obligat prin lege să recurgă îl asigură pe medic că pacientul căruia îi prescrie medicamentele compensate cu 90% are dreptul să le primească.

– Casele de Asigurări de Sănătate auditate au validat şi decontat ilegal reţete medicale cu compensare de 100% pentru persoane care nu aveau dreptul la decontarea integrală a medicamentelor primite. Pentru a primi medicamente decontate integral, pacienţii au fost trecuţi în acte ca veterani, persoane cu handicap, beneficiari de indemnizaţii de şomaj şi beneficiari de ajutor social. Prejudiciul creat a fost estimat la 4.55 milioane lei.

– Casele de Asigurări de Sănătate auditate au validat şi decontat ilegal reţete medicale emise de către alţi medici decât cei prevăzuţi în protocoalele terapeutice. Prejudiciul creat a fost estimat la circa 1 milion de lei.

– Casele de Asigurări de Sănătate auditate au validat şi decontat ilegal prescripţii medicale care conţin medicamente al căror preţ cu amănuntul a fost stabilit fără respectarea prevederilor legale. Prejudiciul creat este estimat la 207.000 lei.

  • Consecinţa: stabilirea de către farmacii a unui preț cu amănuntul maximal fără respectarea prevederilor legale a condus în unele cazuri la suportarea de către asiguraţi a unei contribuţii personale stabilită ca diferenţă de preţ rezultată din prețul medicamentului prescris şi preţul de decontare.

– CNAS a decontat nelegal medicamente la preţuri de referinţă/decontare mai mari decât prevede legea, preţuri stabilite în baza unor preţuri cu amănuntul maximale din Catalogul Naţionalal Preţurilor Medicamentelorde Uz Uman, care nu au fost actualizate conform legii. Prejudiciul creat a fost estimat la 85,33 de milioane lei.

Citeşte şi:

CNAS: Nu există prejudicii de proporţii la nivelul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...