De ce se apreciază leul și până la ce nivel va ajunge la sfarșitul anului – previziunile bancherilor

Pe fondul injecției de lichidități în sistemele bancare din Uniunea Europeană, și leul s-a apreciat în ultimele două săptămâni cu peste 0,2%, în trend cu celelalte monede din ECE. Bancherii văd cursul leu euro la sfârșitul anului diferit: între 4,85 lei și 5 lei pentru un euro. În balanță intră și dobânda cheie unde previziunile sunt de asemenea diferite: de la menținerea dobânzii actuale la 1,75% până la reducerea ei la 1%.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 02 aug. 2020, 18:40
De ce se apreciază leul și până la ce nivel va ajunge la sfarșitul anului - previziunile bancherilor

În ultimele două săptămâni, leul s-a apreciat cu peste 0,2% față de nivelul de referință al monedei unice europene stabili tde BNR, de la un curs de 4,8428 lei pentru un euro, în data de 17 iulie la un nivel de 4,8316 pentru un euro în data de 31 iulie.

Motivația pentru această evoluție este climatul internațional și politica dusă de băncile centrale din Uniunea Europeană de injecție masivă de lichidități în sistemele financiare naționale pe fondul contracarării efectelor negative ale crizei sanitare Covid 19. De altfel, leul urmează trendul de apreciere înregistrat de monedele din Europa Centrală și de Est.

Cu toate acestea, bancherii văd rata de schimb leu euro ușor supra-apreciată în favoarea leului. Bineînțeles,părerile sunt împărțite, de la bancă la bancă, dar un lucru este clar: evoluția viitoare și previziunile pentru anul în curs văd evoluția dobânzii de politică monetară în strânsă interdependență de evoluția cursului de schimb.

Astfel, în cazul ING Bank, rapoartele de analiză arată că cel mai probabil BNR, dacă doreşte păstrarea cursului într-un tunel de previzibilitate pentru economie, va sacrifica dobânda-cheie și va păstra nivelul actual de 1,75%. În raportul ING Bank este prevăut epentru sfârșitul anului un curs de 4,87 de lei pentru un euro, deci nu mult depreciat față denivelul actual.

La polul opus, analiștii financiari ai Unciredit Bank susțin în rapoartele lor că banca centrală și-ar permite chiar o reducere de până la 1% a dobânzii de politică monetară, „pentru a evita greutatea rambursării ratele suspendate anul acesta ca efect al epidemiei de coronavirus” – Dan Bucșa, economist șef al UnicreditBank pentru zona Europei Centrale și de Est. Normal că un efect asupra cursului schimb va exista în acest caz (reducerea cu 0,25% în trei trepte a dobânzii de politică monetară).

Și totuși, economiștii de mai sus previzionează pentru sfârșitul anului un curs relativ stabil, de 4,85 de lei pentru un euro.

Cel mai mare curs la final de an: 5 lei pentru un euro, raport Raiffeisen Bank

Maximele cursului de schimb la finalul lui 2020 se regăsesc la Raiffeisen Bank, unde finalul de an s-ar putea să ne găsească la o rată de 5 lei pentru un euro, chiar dacă dobânda cheie va rămâne la 1,75%. Motivația băncii se regăseșete în faptul că, odată cu reglarea lichidității din piață (după o penurie accentuată de lichiditate în sistem la începutul pandemiei, intervențiile și policita monetară a BNR a readus treptat lichiditatea.

De exemplu, soldul sumelor împrumutate de bănci în luna iunie prin operaţiuni repo a scăzut la 5 miliarde lei, după 8,9 miliarde lei în mai şi 13,6 miliarde lei în aprilie. La fel s-a întâmplat și în cazul creditelor de urgență contractate de bănci de la BNR și în cazul vânzării de titluri de stat către BNR. În condițiile în care deficitul de lichiditate se va regla, dobânzile de pe interbancar se vor deplasa din zona de 2% unde se plasează acum, către nivelul de 1,75%, nivelul dobânzii-cheie.

Ceva mai conservatori, bancherii de la BRD văd o dobândă de politică monetară de 1,2-1,5% la finele anului, în continuare mai mare decât în alte ţări din regiune, dar care permite spaţiu de manevră. Totodată, BRD Groupe Societe Generale aşteptă o depreciere uşor sub inflaţie în acest an, la 4,87-4,88 lei pentru un euro la finele anului.

La ultima revizuire a rapoartelor macroeconomice, economiștii BCR prevăd în raportul lor o paritate a leului față de euro de 4,90 până la sfârșitul anului, puțin peste prognoza anterioară de 4,87.

Cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, și-a modificat în ultimele două luni sistemul de prezentare a previziunilor pentru principalii indicatori macroeconomici ai țării, preferând varianta unui curs mediu pentru anul în curs și anul viitor și bineînțeles și a dobânzii monetare tot la nivel mediu pentru anul respectiv. Astfel, cursul mediu văzut de analiștii macro ai Băncii Transilvania pentru perioada 2020 – 2021 este de 4,8 lei, ceea ce include perioade de depreciere, dar și de apreciere a leului, și o medie a dobânzii pentru cei doi ani, de 1,8%. 

Asociația Chartered Financial Analyst (CFA), care reunește cei mai buni specialiști în finanțe și analize macroeconomice vede continuarea tendinței dedepreciere a cursului de schimb în perioada următoare. Astfel, ultimul raport prezentat în luna iulie indică o valoare medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni de 4,8991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (în condițiile în care anticipațiile individuale au variat între 4,8500 și 5,1000 lei pentru un euro). 


Te-ar mai putea interesa și
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice din Venezuela, a fost locul în care şi-a găsit extrem de rapid un......
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...