1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Damen, Fincantieri şi Naval au depus oferta finală pentru construcţia corvetelor de 1,6 miliarde de euro. Pe 26 octombrie se anunţă câştigătorul

Pe 26 octombrie 2018 va fi anunţat ofertantul român cu care statul va intra în negociere directă. În această etapă de depunere a ofertelor s-au clasat Damen Shypyards Group – Olanda, grupul italian Fincantieri şi Naval Group din Franţa. Ofertele finale pentru intrarea în negociere direct cu statul român au fost depuse pe 2 octombrie. Valoarea totală a proiectului este de 1,6 miliarde de euro cu TVA.

Marţi, 2 octombrie, s-au depus ofertele finale pentru desemnarea câştigătorului care va construi cele patru corvete militare din înzestrarea armatei române, corvete solicitate de NATO şi UE. Cei trei constructori internaţionali de nave care şi-au depus ofertele sunt: Damen Shypyards Group – Olanda, reprezentat în România de şantierul naval de la Galaţi şi mai nou, cel de la Mangalia, grupul italian Fincantieri care deţine în România şantierele navale de la Tulcea şi Brăila şi Naval Group din Franţa care s-a asociat cu Şantierul Naval Constanţa.

Pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, se va anunţa ofertantul cu care se va intra în negociere finală. Este mult spus ofertantul final deoarece dacă nu se va cădea de acord cu caluzele contractuale, statul poate apela la următorul clasat în această etapă pentru negocieri. Practic, după negocierea directă cu ofertanţii va fi ales câştigătorul.

Potrivit hotărârii de guvern care reglementează cum se va face înzestrarea armatei cu cele patru nave noi de război şi modernizarea/repararea celor vechi construcţia trebuie să aibă loc într-un şantier naval din România, din motive de tehnice impuse de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Şantierele navale din România pot apărea ca subcontractante ale programului după desemnarea câştigătorului sau pot pleca într-o relaţie de asociere cu unul dintre marii producători.

Producătorul care va construi cele patru corvete militare în România este ales în trei etape distincte: etapa de calificare, etapa de dialog şi etapa de evaluare a ofertelor finale depuse. Acum sunt la ultima etapă, după care din 26 octombrie va începoe negocierea direct.

Potrivit programului ,,Corveta multifuncţională", armata va cumpăra cele patru corvete mutifuncţionale construite pe un şantier din România şi va moderniza cele doua fregate tip T22R din dotarea forţelor Navale. Valoarea totală a proiectului de investiţii este de circa 1,6 miliarde de euro, inclusiv TVA şi presupune construirea într-un interval de şapte ani a celor patru corvete într-un şantier naval din România, prima urmând a fi livrată după trei ani.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO