Dacia şi timbrul de mediu: Noua taxă ajută sau încurcă producătorul român?

Pentru unele modele produse în fabrica de la Piteşti taxa scade, dar pentru altele creşte substanţial. Avantajaţi vor fi cei ce vor să-şi cumpere Dacii diesel.
Economica.net - joi, 24 ian. 2013, 22:02
Dacia şi timbrul de mediu: Noua taxă ajută sau încurcă producătorul român?

Vânzările de autoturisme Dacia pe piaţa românească în acest an vor depinde, dincolo de alţi factori, şi de două măsuri administrative ale guvernului: noua taxă auto, redenumită timbru de mediu şi noul program „Rabla”, care ar putea intra în vigoare în primăvară.

Recent, au apărut primele detalii referitoare la noua taxă auto, şi, în urma calculelor, rezultatele par a fi mixte, pentru Dacia. Cum coeficienţii au fost modificaţi, iar principalul criteriu în taxarea maşinilor noi a devenit poluarea, adică emisia de dioxid de carbon, pentru unele dintre automobilele noi Dacia noua taxă va fi mai mică, iar pentru unele mai mare.

Cât e timbrul de mediu pentru maşina ta? Calculează singur noua taxă auto aici

Sub brandul Dacia, Renault produce în fabrica de la Piteşti noua generaţie de Logan şi Sandero, alături de SUV-ul Duster, singurul astfel de autoturism din toată gama Renault.

Vă prezentăm mai jos o comparaţie între noua taxă şi cea veche, pentru fiecare motorizare, cu menţiunea că noua taxă nu a fost încă aprobată de Guvern, proiectul de act normativ intrând abia în dezbatere publică.

Sandero şi Logan

  • 0,9 benzina, emisii de 120 g/km, 898 cmc, taxa veche 41 euro, taxa noua 50 euro
  • 1,2 benzina, emisii de 137 g/km, 1149 cmc, taxa veche 73 euro, taxa noua 108 euro
  • 1,5 diesel, 75 CP şi 90 CP, emisii de 103 g/km, 1461 cmc, taxa veche 199 euro, taxa nouă 52 euro

Duster

  • 1,6 16 V benzina, emisii de 185 g/km, 1598 cmc, taxa veche 329 euro, taxa nouă 452 de euro
  • 1,5 dCi 110 diesel, emisii de 137 g/km, 1.461 cmc, taxa veche 220 euro, taxa nouă 153 de euro
  • 1,5 dC1 90, diesel, emisii de 130 g/km 1461 cmc, taxa veche 219 euro, taxa nouă 119 euro

Aşadar, ca o primă observaţie se poate vedea că taxa scade în cazul motorizărilor diesel, iar scăderea este mai accentuată în cazul noilor motoare 1,5 dCi, prezente pe a doua generaţie de Logan şi Sandero, tocmai pentru că aceste motoare, de generaţie mai nouă, sunt şi mult mai puţin poluante.

Noua taxă auto: Mai mare la maşina nouă decât la cea veche

În cazul motorizărilor pe benzină, se poate constata o creştere a taxei la toate tipurile de propulsor şi, dacă în cazul motoarelor noi de 0,9 şi 1,2 creşterea este modestă, nu la fel se poate spune şi despre motorul „clasic” de pe Duster, de 1,6 litri 16 V. În acest caz, dat fiind că motorul este de generaţie mai veche, iar emisiile sunt mai mari, taxa creşte cu peste 120 de euro.

Despre programul de înnoire a parcului auto încă se mai discută. Pe baza primelor informaţii, situaţia pare a fi mai puţin bună pentru Dacia. Prima de casare pentru maşinile vechi ar putea creşte substanţial, până la 1.500 de euro pentru fiecare maşină casată (de la 3.800 de lei, circa 860 de euro acum) dar tichetele Rabla nu se vor mai putea cumula. Ca atare, dacă până acum Dacia putea oferi un discount de circa 2.400 de euro, acum se vede obligată să plafoneze reducerea la 1.500 de euro: un singur tichet pentru maşina vândută.

Pe o piaţă care s-a întors la volumele de acum 12 ani (doar circa 70.000 de maşini noi vândute anul trecut) rezultatele Dacia în România nu sunt foarte încurajatoare. Cu doar 20.000 de autoturisme vândute în 2012, piaţa românească a ieşit din top 5, pentru prima dată de la debutul proiectului Logan.

Programul Rabla se schimbă. Veşti bune pentru proprietarii de maşini foarte vechi

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică și luni, 01 – 02.08.2021, în intervalul orar 12:00-20:00, restricții de......
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...