1EUR = 4.8297 RON | Bucureşti 5 º

Finanţe şi bănci

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2019. Document

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.  În cadrul aceleiaşi şedinţe de Guvern au fost aprobat şi proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021. Vezi prezentarea bugetului pentru 2019 aici.

08 feb, 2019 | Agerpres

Documente atasate:

(update 08 feb, 2019 17:39) Teodorovici: Anul acesta există o creştere substanţială pentru nivelul local, undeva la 47,2 miliarde lei
Anul acesta există o creştere substanţială pentru nivelul local, undeva la 47,2 miliarde de lei, iar Primăria Capitalei beneficiază de o alocare de 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul acesteia, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, sumele rămase după asigurarea bugetului de funcţionare se repartizează la primăriile de sector proporţional cu impozitul pe venit estimat a fi încasat în anul 2019 la nivelul fiecărui sector.

"La Primăria Municipiului Bucureşti, alocarea este de 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul Capitalei. Sumele rămase după asigurarea bugetului de funcţionare se repartizează la primăriile de sector proporţional cu impozitul pe venit estimat a fi încasat în anul 2019 la nivelul fiecărui sector, iar la sectoarele municipiului Bucureşti avem şi aici un plafon minim de 1.250 de lei pe locuitor", a menţionat Teodorovici, după aprobarea de către Guvern a proiectului Legii bugetului de stat pe 2019.

La nivel local, pentru consiliile judeţene există o creştere de la 250 de lei, cât a fost în 2018 pe locuitor, la 450 de lei, iar plafonul maxim este de 275 de milioane de lei pe fiecare consiliu judeţean.

"Pentru primăriile de municipii, cu excepţia Capitalei, alocarea directă este de 60%. Alocarea directă pentru judeţe este de 15%, pentru partea de municipii şi oraşe este de 60% din impozitul pe venit, cu un plafon minim de 12 milioane de lei pentru municipii şi de 6 milioane de lei pentru oraşe. La primăriile de oraşe, avem 60% din impozitul de venit cu plafon minim de 6 milioane lei, ceea ce înseamnă cu 3 milioane de lei mai mult faţă de 2018. La primăriile de comune avem un plafon de 1.000 de lei pe locuitor comparativ cu 750 de lei pe locuitor în anul 2018, dar aici avem şi un plafon minim la nivelul de 2 milioane de lei, cu 1 milion mai mult faţă de 2018. Cu alte cuvinte, avem plafon să zicem pe locuitor la nivel de judeţ - 450 de lei şi la nivel de comună 1.000 de lei pe locuitor", a menţionat acesta.

Potrivit ministrului, prin echilibrarea bugetelor locale se repartizează astfel 7,5% din impozitul pe venit în mod egal la consiliile judeţene pentru finanţarea bugetelor de funcţionare ale comunelor şi pentru cofinanţarea proiectelor locale.

"Acest plafon de 7,5% în acest an se împarte în mod egal la numărul de judeţe şi se alocă suma rezultată egal pentru fiecare judeţ în parte, suma fiind de aproximativ 28,4 milioane de lei, deci pe judeţ la dispoziţia consiliului judeţean pentru acest tip de finanţare a bugetelor UAT-urilor", a arătat şeful de la Finanţe.

În cazul în care nu sunt sume suficiente, se alocă sume defalcate din TVA pentru echilibrare, a adăugat el.

"Cheltuielile pe care Guvernul a decis să le descentralizeze, dar pentru care asigură şi sumele necesare, este foarte important de menţionat, sunt cele legate de centrele pentru persoanele cu handicap, centrele pentru protecţia copilului, indemnizaţii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Chiar dacă sumele rămase după plata cheltuielilor sociale sunt mai mici decât bugetul din 2018, acestea se completează din sumele defalcate de TVA pentru echilibrare, totalul fiind de 6,1 miliarde de lei pentru acoperirea acestui tip de cheltuieli, repet, care se asigură de la bugetul de stat către nivelul local. Practic, s-a descentralizat o atribuţie, dar şi cu suma aferentă. Totalul acestor cheltuieli este de 6,3 miliarde de lei, iar pentru acoperirea acestor sume se alocă din TVA 11,4 miliarde de lei", a explicat ministrul.

Şeful de la Finanţe a menţionat că finanţarea serviciilor sociale destinate protecţiei copiilor şi persoanelor cu handicap din centrele publice, precum şi indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap, se asigură încă de la începutul anilor 2000 din bugetele autorităţilor publice locale şi judeţene cărora li se adaugă, după caz, sume provenite din cotele defalcate de TVA de la bugetul de stat.

"Potrivit proiectului bugetului de stat pe 2019, aceste sume provenite din cotele defalcate de TVA nu se mai regăsesc în vechile anexe, ci se asigură din sumele de echilibrare care se acordă tot de la bugetul de stat prin cedarea a 100% din impozitul pe venit către autorităţile locale şi judeţene. Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, conform mecanismului prezentat, sunt de aproximativ 11,4 miliarde de lei", a subliniat el.

(update 08 feb, 2019 16:03) Teodorovici: Bugetul de pensii în acest an este pe un excedent de 0,2% din PIB
Bugetul de pensii în acest an este pe un excedent de 0,2% din PIB, ceea ce arată că Pilonul I de poate fi dus într-o zonă în care să devină foarte atractiv, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

"Bugetul de pensii în acest an este pe excedent, ca urmare în principal a unei măsuri adoptate în anii trecuţi şi anume acel transfer de contribuţii de la angajator la angajat şi iată că astăzi putem spune că avem un plus de 0,2% din PIB, un element extrem de important. Măsura trecerii contribuţiilor a fost, după cum spuneam, măsura care a avut efectul determinant în această schimbare efectivă de situaţii, de la un deficit în anii trecuţi până la 18 miliarde de lei astăzi s-a ajuns la momentul la care avem excedent. Spuneam şi anul trecut că Pilonul I de pensii poate fi chiar dus către o zonă pe care ni-o dorim cu toţii şi mai ales cei care urmează să intre în pensie, din care să se facă investiţii, astfel încât să devină foarte atractiv", a spus Teodorovici.

Potrivit datelor prezentate de şeful de la Finanţe, deficitul la bugetul de pensii a fost în anul 2016 de 1,95 din PIB, în 2017 de 1,6 din PIB, în 2018 de 0,5% din PIB, în timp ce pentru anul acesta bugetul de pensii are un excedent de 0,2% din PIB.
(update 08 feb, 2019 15:54) Dăncilă: Asigurăm finanţarea majorării salariilor şi pensiilor. Bugetele locale, alocare record
La debutul ședinței de guvern, premierul Viorica Dăncilă a declarat că bugetul va asigura finanțarea majorării salariilor și pensiilor, bugetele locale vor avea o alocare record, iar deficitul bugetar se va menține la 2,5% din PIB.

”Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și am avut în vedere susținerea a trei piloni principali - sănătatea, educația și investițiile publice. De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare pentru a onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor luate de România în relația cu partenerii NATO și sumele necesare acțiunilor președinției României la Consiliul UE. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde lei, din care 2 miliarde credite bugetare alocate pentru proiecte europene. Pentru prima oară, valoarea PIB va depăși 1.000 miliarde lei, încă o confirmare a măsurile economice bune luate de Guvern. Deficitul bugetar va fi păstrat la 2,55% din PIB”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit Hotnews.ro.

Potrivit premierului, în proiectul de buget sunt prevăzute 49,85 miliarde de lei pentru investiții, în creștere cu 45% față de 2018. La Ministerul Transporturilor fondurile sunt cu 6 miliarde de lei mai mari.

În condițiile în care primarii marilor orașe au criticat proiectul de buget, Dăncilă a continuat să susțină că sumele alocate administrației publice locale sunt record.

”Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din buget sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mari față de cele din 2018. Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporție de 100% la bugetele locale, respectiv 22 miliarde, comparativ cu 15 miliarde repartizat în 2018. Așadar bugetul anului 2019 este unul echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale și cele de dezvoltare”, a afirmat Dăncilă.
De asemenea, ea a mai susținut că angajamentele privind majorarea salariilor și pensiilor vor fi respectate: ”Asigurăm finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin programul de guvernare continuăm creșterea punctului de pensie cu 15 la sută începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei și a pensiei minime cu 10% de la 640 lei la 740 lei".

Proiectele bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale urmează să fie trimise la Parlament, spre dezbatere și aprobare.

(update 08 feb, 2019 15:31) Creştere economică de 5,5%, un salariu mediu brut de 5.163 lei şi un deficit bugetar de 2,55%
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat, vineri, proiectul de buget pentru acest an, aprobat vineri de Guvern, care prevede o creştere economică de 5,5%, un câştig salarial mediu brut de 5.163 lei, un deficit bugetar în scădere la 2,55% şi atingerea unui număr al salariaţilor de 5,282 milioane.
(update 08 feb, 2019 15:29) Punctul de pensie creşte cu 15%, de la 1 septembrie
Punctul de pensie va creşte, de la 1 septembrie 2019, cu 15%, până la 1.265 lei, iar pensia minima este aşteptată să crească cu 10%, până la 704 lei.

În 30 ianuarie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a păstrat, în prognoza privind evoluţia economiei în acest an, estimarea privind un avans de 5,5% al Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an, până la 1022,5 miliarde de lei, dar mizează pe un curs valutar de 4,67 lei/euro, în creştere uoară faţă de prognoza publicată în toamna anului trecut.

