Datoriile industriei de apărare către buget, de 416 de milioane de lei, se amână la plată până în 2020

Statul a şters acum doi ani datorii de 1,1 miliarde de lei ale companiilor din industria de apărare. Fabricile de armament au făcut însă noi datorii, şi, pentru a le ţine în viaţă, Guvernul le acordă o nouă facilitate fiscală: plata datoriilor se amână până în anul 2020.
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 21:01
Datoriile industriei de apărare către buget, de 416 de milioane de lei, se amână la plată până în 2020

Ştergerile de datorii operate acum doi ani au venit cu o condiţie: în cazul în care fabricile de armament vor înregistra noi datorii de tipul celor şterse, vor fi obligate să plătească şi datoriile şterse deja. Prevederea apare în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.25/2014.

Este exact ceea ce s-a întâmplat.

„Din datele prezentate de operatorii economici se constată că o parte dintre aceștia au înregistrat alte obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, putând astfel intra sub incidenta dispoziţiilor art. 9 din ordonanţă, respectiv în situaţia repunerii în sarcină atât a obligaţiilor fiscale care au făcut obiectul anulării cât și a accesoriilor aferente. Obligaţiile fiscale totale (…)care ar urma să fie repuse în sarcină sunt în cuantum de 415.798 mii lei, din care 317.610 mii lei obligaţii fiscale anulate în 2014 conform OUG nr. 25/2014 (sumele fiind curpinse în certificatele de atestare fiscală emise de organul fiscal competent.), iar 98.188 mii lei, obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate”.

Situaţia de mai sus este descrisă în nota de fundamentare a unui normativ emis de Ministerul Economiei prin care fabricile de armament care au acumulat noi datorii vor primi noi facilităţi fiscale. Mai precis, nu vor plăti datoriile până în anul 2020.

Iată ce scrie în proiectul de act normativ:

„Extinderea termenului prevăzut la art. 9 din ordonanţă, prin amânarea la plată până la sfârşitul anului fiscal 2020 a datoriilor anulate.
Modificarea propusă creează cadrul pentru ca, în cazul operatorilor economici care au beneficiat de prevederile art. 2-7 din OUG nr. 25/2014 și care au înregistrat alte obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, datoriile anulate să nu fie repuse în sarcina acestora la sfârşitul celui de al treilea an fiscal de la data anulării obligaţiilor. În cazul operatorilor economici care la sfârşitul anului fiscal 2020 de la data anulării obligaţiilor înregistrează alte obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, acestora li se repun în sarcină obligaţiile şi accesoriile de aceeaşi natura, care au fost anulate, precum şi cele care au fost acumulate până la finele anului fiscal 2020″.

Executivul motivează decizia prin pericolul intrării în faliment a fabricilor de armament.

„Repunerea în sarcină a obligaţiilor anulate conduce la creşterea plăţilor restante, creează instabilitate, agravează situaţia acestor operatori prin faptul că se poate institui sechestru asigurator şi li se pot aplica măsuri privind intrarea în insolvenţă şi faliment în temeiul prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificările si completările ulterioare. În acest context, riscul ca facilităţile fiscale acordate acestora să nu-şi atingă scopul scontat devine tot mai iminent şi determină, implicit, afectarea gravă a intereselor esenţiale de securitate ale statului român, având în vedere sarcinile pe care acești operatori economici le au prin Planul de mobilizare”, se arată în nota de fundamentare.

Vedeţi ataşat:

Nota de fundamentare a actului normativ referitor la amânarea plăţii datoriilor

Lista fabricilor de armament care vor beneficia de facilităţi fiscale

Te-ar mai putea interesa și
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut toate acţiunile de clasă B, în valoare de aproximativ 14,1 miliarde de......
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...