De ce e bine să ai acasă contor inteligent de energie electrică

O prezenţă constantă în ţările occidentale, contoarele inteligente de energie electrică apar, mai greu, şi la consumatorii români. Deocamdată ele sunt montate la doar 5% din locuinţe, dar numărul lor va creşte. De ce e bine să aveţi acasă un contor inteligent.
Economica.net - mar, 12 nov. 2019, 13:26
De ce e bine să ai acasă contor inteligent de energie electrică

Contoarele inteligente sunt dispozitive de măsurare a consumului de energie electrică conectate cu dispeceratul firmei de distribuţie a energiei, pentru a putea fi realizat, de la distanță, automatizat, un flux bidirecțional de comunicare, în orice moment. Comunicarea se face fie prin unde radio, fie prin reţeaua electrică. Spre deosebire de contorul clasic, care arată doar consumul într-o periodă de timp, cel inteligent (smart meter) arată datele din orice moment din acel interval, şi poate face inclusiv o curbă a consumului.

În România, montarea contoarelor inteligente este gratuită pentru consumatorul de energie electrică, în baza unui calendar despre care vom da detalii într-un material viitor.

Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanță va oferi o gamă largă de beneficii şi clienților, atât din punct de vedere al timpului şi a uşurinţei cât şi al banilor-vor putea face economii la factură, în viitor.

Iată avantajele unui contor inteligent pentru consumatorul casnic de energie, explicate cât mai clar posibil pentru toată lumea:

-Indexul contorului poate fi citit de la distanță, direct de firma de distribuţie, fără să mai fie nevoie de citirea de pe teren și de estimările de consum. Astfel, pe lângă un plus de confort-nu mai este nevoie să fiţi acasă pentru a permite “cititorului de contor” să vadă fizic consumul-sunt eliminate erorile umane în privința citirii sau facturării consumului de electricitate. Şi plătiţi întotdeauna ce consumaţi, fără să mai aveţi grija facturilor de regularizare.

-Avariile “se rezolvă” mult mai repede. Cum contoarele inteligente permit transmiterea de informații către dispeceratul distribuitorului de energie electrică în timp real, defecțiunile de rețea pot fi identificate mult mai ușor, iar intervențiile în caz de avarii pot fi realizate mai rapid și mai eficient. Operatorul de distribuţie ştie deja unde este avaria, nu mai e necesar să sunaţi dvs. ca să o raportaţi. Deci re-alimentarea cu electricitate în urma avariilor survenite din cauza unor defecţiuni ale reţelei se face mult mai repede.

-Nu se mai poate fura curent. Chiar dacă sunteţi un consumator onest de energie, puteţi avea şi dvs de suferit din cauza sustragerilor de energie făcute de alţii, dacă se sustrage mult şi se consumă peste capacitatea reţelei. Dacă toată lumea are smartmeter, cum acesta comunică în timp real cu dispeceratul distribuitorului, o creştere anormală a consumului de electericitate este sesizată imediat.

-Veţi putea plăti mai puţin. Întâi pentru că puteţi vizualiza, chiar pe tabletă sau pe telefon, informații detaliate despre consum şi, acolo unde este mare, îl puteţi reduce. Apoi, pentru că, destul de curând, şi consumatorii de electricitate din România vor avea parte de tarife flexibile, diferenţiate, în funcţie de intervalul orar de consum (zi/noapte) sau de anotimp. Deci preţul energiei va putea depinde de momentul în care o consumaţi. Şi puteţi alege când să consumaţi mai mult sau mai puţin, fie direct, fie-şi mai simplu-prin aplicaţiile de genul Internet of Things: puteţi seta oricând, de la distanţă, când să plece maşina de spălat sau aparatul de aer condiţionat sau când să înceapă încărcarea maşinii electrice.

-Dacă doriţi să vă produceţi o parte din energia electrică iar surplusul să îl vindeţi în reţea, adică să vă montaţi o instalaţie fotovoltaică pe acoperiş sau în curte, este absolut necesar să aveţi montat un smartmeter. Contorul inteligent este bi-direcţional şi va măsura separat energia pe care o livrează în rețea și pe cea pe care o primesc din rețea. Mai multe detalii despre acest subiect puteţi vedea aici.”

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...