Bugetul din acest an, aprobat vineri de Guvern, mizează pe un avans de 5,5% a Produsului Intern Brut (PIB), până la 1.022,5 miliarde lei, şi un deficit bugetar de 2,55%, în scădere faţă de cel de anul trecut, de 2,88%.

”Câştigul salarial mediu net va ajunge, în acest an, la 3.085 lei, în creştere cu 50,6% faţă de cel din 2016. (...) Datoria publică va ajunge la un nivel de 34,9% în acest an, faţă de 34,5% în 2018”, a spus Teodorovici.

Veniturile la buget sunt aşteptate să crească cu 53,1% în acest an, până la 342,7 miliarde lei. În schimb, Guvernul se aşteaptă la un avans mai mic al cheltuielilor, de 52,3%, până la 368,8 miliarde lei.

Principalele cheltuieli din acest an sunt cele cu asistenţa socială (107,6 miliarde lei), cheltuielile de personal (102,5 miliarde lei) şi investiţiile (49,65 miliarde lei).

În cazul bugetelor locale, Guvernul estimează o creştere de la 250 de lei pe locuitor la 450 de lei pe locuitor, cu un plafon maxim de 275 milioane lei. Totodată, primăriile de municipiu vor primi un plafon minim de 12 milioane de lei, cu 7 milioane de lei în plus faţă de 2018, iar impozitul pe venit este stabilit la 60%.

Premierul Dăncilă a declarat că impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporţie de 100% la bugetele locale, respectiv 22,2 miliarde, comparativ cu 15 miliarde cât s-a repartizat în anul 2018, astfel că bugetele locale beneficiază anul acesta de o alocare "record", iar totalul sumelor care se distribuie din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mari decât cele din 2018, scrie Agerpres

Vezi prezentarea bugetului pentru anul 2019 aici

"Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporţie de 100% la bugetele locale, respectiv 22,2 miliarde, comparativ cu 15 miliarde cât s-a repartizat în anul 2018. Aşadar, bugetul anului 2019 este un buget echilibrat şi concentrat atât pe susţinerea politicilor sociale, cât şi pe sprijinirea politicilor de dezvoltare", a afirmat Viorica Dăncilă.

În proiectul de buget alocăm pentru investiţii 49,65 miliarde lei, adică 4,86% din PIB

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că în proiectul de buget pe anul 2019 au fost alocate pentru investiţii 49,65 miliarde de lei, adică 4,86% din PIB, în creştere cu 45% faţă de 2018.

"Aşa cum am spus în mai multe rânduri, 2019 va fi anul investiţiilor. În proiectul de buget alocăm 49,65 miliarde lei, adică 4,86% din Produsul Intern Brut, pentru investiţii, în creştere cu 45% faţă de anul 2018. O alocare importantă este la Ministerul Transporturilor, unde fondurile sunt cu 6 miliarde lei mai mari, adică cu 74,4% în plus faţă de anul 2018", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit prim-ministrului, Ministerul Fondurilor Europene are un buget "record" de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.

"Pentru prima dată, valoarea PIB va depăşi suma de 1.000 miliarde de lei. Iată încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică", a susţinut Viorica Dăncilă, care a afirmat că deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB.

"Asigurăm finanţarea majorării pensiilor şi a salariilor din sistemul public, plata drepturilor şi a indemnizaţiilor sociale şi susţinerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin programul de guvernare. Continuăm creşterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 la 1.265 lei şi a pensiei minime cu 10%, de la 640 la 704 lei. Asigurăm majorarea salariului minim lunar garantat în plată în mod diferenţiat la 2.080 lei faţă de 1.900 lei anul trecut, la 2.350 lei pentru persoanele cu studii superioare şi minim un an vechime, la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcţiilor", a menţionat premierul.

Dăncilă a spus că sănătatea reprezintă o prioritate zero pentru Guvern, iar anul acesta finanţarea va fi cu 6,1 miliarde le mai mare decât sumele cheltuite anul trecut.

"Vom finaliza investiţiile pentru reabilitare, extindere şi dotare a unităţilor sanitare începute în anii trecuţi, cum ar fi: Spitalul de Pediatrie Timişoara, spitalele din Fălticeni, Neamţ, Hunedoara şi Bistriţa. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii are ca prioritate îmbunătăţirea serviciilor medicale acordate copiilor în Programul Naţional de Sănătate 'Mama şi copilul', prin care se vor achiziţiona 1.000 de incubatoare", a explicat prim-ministrul.

Conform premierului, pentru educaţie s-a alocat cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 de miliarde lei la 30,8 miliarde lei, banii mergând atât spre investiţii, cât şi pentru majorările salariale.

Ea a precizat că printre programele importante care vor fi derulate în perioada următoare se numără dotarea fiecărei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive, rechizite în valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ două milioane de copii, majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO