De ce Ford Fiesta made in Romania? Maşina de clasă mică pleacă treptat din Vestul Europei

Intenţia Ford de a muta o parte din producţia modelului de clasă mica Fiesta de la o uzină din Germania la fabrica din România nu este o mişcare surprinzătoare a producătorului american, ci se înscrie în tendinţa care pare a domina acum industria auto europeană.
Economica.net - sâm, 22 feb. 2014, 15:44
De ce Ford Fiesta made in Romania? Maşina de clasă mică pleacă treptat din Vestul Europei

“Viitoarele modele din segmentul B mainstream (modelele din ceea ce considerăm generic clasa mică-n.red.) vor fi construite în afara Europei Occidentale”. Declaraţia îi aparţine lui Philippe Varin, preşedintele al directoratului PSA Peugeot Citroen. Francezul a spus că producătorul auto va continua să asambleze în uzinele din Hexagon maşini din clasa mica, dar “premium” şi a dat exemplul modelului care va înlocui actuala serie DS3.

Iar cei de la PSA nu sunt singurii.

Noile variante ale modelelor-vedetă din clasa mică ale producătorului francez ar putea fi asamblate în uzine din afara Franţei. Următoarea serie Citroen C3 va fi produsă la Trnava, în Slovacia, unde francezii au o fabrică în care asamblează deja monovolumul de clasă mică C3 Picasso şi o parte din producţia de Peugeot 308. De asemenea, noul Citroen C4 Cactus, ridicat pe aceeaşi platformă ca şi C3, este, de asemenea, asamblat la Madrid, în Spania.

Renault a delocalizat deja cvea mai mare parte din producţia celui mai vândut model din portofoliul mărcii, şi anume Clio, care este tot de clasă mică. Modelul Clio IV este asamblat mai mult la uzina grupului din Bursa (Turcia). În plus, Cio IV Break este produs doar acolo.  Mai mult, o parte din maşinile Symbol, de fapt mai mult un Logan restilizat acum, sunt produse la uzina din Piteşti.

Delocalizarea se poartă şi la case mai mari. Deja Volkswagen fabrică Polo în Spania sau Rusia, şi nu în Germania. În plus, A Klasse, cel mai mic model al celor de la Mercedes Benz, este produs şi în uzina din Kecskemét (Ungaria). Până şi Skoda Fabia se fabrica în afara Cehiei, la o uzină din oraşul Kaluga, din Rusia.

Producţia modelului Fiesta a constructorului american Ford ar putea fi mutată parţial în România, întrucât fabrica din oraşul german Köln ar urma să fie nevoită să economisească drastic, după ce filialele europene ale companiei au înregistrat pierderi de 1,2 miliarde de euro în 2013. Potrivit informaţiilor publicate de presa germană, un nou model de afaceri ar presupune mutarea unei părţi a acestei producţii la fabrica Ford din Craiova.

Grupul a confirmat parţial intenţia de a muta o parte din producţie de la fabrica din Koln în România. ‘Planul prevede ca angajaţii din Köln să construiască în turele de dimineaţă şi seară 1.200 de unităţi. Potrivit cererii, colegii din România ar putea să preia restul producţiei Ford Fiesta’, se arată în comunicatul de presă transmis de companie.

De ce pleacă maşinile mici din Vest?

Costurile mai mici cu forţa de muncă sunt principalul motiv al delocalizării şi, cum este vorba despre maşini din segmentul de preţ inferior, ponderea lor devine importantă în preţul final al maşinii. Cum vorbim şi despre volume mari de vânzări, costurile devin şi mai importante. Or, Ford Fiesta este cel mai bine vândut model Ford din gama actuală, cu 290.000 de maşini vândute în Europa anul trecut. Este, de asemenea, cel mai bine vândut model din clasa mică, din Europa, în 2013.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, salariile din România sunt plătite la nivelul de 5 euro pe oră, ceea ce reprezintă numai 10% din costurile totale suportate în Germania. Astfel, românii pot construi, cu salarii mai mici, un Ford Fiesta cu 1.300 de euro mai ieftin decât colegii din Köln.

La fel, costul orar în Franţa ar fi de circa 35 de euro, faţă de 20 în Spania sau de 10 în Slovacia. Deja doar 18% din maşinile Renault se produc în Franţa.

Te-ar mai putea interesa și
Legea offshore – Proiectul va fi dezbătut în comisiile de buget şi industrii ale Camerei Deputaţilor
Legea offshore – Proiectul va fi dezbătut în comisiile de buget şi industrii ale Camerei Deputaţilor
Proiectul legii offshore va intra marţi în dezbaterea comisiilor de buget, finanţe şi pentru industrii ale Camerei Deputaţilor. Şedinţa comună a comisiilor de specialitate este programată......
BCE ar putea să înceapă dezvoltarea unui euro digital până la sfârșitul lui 2023
BCE ar putea să înceapă dezvoltarea unui euro digital până la sfârșitul lui 2023
Banca Centrală Europeană ar putea începe dezvoltarea unui euro digital, versiunea electronică a bancnotelor şi monedelor, ...
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus Mihail Fridman
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus ...
Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ...
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană a propus luni ajustări specifice ale normelor financiare ale Uniunii Europene, cunoscute sub denumirea ...