Daimler Truck: Camionul Mercedes-Benz GenH2 a parcurs 1.047 km cu un singur plin de hidrogen

Daimler Truck a demonstrat că tehnologia pilelor de combustie pe bază de hidrogen poate fi soluția potrivită pentru decarbonizarea transportului rutier pe distanțe lungi. Un prototip omologat pentru drumuri publice al autocamionului Mercedes-Benz GenH2 a finalizat o cursa record, acoperind o distanță de 1.047 km cu un singur plin de hidrogen lichid.
Robert Stan - mie, 27 sept. 2023, 22:06
Daimler Truck: Camionul Mercedes-Benz GenH2 a parcurs 1.047 km cu un singur plin de hidrogen

Propulsat de un sistem de pile de combustie și echipat cu un sistem de rezervoare de hidrogen lichid, cursa a început luni, 25 septembrie, după-amiaza, la Centrul pentru clienți Mercedes-Benz Truck din Woerth am Rhein și s-a încheiat marți dimineața, 26 septembrie, în capitala Germaniei, Berlin. Autocamionul a finalizat cursa cu încărcătură completă și o greutate totală combinată a vehiculului de 40 de tone în condiții reale, fără a emite dioxid de carbon (CO2) pe parcursul întregii curse. Drumul record cu rezervoare sigilate și kilometraj controlat a fost confirmat în mod independent printr-un document de inspecție de la TÜV Rheinland.

„Astăzi este o zi minunată! Un camion alimentat cu hidrogen își începe călătoria din Renania-Palatinat până la Berlin. Suntem mândri că o astfel de inovație de mare anvergură provine din Renania-Palatinat și a fost dezvoltată și testată la uzina din Woerth. Aceasta este o dovadă a spiritului inovator din Renania-Palatinat și va schimba definitiv industria transporturilor. Ea marchează o etapă importantă în transformarea și decarbonizarea sectorului transporturilor – datorită noilor tehnologii. Călătoria camionului GenH2 din Renania-Palatinat până la Berlin face acest lucru posibil”, a declarat Petra Dick-Walther, secretar de stat pentru afaceri economice al landului Renania-Palatinat.

După parcurgerea distanței record, Andreas Gorbach, membru al Consiliului de Administrație al Daimler Truck AG, șef al departamentului de tehnologie pentru camioane, a condus camionul peste linia de sosire în Ministergarten din Berlin: „Pentru a decarboniza transportul, avem nevoie atât de tehnologii de propulsie cu baterii electrice, cât și de tehnologii de propulsie cu hidrogen. Punctul forte al camioanelor cu pile de combustie este reprezentat de sarcinile flexibile și solicitante de transport pe distanțe lungi. Prin depășirea pragului de 1.000 de kilometri cu un singur plin, am reușit să demonstrăm că hidrogenul în camioane este o soluție inovatoare, iar noi facem progrese semnificative pe drumul către producția de serie. În același timp, cursa noastră record de astăzi ne reamintește că decarbonizarea transporturilor necesită alți doi factori, pe lângă tehnologiile de propulsie potrivite: o infrastructură energetică ecologică și costuri competitive în comparație cu vehiculele convenționale”.

Înaintea cursei, camionul Mercedes-Benz GenH2 a fost alimentat cu hidrogen lichid la stația de alimentare a Daimler Truck de la centrul de dezvoltare și testare al companiei din Woerth. Hidrogenul furnizat de Air Liquide este de origine regenerabilă, deoarece a fost produs din biometan cu garanții de origine. În timpul procesului de realimentare, hidrogenul lichid criogenic la minus 253 de grade Celsius a fost alimentat în două rezervoare de 40 kg montate de o parte și de alta a șasiului autocamionului. Datorită izolației deosebit de bune a rezervoarelor vehiculului, hidrogenul poate fi menținut la temperatură un timp suficient de îndelungat fără răcire activă. Ambele rezervoare au fost sigilate înainte de începerea cursei #HydrogenRecordRun de către TÜV Rheinland.

Daimler Truck preferă hidrogenul lichid în dezvoltarea sistemelor de propulsie pe bază de hidrogen. În această stare agregată, purtătorul de energie are o densitate energetică semnificativ mai mare în raport cu volumul, în comparație cu hidrogenul gazos. Prin urmare, poate fi transportat mai mult hidrogen, ceea ce mărește semnificativ autonomia și permite o performanță comparabilă a vehiculului cu cea a unui camion diesel convențional.

Fiind unul dintre cei mai mari producători de vehicule comerciale din lume, Daimler Truck s-a angajat să respecte Acordul de la Paris privind clima. Obiectivul este de a oferi vehicule noi care sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2 în timpul funcționării în regim de conducere pe piețele noastre principale la nivel mondial (Europa, SUA, Japonia) până în 2039. Autocamioanele electrice cu baterii sunt alegerea ideală pentru distribuție, precum și pentru transportul pe distanțe lungi, cu o desfășurare regulată pe rute planificabile, cu distanțe și opțiuni de încărcare adecvate.

Cu toate acestea, propulsoarele pe bază de hidrogen ar putea fi o soluție mai bună, în special pentru implementări foarte flexibile și deosebit de solicitante în transportul de mare tonaj și transportul pe distanțe lungi. În plus, disponibilitatea unei infrastructuri adecvate și a unei cantități suficiente de energie electrică ecologică sunt esențiale pentru o tranziție reușită către tehnologiile fără emisii. Daimler Truck este convinsă că acoperirea rapidă și optimizată din punct de vedere al costurilor a acestei cereri de energie poate fi realizată numai cu ajutorul ambelor tehnologii.

Citește și:
– Mercedes-Benz eCitaro fuel cell, prezentat la Global Public Transport Summit 2023 din Barcelona
– Daimler Truck a început producția celui de-al doilea camion electric, Mercedes-Benz eEconic

Te-ar mai putea interesa și
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024
Între cererea pentru AI și presiunea consumului de energie: cum va arăta industria centrelor de date în 2024
Centrele de date joacă un rol crucial în stocarea, procesarea și gestionarea eficientă a datelor digitale. Sunt fundamentale pentru funcționarea serviciilor online, iar anul viitor acestea se......
Iveco și-a înnoit întreaga gamă de produse printr-o investiție de 1 miliard de euro
Iveco și-a înnoit întreaga gamă de produse printr-o investiție de 1 miliard de euro
Pentru prima dată în istoria sa, producătorul de vehicule comerciale Iveco și-a reînnoit întreaga gamă de produse ...
Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia
Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia
Inflaţia în zona euro va continua să scadă în lunile următoare, chiar dacă într-un ritm mai lent, a declarat preşedintele ...
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice
Marile bănci de dezvoltare promit la COP28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice
Zece din cele mai importante bănci globale de dezvoltare au promis la conferinţa COP28 că îşi vor intensifica eforturile ...