De ce e bine să ai acasă contor inteligent de energie electrică

O prezenţă constantă în ţările occidentale, contoarele inteligente de energie electrică apar, mai greu, şi la consumatorii români. Deocamdată ele sunt montate la doar 5% din locuinţe, dar numărul lor va creşte. De ce e bine să aveţi acasă un contor inteligent.
Economica.net - mar, 12 nov. 2019, 13:26
De ce e bine să ai acasă contor inteligent de energie electrică

Contoarele inteligente sunt dispozitive de măsurare a consumului de energie electrică conectate cu dispeceratul firmei de distribuţie a energiei, pentru a putea fi realizat, de la distanță, automatizat, un flux bidirecțional de comunicare, în orice moment. Comunicarea se face fie prin unde radio, fie prin reţeaua electrică. Spre deosebire de contorul clasic, care arată doar consumul într-o periodă de timp, cel inteligent (smart meter) arată datele din orice moment din acel interval, şi poate face inclusiv o curbă a consumului.

În România, montarea contoarelor inteligente este gratuită pentru consumatorul de energie electrică, în baza unui calendar despre care vom da detalii într-un material viitor.

Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanță va oferi o gamă largă de beneficii şi clienților, atât din punct de vedere al timpului şi a uşurinţei cât şi al banilor-vor putea face economii la factură, în viitor.

Iată avantajele unui contor inteligent pentru consumatorul casnic de energie, explicate cât mai clar posibil pentru toată lumea:

-Indexul contorului poate fi citit de la distanță, direct de firma de distribuţie, fără să mai fie nevoie de citirea de pe teren și de estimările de consum. Astfel, pe lângă un plus de confort-nu mai este nevoie să fiţi acasă pentru a permite “cititorului de contor” să vadă fizic consumul-sunt eliminate erorile umane în privința citirii sau facturării consumului de electricitate. Şi plătiţi întotdeauna ce consumaţi, fără să mai aveţi grija facturilor de regularizare.

-Avariile “se rezolvă” mult mai repede. Cum contoarele inteligente permit transmiterea de informații către dispeceratul distribuitorului de energie electrică în timp real, defecțiunile de rețea pot fi identificate mult mai ușor, iar intervențiile în caz de avarii pot fi realizate mai rapid și mai eficient. Operatorul de distribuţie ştie deja unde este avaria, nu mai e necesar să sunaţi dvs. ca să o raportaţi. Deci re-alimentarea cu electricitate în urma avariilor survenite din cauza unor defecţiuni ale reţelei se face mult mai repede.

-Nu se mai poate fura curent. Chiar dacă sunteţi un consumator onest de energie, puteţi avea şi dvs de suferit din cauza sustragerilor de energie făcute de alţii, dacă se sustrage mult şi se consumă peste capacitatea reţelei. Dacă toată lumea are smartmeter, cum acesta comunică în timp real cu dispeceratul distribuitorului, o creştere anormală a consumului de electericitate este sesizată imediat.

-Veţi putea plăti mai puţin. Întâi pentru că puteţi vizualiza, chiar pe tabletă sau pe telefon, informații detaliate despre consum şi, acolo unde este mare, îl puteţi reduce. Apoi, pentru că, destul de curând, şi consumatorii de electricitate din România vor avea parte de tarife flexibile, diferenţiate, în funcţie de intervalul orar de consum (zi/noapte) sau de anotimp. Deci preţul energiei va putea depinde de momentul în care o consumaţi. Şi puteţi alege când să consumaţi mai mult sau mai puţin, fie direct, fie-şi mai simplu-prin aplicaţiile de genul Internet of Things: puteţi seta oricând, de la distanţă, când să plece maşina de spălat sau aparatul de aer condiţionat sau când să înceapă încărcarea maşinii electrice.

-Dacă doriţi să vă produceţi o parte din energia electrică iar surplusul să îl vindeţi în reţea, adică să vă montaţi o instalaţie fotovoltaică pe acoperiş sau în curte, este absolut necesar să aveţi montat un smartmeter. Contorul inteligent este bi-direcţional şi va măsura separat energia pe care o livrează în rețea și pe cea pe care o primesc din rețea. Mai multe detalii despre acest subiect puteţi vedea aici.”

Te-ar mai putea interesa și
Încă o scădere pentru ROBOR la trei luni – 8.12.2022
Încă o scădere pentru ROBOR la trei luni – 8.12.2022
ROBOR la trei luni continuă să scadă şi înregistrează cele mai mici valori din iulie 2022 şi până acum. Scăderile au început în ziua în care Consiliul Concurenţei a anunţat că va......
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane euro companiei Simtel pentru achiziţia de stocuri de panouri fotovoltaice
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane euro companiei Simtel pentru achiziţia de stocuri de panouri ...
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane de euro (25 milioane de lei) companiei româneşti de inginerie ...
CFR Infrastructură Cluj a semnat contracte de 700 milioane de lei cu asocierea româno – poloneză Drum Asfalt – Zue
CFR Infrastructură Cluj a semnat contracte de 700 milioane de lei cu asocierea româno – poloneză Drum Asfalt – ...
CFR Infrastructură Cluj a semnat 45 contracte în valoare totală de 699,879 milioane de lei, fără TVA, pentru execuția ...
Ce bani vor lua fermierii de anul viitor. Schimbările aduse de noul Plan Național Strategic
Ce bani vor lua fermierii de anul viitor. Schimbările aduse de noul Plan Național Strategic
România are la dispoziție pentru perioada 2023-2027 15,3 miliarde de euro pentru agricultură, prin Planul Național Strategic ...