Dacia şi timbrul de mediu: Noua taxă ajută sau încurcă producătorul român?

Pentru unele modele produse în fabrica de la Piteşti taxa scade, dar pentru altele creşte substanţial. Avantajaţi vor fi cei ce vor să-şi cumpere Dacii diesel.
Economica.net - joi, 24 ian. 2013, 22:02
Dacia şi timbrul de mediu: Noua taxă ajută sau încurcă producătorul român?

Vânzările de autoturisme Dacia pe piaţa românească în acest an vor depinde, dincolo de alţi factori, şi de două măsuri administrative ale guvernului: noua taxă auto, redenumită timbru de mediu şi noul program „Rabla”, care ar putea intra în vigoare în primăvară.

Recent, au apărut primele detalii referitoare la noua taxă auto, şi, în urma calculelor, rezultatele par a fi mixte, pentru Dacia. Cum coeficienţii au fost modificaţi, iar principalul criteriu în taxarea maşinilor noi a devenit poluarea, adică emisia de dioxid de carbon, pentru unele dintre automobilele noi Dacia noua taxă va fi mai mică, iar pentru unele mai mare.

Cât e timbrul de mediu pentru maşina ta? Calculează singur noua taxă auto aici

Sub brandul Dacia, Renault produce în fabrica de la Piteşti noua generaţie de Logan şi Sandero, alături de SUV-ul Duster, singurul astfel de autoturism din toată gama Renault.

Vă prezentăm mai jos o comparaţie între noua taxă şi cea veche, pentru fiecare motorizare, cu menţiunea că noua taxă nu a fost încă aprobată de Guvern, proiectul de act normativ intrând abia în dezbatere publică.

Sandero şi Logan

  • 0,9 benzina, emisii de 120 g/km, 898 cmc, taxa veche 41 euro, taxa noua 50 euro
  • 1,2 benzina, emisii de 137 g/km, 1149 cmc, taxa veche 73 euro, taxa noua 108 euro
  • 1,5 diesel, 75 CP şi 90 CP, emisii de 103 g/km, 1461 cmc, taxa veche 199 euro, taxa nouă 52 euro

Duster

  • 1,6 16 V benzina, emisii de 185 g/km, 1598 cmc, taxa veche 329 euro, taxa nouă 452 de euro
  • 1,5 dCi 110 diesel, emisii de 137 g/km, 1.461 cmc, taxa veche 220 euro, taxa nouă 153 de euro
  • 1,5 dC1 90, diesel, emisii de 130 g/km 1461 cmc, taxa veche 219 euro, taxa nouă 119 euro

Aşadar, ca o primă observaţie se poate vedea că taxa scade în cazul motorizărilor diesel, iar scăderea este mai accentuată în cazul noilor motoare 1,5 dCi, prezente pe a doua generaţie de Logan şi Sandero, tocmai pentru că aceste motoare, de generaţie mai nouă, sunt şi mult mai puţin poluante.

Noua taxă auto: Mai mare la maşina nouă decât la cea veche

În cazul motorizărilor pe benzină, se poate constata o creştere a taxei la toate tipurile de propulsor şi, dacă în cazul motoarelor noi de 0,9 şi 1,2 creşterea este modestă, nu la fel se poate spune şi despre motorul „clasic” de pe Duster, de 1,6 litri 16 V. În acest caz, dat fiind că motorul este de generaţie mai veche, iar emisiile sunt mai mari, taxa creşte cu peste 120 de euro.

Despre programul de înnoire a parcului auto încă se mai discută. Pe baza primelor informaţii, situaţia pare a fi mai puţin bună pentru Dacia. Prima de casare pentru maşinile vechi ar putea creşte substanţial, până la 1.500 de euro pentru fiecare maşină casată (de la 3.800 de lei, circa 860 de euro acum) dar tichetele Rabla nu se vor mai putea cumula. Ca atare, dacă până acum Dacia putea oferi un discount de circa 2.400 de euro, acum se vede obligată să plafoneze reducerea la 1.500 de euro: un singur tichet pentru maşina vândută.

Pe o piaţă care s-a întors la volumele de acum 12 ani (doar circa 70.000 de maşini noi vândute anul trecut) rezultatele Dacia în România nu sunt foarte încurajatoare. Cu doar 20.000 de autoturisme vândute în 2012, piaţa românească a ieşit din top 5, pentru prima dată de la debutul proiectului Logan.

Programul Rabla se schimbă. Veşti bune pentru proprietarii de maşini foarte vechi

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...