Dacia este cea mai economică maşină din lume

Trei modele ale mărcii noastre naţionale sunt cele mai economice maşini din lume, potrivit publicaţiei Argus, care face anual un clasament pe baza calculelor pentru peste 1.000 de modele de autoturisme.
Economica.net - vin, 09 mart. 2018, 21:59
Dacia este cea mai economică maşină din lume

Indicatorul luat în calcul pentru realizarea clasamentului dominat copios de Dacia este aşa numitul „cost per kilometru” (PRK-prix de revient kilometrique). Este un indicator obţinut compilând mai multe date, care ia în calcul nu doar valoarea de achiziţie, ci costul total de utilizare al autoturismului, în mai mulţi ani de utilizare optimă, în care intră costul cu finanţarea achiziţiei, costul combustibilului, asigurările şi service-ul.

Acest indicator arată de fapt cât de ieftină sau de scumpă este o maşină cu totul, nu doar atunci când o cumperi.

Potrivit calculelor celor de la Argus, maşina cu cel mai mic cost per kilometru din lume este Dacia Sandero, echipată cu motorul de un litru Sce de 75 de cai putere, căreia îi revin doar 0,33 euro pe kilometru, într-un an cu un rulaj de 15.000 km.

Pe locul doi în clasamentul celor de la Argus este Dacia Logan cu motorul de un litru (1.0 Sce de 75 de cai), care, după un an şi 15.000 km parcurşi, are un cost per kilometru de 0,35 euro. Maşina românească împarte această poziţie cu modelul Suzuki Celerio 1.0 Avantage, în dreptul căreia sunt tot 35 de cenţi pe kilomretru, în aceleaşi condiţii de utilizare.

Podiumul este completat tot de o Dacie, modelul Duster diesel. În echoparea cu propulsorul Renault 1.5 dCi de 90 de cai putere şi în varianta cu tracţiune faţă, maşina românească are un cost per kilometru de 0,37 euro, la fel, într-un an în care s-au parcurs 15.000 km. Dusterul împarte această poziţie cu un model de clasă mică, Citroen C1, varianta 1.0 Vti de 68 de cai putere.

Am ales să vă prezentăm doar costul pentru un an de utilizare, în condiţiile în care Argus face acest calcul pentru mai multe variante de durata de utilizare a maşinii sau număr de kilometri parcurşi. Spre exemplu, acelaşi Sandero, după cinci ani de utilizare şi un rulaj de 35.000 km pe an, are un cost de utilizare de doar 0,19 euro. 

Indicatorul PRK este ceva mai ridicat în 2018, după un 2017 în scădere şi un 2016 în stagnare, iar principalul motiv este creşterea preţurilor la carburanţi de la începutul acestui an.

Dacia în 2017: cel mai bun an din istorie

Constructorul auto Dacia a vândut, în 2017, peste 655.000 de vehicule, cu 12,2% mai multe decât în anul anterior, cea mai importantă piaţă fiind Franţa, unde au fost comercializate circa 120.000 de unităţi.

În România, constructorul auto a continuat să fie lider de piaţă, cu o cotă de aproape 29% şi cu 43.262 de vehicule vândute anul trecut, în creştere cu 11,3% faţă de 2016.

Pe plan local, din vânzările înregistrate, 47% au fost livrate în cadrul programului ‘Rabla’. Per total, cu peste 16.200 de unităţi comercializate (40% din vânzările totale ale mărcii), Logan berlină a rămas cel mai popular model Dacia în România.

De asemenea, Logan MCV a continuat să fie cel mai vândut model break din România (3.200 unităţi), iar Sandero domină detaşat segmentul B-hatch, cu peste 8.400 de unităţi livrate, şi se plasează pe locul al doilea în clasamentul pe modele.

Prima generaţie a modelului Duster s-a vândut, în 2017, în circa 8.300 de exemplare, iar cu peste 950 de unităţi livrate, din care 40% în versiune Stepway, Lodgy şi-a consolidat poziţia de lider în segmentul mono-volumelor.

Nu în ultimul rând, modelele Dokker şi Dokker VAN au înregistrat vânzări bune, acesta din urmă reuşind să atingă, cu 3.371 de unităţi, cea mai bună performanţă de la lansarea sa, în 2012.

Pe pieţele externe, Dacia a comercializat, anul trecut, 611.973 vehicule, cu 12% mai multe faţă de anul 2016. În acest context, Europa domină în clasamentul pe regiuni, cu peste 460.000 de vehicule vândute de Dacia în 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că minele din întreaga lume vor avea probleme în a......
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...