Potrivit raportului publicat marți, 11 februarie, „Rusia ar putea fi mai dispusă să recurgă la forța militară într-un război regional împotriva uneia sau mai multor țări europene membre NATO, dacă percepe alianța ca fiind slăbită din punct de vedere militar sau divizată politic”.
„Acest lucru este valabil mai ales dacă Rusia consideră că SUA nu poate sau nu vrea să sprijine țările europene membre NATO într-un conflict cu Moscova”, se precizează în raport, subliniindu-se că Rusia continuă să își consolideze capacitatea militară pentru un posibil conflict cu NATO.
Evaluarea actualizată a amenințărilor realizată de DDIS vine în contextul în care președintele american, Donald Trump, caută să pună capăt războiului din Ucraina, care luna aceasta intră în al patrulea an.
Agenția prezintă trei scenarii posibile în cazul în care conflictul din Ucraina se încheie sau îngheață, plecând de la presupunerea că Rusia nu are capacitatea de a duce un război cu mai multe țări simultan.
Actualizarea prognozează că, în termen de șase luni, Rusia ar putea porni un război împotriva unei țări vecine, iar în doi ani ar putea declanșa un conflict regional în zona Mării Baltice. Peste cinci ani, însă, ar putea lansa un atac de amploare asupra Europei, cu condiția ca SUA să nu intervină.
Agenția precizează că nu a luat în calcul o posibilă creștere a capacităților de apărare ale NATO.
Trump a cerut statelor membre NATO să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, mai mult decât dublul actualului obiectiv, și a sugerat că SUA s-ar putea retrage din alianța militară dacă aliații săi nu își asumă contribuțiile financiare.
În 2024, Trump a declarat că ar încuraja Rusia să atace orice țară membră NATO care nu își respectă obligațiile financiare.