De cine suntem dependenți din punct de vedere alimentar. Trei state ale UE ne trimit mâncare de bază în valoare de jumătate de miliard de euro

Germania, Polonia și Italia sunt statele care ne livrează cele mai importante cantități de carne de porc, produse de brutărie și patiserie și brânzeturi, categoriile care înclină cel mai mult balanța comercială cu produse agroalimentare înspre importuri. În total, cele trei țări au livrat către România produse în valoare de 488,5 de milioane de euro în 2020.
Alina Stanciu - Dum, 14 feb. 2021, 19:16
De cine suntem dependenți din punct de vedere alimentar. Trei state ale UE ne trimit mâncare de bază în valoare de jumătate de miliard de euro

Carnea de porc, produsele de patiserie, branza și cașul, trei categorii de alimente importante în consumul românilor au generat anul trecut cele mai mari importuri din punct de vedere valoric. Vorbim în total despre aproximativ un miliard de euro, în condițiile în care numai carnea de porc a generat în primele opt luni ale anului trecut importuri de 481 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică, pentru ECONOMICA.NET

De altfel, carnea de porc este pe poziția fruntașă în topul produselor agroalimentare în funcție de valoarea importurilor. Urmează produsele de brutărie și patiserie cu o valoare de peste 307 milioane de euro, preparatele pentru hrana animalelor 264,3 milioane de euro și brânza și cașul în valoare de 258,4 milioane de lei.

Exceptând alimentele din categoria hrană pentru animale pe care nu am luat-o în calcul, datele statistice indică faptul că România este dependentă alimentar de Germania, Polonia și Italia, țări din care au plecat cele mai importante cantități de carne de porc, produse de patiserie, brutărie și brânzeturi. 

Astfel, porcul de pe raftul magazinelor, fie în stare crudă fie procesat, provine cu precădere din Spania, Germania și Ungaria, situația fiind similară cu cea din 2019 când s-a cumpărat cel mai mult din Spania, Ungaria și Germania, în această ordine.

Produsele de patiserie, brutăre, biscuiți etc au venit din Polonia, Germania și Italia, iar brânza și cașul sunt aduse în cele mai mari cantități din Germania, Polonia, Italia.

Dependenți de trei state UE

Putem concluziona astfel că, din punct de vedere alimentar, rezumându-ne la produsele cu cel mai mare impact în balanța comercială, România are cel mai mare nivel de dependență alimentară de Germania, Polonia și Italia, țări care au generat importuri de 488,5 milioane de euro.

Germania a trimis în primele opt luni ale anului trecut carne de porc, produse de brutărie și patiserie și brânză și caș în valoare totală de 272,2 milioane de euro, din care cea mai mare sumă, de 120 milioane de euro a provenit de la comerțul cu brânză și caș.

Polonia a trimis porc, produse de patiserie și brânză în valoare de 141,5 de milioane de euro în timp ce Italia a realizat exporturi către România în valoare de 74,8 milioane de euro.

Menționăm, totodată, că Spania este cel mai mare furnizor de carne de porc pentru piața locală, cu un total de peste 130,3 milioane de euro, dar din această țară vin produse de patiserie și brânzeturi în cantități reduse.

De ce am important din aceste state

Importurile masive de carne de porc se explică printr-un deficit de producție de peste 50% din necearul de consum. Or, Spania este cel mai mare al doilea producător european de carne de porc, după Germania. În plus, anul trecut carnea de porc spaniolă a fost una relativ ieftină la poarta fermei, prețurile fiind în general mai mici decât în România.

În ceea ce privește situația de pe piața brânzeturilor, explicația aici ține mai degrabă de politicile marilor retaileri alimentari, mare parte dintre ei fiind foarte activi pe piața brandurilor private. În plus, marile lanțuri de magazine pun pe rafturi și o multitudine de specialități care intră în categoria descrisă de INS și care nu se produc la nivel local.

Confom unei analize #ecoonomica#, spre exemplu, retailerul german Lidl a ajuns anul trecut cel mai mare importator de lactate din România.

Cât despre produsele de patiserie și brutărie, specialiștii din industria de profil au explicat în nenumărate rânduri pentru ECONOMICA.NETnu este neapărat vorba despre importuri masive de pâine ci de alte produse care intră în această categorie ce include 38 de alimente.

 

Te-ar mai putea interesa și
Israelul permite accesul turiștilor vaccinați din România din 23 mai
Israelul permite accesul turiștilor vaccinați din România din 23 mai
Israelul a atins imunitatea de turmă în urma vaccinării masive și va permite accesul în țară începând cu data de 23 mai 2021 pentru toți turiștii români vaccinați. În prima etapă, va......
Paşaportul COVID-19 – Comisia Europeană preconizează intrarea în vigoare a certificatului de vaccinare la sfârşitul lunii iunie
Paşaportul COVID-19 – Comisia Europeană preconizează intrarea în vigoare a certificatului de vaccinare la sfârşitul ...
Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat marţi că se aşteaptă ca certificatul digital de vaccinare ...
Fostul primar Neculai Onţanu, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită
Fostul primar Neculai Onţanu, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită
Fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei Neculai Onţanu a fost condamnat definitiv, marţi, de Înalta Curte de Casaţie ...
Criză la graniţa Ucrainei: S-au pus în mişcare şi trupele ruseşti din Transnistria – presă
Criză la graniţa Ucrainei: S-au pus în mişcare şi trupele ruseşti din Transnistria – presă
Mobilizări de trupe ruseşti au fost observate nu doar la frontiera estică a Ucrainei, ci şi mai la sud, în Transnistria, ...