Daimler a inaugurat la Sebeş unitatea de producţie pentru montaj cutii de viteză Mercedes

Concernul german Daimler, care a anunţat în aprilie o investiţie de 300 de milioane de euro în România, a inaugurat oficial miercuri la Sebeş unitatea de producţie pentru montaj cutii de viteză automate pentru autoturismele de lux Mercedes-Benz, fiind create astfel circa 250 de locuri de muncă.
Economica.net - mie, 17 iul. 2013, 16:42
Daimler a inaugurat la Sebeş unitatea de producţie pentru montaj cutii de viteză Mercedes

La un an de la demararea lucrărilor de construcţie, noua fabrică ocupând o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi, miercuri a demarat la Sebeş, într-un cadru festiv, producţia liniei de montaj a cutiilor automate de viteză în 5 trepte, în prezenţa prefectului Gheorghe Feneşer, a vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Alba, Alin Cucui (PDL) şi Florin Roman (PNL) şi a primarului Alexandru Dăncilă (PSD). Împreună cu administratorul Star Transmission, Bernd Krottmayer, şi directorul proiectului NAG1, Jurgen Becke, aceştia au pornit linia de montaj prin apăsarea butonului simbolic de Star of Production. La final, au şi semnat de altfel pe prima cutie de viteză automată cu 5 trepte asamblată la Sebeş.

Administratorul companiei Star Transmission, Bernd Krottmayer, a menţionat că, până de curând, cutiile de viteză automate în 5 trepte pentru autoturismele Mercedes s-au montat exclusiv în Germania.

„Transferarea producţiei la Sebeş ne arată încă o dată câtă încredere acordă concernul Daimler companiei Star Transmission. Daimler mizează în principal pe flexibilitatea, seriozitatea şi calitatea ridicată pe care o oferim, iar noi vom face tot posibilul pentru a nu-i dezamăgi. Inaugurarea noii unităţi de producţie subliniază încă o dată strategia de dezvoltare a companiei. Putem oferi astfel noi locuri de muncă şi diverse posibilităţi de dezvoltare profesională”, a declarat Bernd Krottmayer, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

De menţionat că presa nu a fost invitată la inaugurarea oficială a noii fabrici de la Sebeş, la festivitate fiind prezent un număr restrâns de oficialităţi.

În cadrul evenimentului de miercuri, a fost acordată o diplomă şi angajatului cu numărul 1.000 la fabricile din Cugir şi Sebeş, un tânăr de 19 ani, al cărui contract de muncă a fost încheiat recent.

Prezent la inaugurarea unităţii de producţie, prefectul Gheorghe Feneşer a declarat că este o onoare pentru el să se afle la ‘un moment istoric’ atât pentru companie, cât şi pentru judeţul Alba. La rândul lor, vicepreşedinţii CJ Alba, Alin Cucui şi Florin Roman, s-au arătat impresionaţi de modul în care compania s-a dezvoltat în ultimii ani. Primarul oraşului Sebeş, Alexandru Dăncilă, a ţinut să precizeze că la Sebeş se creează astfel noi locuri de muncă, inclusiv pentru tineri fără experienţă în domeniul tehnic, oferindu-li-se astfel perspective pentru viitor, potrivit sursei citate.

Linia de montaj, compusă din două linii principale şi 11 linii secundare, a fost transferată din Germania şi este parţial automatizată. Pentru lucrările de construcţie, asamblare linie şi infrastructură s-au investit aproximativ 30 de milioane de euro şi s-au creat 250 de noi locuri de muncă.

Pentru construcţia noii fabrici s-au folosit aproximativ 400 de tone de fier şi 50.000 de metri cubi de beton, 20.000 de metri de cablu pentru transferul de date între sistemele IT. Înainte ca prima cutie de viteză să fie montată s-au verificat foarte strict toate piesele pentru a avea siguranţa că procesul de calitate este cel dorit, se menţionează în comunicatul remis de Star Transmission.

