Daniel Constantin: CE nu a stabilit deocamdată nicio corecţie financiară pentru anul 2009

Comisia Europeană nu a stabilit deocamdată, pentru anul 2009, nicio corecţie financiară pentru România, în ceea ce priveşte plăţile pe suprafaţă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 16:20
Daniel Constantin: CE nu a stabilit deocamdată nicio corecţie financiară pentru anul 2009

„În momentul de faţă nu există nicio corecţie stabilită pentru anul 2009. Va fi o întâlnire bilaterală, în care se vor discuta toate aceste aspecte, dar până acum nu este nicio cifră oficială avansată. Din păcate, domnul ministru Fuia (Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii n.r) a stat prea puţin la minister şi nu a învăţat nici termenii şi nici modul de funcţionare al ministerului şi al Agenţiei de Plăţi, şi cu atât mai puţin cunoaşte procedurile vizavi de Bruxelles. Ministrul Fuia nu a reuşit în perioada în care a fost la minister să îşi facă un bilanţ pentru că nu a avut timp suficient şi nici nu cred că se pricepea”, a precizat ministrul Agriculturii.

Afirmaţiile şefului MADR vin în urma declaraţiilor făcute luni de deputatul PDL, Stelian Fuia, potrivit cărora Ministerul Agriculturii va suporta anul acesta corecţii financiare pentru plăţile pe suprafaţă de aproximativ 100 milioane euro.

Daniel Constantin a subliniat că orice stat membru poate primi penalităţi şi corecţii financiare, fie din cauza întârzierilor, fie din cauza modului în care au fost făcute plăţile.

„Penalităţile se dau pentru întârzieri în condiţiile în care plăţile pe suprafaţă trebuie să se facă între 1 decembrie şi 30 iunie, iar corecţiile financiare apar datorită modalităţii în care au fost făcute plăţile. Într-adevăr au fost trimise penalităţi pentru anii 2007 şi 2008, dar în 2009 pot afirma că s-au făcut adevărate minuni de echipa din APIA. Eu am venit în Agenţia de Plăţi la 1 aprilie 2009, când nu se plătise niciun euro către fermieri, deşi acestea trebuiau să înceapă din 1 decembrie. Anul 2009 a fost primul an în care s-au plătit acei bani către fermieri în proporţie de 96%”, a adăugat Constantin.

În opinia acestuia, APIA a făcut paşi importanţi din 2007 şi până în prezent, deoarece gradul de eroare la cererile de plată depuse pentru obţinerea sprijinului pe suprafaţă din fonduri europene a scăzut de la 14% în 2007, la 2% în 2011.

„Dacă în 2007 gradul de eroare era de 14% , acesta a scăzut în mod progresiv, la 10% în 2008, 8% în 2009, la 5 % în 2010 şi la 2% în 2011. S-au făcut progrese pe măsură ce s-a avansat şi ne-am obişnuit cu aceste proceduri şi noi, dar şi fermierii”, a adăugat şeful MADR.

În ceea ce priveşte procesul dintre Ministerul Agriculturii şi firma lui Dan Voiculescu, Constantin a menţionat că marţi va avea loc o înfăţişare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Agriculturii fiind pentru prima dată prezentă din anul 2008, de când există acest proces.

„Vreau să-l înştiinţez pe domnul ministru Fuia că mâine (marţi n.r.) este proces la Înalta Curte şi trebuie să ştie că în perioada în care a fost ministru, MADR nu s-a prezentat la nicio înfăţişare la acest proces. De altfel, mâine este prima dată când MADR se va prezenta la acel proces la care făcea referire dl Fuia, iar procesul este din 2008′, a adăugat şeful MADR

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...