Davos 2013, sub semnul pesimismului

Invitaţii reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, care va începe miercuri la Davos, sunt îngrijoraţi în acest an de creşterea economică anemică, de tensiunile sociale tot mai vizibile, provocate de disparitatea veniturilor, şi de datoriile guvernamentale scăpate de sub control.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 11:44
Davos 2013, sub semnul pesimismului

Întâlnirea de la Davos reuneşte la începutul fiecărui an cele mai importante figuri din politică, finanţe şi business pentru câteva zile de discuţii şi distracţie într-una dintre cele mai exclusiviste staţiuni alpine din Elveţia.

Forumul Economic Mondial efectuează în fiecare an un sondaj în rândul invitaţilor pentru a identifica principalele motive de îngrijorare şi aşteptările lor de la următorul an.

În acest an, sondajul arată că liderii economiei şi finanţelor mondiale sunt mai pesimişti decât erau cu 12 luni în urmă, potrivit CNN Money. Principalele motive de îngrijorare exprimate de repsondenţi se referă la creşterea economică, tensiunile sociale şi volatilitatea de pe pieţele emergente.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate a şocurilor şi stagnării prelungite a economiei globale, mai ales în cazul marilor economii, care trec printr-o perioadă de austeritate”, a declarat fondatorului Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab.

Cei peste 1.000 de oameni de afaceri şi experţi intervievaţi de Forum consideră că principalele riscuri pentru economia globală sunt disparitatea veniturilor şi datoriile guvernamentale nesustenabile.

Europa se luptă cu efectele crizei datoriilor de stat şi cu şomajul scăpat de sub control, în timp ce Statele Unite se află în faţa unui nou impas politic privind ridicarea plafonului datoriei de stat şi reducerea deficitului bugetar. Japonia se confruntă cu efectele îngrijorătoare ale îmbătrânirii populaţiei, pe fondul unei datorii de stat care depăşeşte de peste două ori producţia internă, în timp ce creşterea anvergurii şi influenţei marilor economii emergente amplifică totodară riscurile presupuse de volatilitatea inerentă acestora.

Printre grijile mai puţin urgente ale invitaţilor de la Davos se numără creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră şi impactul schimbărilor climatice, probleme greu de abordat în vremuri mai puţin prospere.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia estimează că preţul de export al gazelor va fi mai mult decât dublu în 2022
Rusia estimează că preţul de export al gazelor va fi mai mult decât dublu în 2022
Rusia estimează că preţul său mediu de export al gazelor va fi mai mult decât dublu anul acesta, la 730 dolari per 1.000 metri cubi, înainte de a scădea gradual până la finalul lui 2025,......
Lidl acceptă plata cu toate tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România”
Lidl acceptă plata cu toate tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România”
Clienții magazinelor Lidl pot plăti cu tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România” emise de Edenred, ...
ROCA Industry raportează afaceri de 122 de milioane de lei în primul semestru și intrarea pe piața din Lituania, la final de an
ROCA Industry raportează afaceri de 122 de milioane de lei în primul semestru și intrarea pe piața din Lituania, la final ...
ROCA Industry, holdingul care reunește companiile de materiale de construcții din portofoliul ROCA Investments, ajunge ...
Restricţii dure pentru consumul de apă, în Londra
Restricţii dure pentru consumul de apă, în Londra
O serie de măsuri de restricţie a consumului de apă vor fi aplicate la Londra începând din 24 august, din cauza secetei ...