Angajaţii din diferite departamente au petrecut aproximativ 50.000 de ore în Germania, unde au beneficiat de o instruire intensivă şi au avut posibilitatea de a munci alături de colegii germani.

Constructorul auto german Daimler a anunţat în aprilie că intenţionează să investească în România, pentru producţia unei noi generaţii de cutii de viteze automate pentru autovehiculele de lux marca Mercedes-Benz, mai mult de 280 de milioane de euro. În total, compania plănuieşte investiţii de peste 300 de milioane de euro.

‘Începând din 2014, generaţia actuală de cutii de viteze cu dublu ambreiaj va fi, de asemenea, asamblată acolo. Acest lucru va oferi, astfel, capacităţi suplimentare de asamblare care vor completa producţia din Stuttgart, unde a fost concentrată asamblarea până în prezent. Cu sprijinul guvernului român în vederea extinderii capacităţilor de producţie, se preconizează că o nouă generaţie de cutii de viteze automate va fi, de asemenea, fabricată în noua reţea de producţie care implică locaţiile din Stuttgart (producţie completă, inclusiv asamblare) şi Sebeş (doar asamblare) începând cu anul 2016’, se menţiona într-un comunicat dat publicităţii în primăvară de către concernul german.

Daimler a luat decizia de a construi noi capacităţi de producţie în România deoarece nu mai putea extinde producţia la Stuttgart.

‘De peste 10 ani, Star Transmission continuă să fie un partener de încredere al locaţiilor noastre producătoare de sisteme de transmisie, din Germania. Având în vedere situaţia actuală şi în baza experienţei si colaborării excelente cu Star Transmission, opţiunea pentru asigurarea capacităţilor necesare de asamblare suplimentară, într-o manieră flexibilă, este de a extinde activităţile din România’, a explicat, în aprilie, directorul de Producţie pentru Sisteme de Transmisie a Mercedes-Benz şi al Fabricii Mercedes-Benz din Untertürkheim, Peter Schabert.

Subsidiara Star Transmission avea în primăvară aproximativ 800 de angajaţi, la Cugir şi Sebeş, fabrici unde se produc componente pentru motoarele şi cutiile de viteze ale autoturismelor actuale Mercedes-Benz, precum şi cutii de viteze pentru modelele mai vechi, pentru asigurarea pieselor de schimb.

SC Star Transmission SRL Cugir este o unitate înfiinţată în toamna anului 2001, prin asocierea SC Cugir SA cu firma ‘Daimler Chrysler AG’. Societatea româno-germană din Cugir are drept obiectiv producerea şi livrarea de roţi dinţate şi părţi de angrenaje pentru industria internaţională de automobile.

După un parteneriat de şase ani între SC Cugir SA şi ‘Daimler Chrysler AG’, în ianuarie 2001 au fost puse bazele societăţii SC Star Transmission Cugir SRL, în a cărei structură concernul german a deţinut la început 51%. Societatea a pornit la drum cu un capital de 2,5 milioane de euro. De la data asocierii, structura capitalului social a suferit modificări, trecând prin 56% – Daimler AG, respectiv 44% – Uzina Mecanică Cugir în anul 2006, pentru a se ajunge în 2010, după majorarea de capital făcută de către Daimler AG, la un procentaj de 78,28% – Daimler AG ?i 22,72% – Uzina Mecanică Cugir.

În 2013, asociatul majoritar a luat decizia ca STC să fie 100% parte a concernului Daimler AG şi a achiziţionat întreg pachetul de părţi sociale deţinut de către Uzina Mecanică Cugir, prin semnarea de către cei doi asociaţi, în luna martie, a contractului de vânzare-cumpărare.

Inaugurarea investiţiei constructorului german Daimler de la Sebeş a fost anunţată, în iunie, pentru 29 iulie, în prezenţa premierului Victor Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...