De ce se apreciază leul și până la ce nivel va ajunge la sfarșitul anului – previziunile bancherilor

Pe fondul injecției de lichidități în sistemele bancare din Uniunea Europeană, și leul s-a apreciat în ultimele două săptămâni cu peste 0,2%, în trend cu celelalte monede din ECE. Bancherii văd cursul leu euro la sfârșitul anului diferit: între 4,85 lei și 5 lei pentru un euro. În balanță intră și dobânda cheie unde previziunile sunt de asemenea diferite: de la menținerea dobânzii actuale la 1,75% până la reducerea ei la 1%.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 02 aug. 2020, 18:40
De ce se apreciază leul și până la ce nivel va ajunge la sfarșitul anului - previziunile bancherilor

În ultimele două săptămâni, leul s-a apreciat cu peste 0,2% față de nivelul de referință al monedei unice europene stabili tde BNR, de la un curs de 4,8428 lei pentru un euro, în data de 17 iulie la un nivel de 4,8316 pentru un euro în data de 31 iulie.

Motivația pentru această evoluție este climatul internațional și politica dusă de băncile centrale din Uniunea Europeană de injecție masivă de lichidități în sistemele financiare naționale pe fondul contracarării efectelor negative ale crizei sanitare Covid 19. De altfel, leul urmează trendul de apreciere înregistrat de monedele din Europa Centrală și de Est.

Cu toate acestea, bancherii văd rata de schimb leu euro ușor supra-apreciată în favoarea leului. Bineînțeles,părerile sunt împărțite, de la bancă la bancă, dar un lucru este clar: evoluția viitoare și previziunile pentru anul în curs văd evoluția dobânzii de politică monetară în strânsă interdependență de evoluția cursului de schimb.

Astfel, în cazul ING Bank, rapoartele de analiză arată că cel mai probabil BNR, dacă doreşte păstrarea cursului într-un tunel de previzibilitate pentru economie, va sacrifica dobânda-cheie și va păstra nivelul actual de 1,75%. În raportul ING Bank este prevăut epentru sfârșitul anului un curs de 4,87 de lei pentru un euro, deci nu mult depreciat față denivelul actual.

La polul opus, analiștii financiari ai Unciredit Bank susțin în rapoartele lor că banca centrală și-ar permite chiar o reducere de până la 1% a dobânzii de politică monetară, „pentru a evita greutatea rambursării ratele suspendate anul acesta ca efect al epidemiei de coronavirus” – Dan Bucșa, economist șef al UnicreditBank pentru zona Europei Centrale și de Est. Normal că un efect asupra cursului schimb va exista în acest caz (reducerea cu 0,25% în trei trepte a dobânzii de politică monetară).

Și totuși, economiștii de mai sus previzionează pentru sfârșitul anului un curs relativ stabil, de 4,85 de lei pentru un euro.

Cel mai mare curs la final de an: 5 lei pentru un euro, raport Raiffeisen Bank

Maximele cursului de schimb la finalul lui 2020 se regăsesc la Raiffeisen Bank, unde finalul de an s-ar putea să ne găsească la o rată de 5 lei pentru un euro, chiar dacă dobânda cheie va rămâne la 1,75%. Motivația băncii se regăseșete în faptul că, odată cu reglarea lichidității din piață (după o penurie accentuată de lichiditate în sistem la începutul pandemiei, intervențiile și policita monetară a BNR a readus treptat lichiditatea.

De exemplu, soldul sumelor împrumutate de bănci în luna iunie prin operaţiuni repo a scăzut la 5 miliarde lei, după 8,9 miliarde lei în mai şi 13,6 miliarde lei în aprilie. La fel s-a întâmplat și în cazul creditelor de urgență contractate de bănci de la BNR și în cazul vânzării de titluri de stat către BNR. În condițiile în care deficitul de lichiditate se va regla, dobânzile de pe interbancar se vor deplasa din zona de 2% unde se plasează acum, către nivelul de 1,75%, nivelul dobânzii-cheie.

Ceva mai conservatori, bancherii de la BRD văd o dobândă de politică monetară de 1,2-1,5% la finele anului, în continuare mai mare decât în alte ţări din regiune, dar care permite spaţiu de manevră. Totodată, BRD Groupe Societe Generale aşteptă o depreciere uşor sub inflaţie în acest an, la 4,87-4,88 lei pentru un euro la finele anului.

La ultima revizuire a rapoartelor macroeconomice, economiștii BCR prevăd în raportul lor o paritate a leului față de euro de 4,90 până la sfârșitul anului, puțin peste prognoza anterioară de 4,87.

Cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, și-a modificat în ultimele două luni sistemul de prezentare a previziunilor pentru principalii indicatori macroeconomici ai țării, preferând varianta unui curs mediu pentru anul în curs și anul viitor și bineînțeles și a dobânzii monetare tot la nivel mediu pentru anul respectiv. Astfel, cursul mediu văzut de analiștii macro ai Băncii Transilvania pentru perioada 2020 – 2021 este de 4,8 lei, ceea ce include perioade de depreciere, dar și de apreciere a leului, și o medie a dobânzii pentru cei doi ani, de 1,8%. 

Asociația Chartered Financial Analyst (CFA), care reunește cei mai buni specialiști în finanțe și analize macroeconomice vede continuarea tendinței dedepreciere a cursului de schimb în perioada următoare. Astfel, ultimul raport prezentat în luna iulie indică o valoare medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni de 4,8991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (în condițiile în care anticipațiile individuale au variat între 4,8500 și 5,1000 lei pentru un euro). 


Te-ar mai putea interesa și
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri de investiții. Am avut și cinci tranzacții pe săptămână – Interviu
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri ...
Costin Tărăcilă, managing partner al RTPR, avocatul care a coordonat una dintre echipele care au aranjat preluarea activelor CEZ România de către MIRA (cea mai mare tranzacție din ultimii 12......
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația ...
Momente dramatice la Spitalul Victor Babeș din Capitală! Cel puţin trei pacienţi au murit, în această seară, după ...
Senatul a votat în favoarea proiectului de lege prin care copiii mai mici de trei ani sunt scoși de la întreținere
Senatul a votat în favoarea proiectului de lege prin care copiii mai mici de trei ani sunt scoși de la întreținere
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind funcţionarea asociaţiilor de ...
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Spania cu proritate persoanelor între 70 și 79 de ani
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Spania cu proritate persoanelor între 70 și 79 de ani
Spania va administra cu prioritate vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson persoanele din grupa de vârstă 70-79 ...