Categoria care a dat peste cap balanţa comercială cu alimente. Produsele de brutărie sunt pe locul doi în topul importurilor

După mai mulţi ani în care balanţa comercială cu produse agroalimentare a fost bulversată de importurile cu brânzeturi, produse tradiţional fabricate pe scară largă în România, în 2019 surpriza vine din partea produselor de brutărie. Categoria a ajuns pe locul doi în clasamentul celor mai mari importuri din punct de vedere valoric, după carnea de porc. Patronatul de profil spune însă cu nu pâinea generează aceste importuri mari, de un sfert de miliard de euro.
Alina Stanciu - mar, 07 ian. 2020, 19:31
Categoria care a dat peste cap balanţa comercială cu alimente. Produsele de brutărie sunt pe locul doi în topul importurilor

Surpriza anului trecut în ceea ce privește cele mai importate produse agroalimentare vine din sfera panificației, indică ultimele date ale Institutului Național de Statistică furnizate ECONOMICA.NET. Aceasta după ce, în 2018 și 2017, datele arătau că brânza și cașul erau produsele neașteptate care se instalaseră confortabil în clasamentul celor mai importate cinci produse alimentare din punct de vedere valoric.

Mai exact, potrivit datelor INS, în primele nouă luni ale anului trecut, produsele de brutărie, patiserie, biscuiți etc au generat importuri în valoare totală de 253,9 milioane de euro, ceea ce plasează această categorie pe locul doi în topul celor mai importate produse agroalimentare, după carnea de porc. Deficitul comercial pe această categorie a fost și el semnificativ, în valoare de 130,5 milioane de euro. 

În 2016 spre exemplu, conform datelor Eurostat, deficitul comercial din acest sector era aproape 150 milioane de euro, o parte importantă din importuri fiind generată de pâinea congelată.

Această categorie nu a apărut însă în ultimii ani în top cinci produse agroalimentare în funcție de valoarea importurilor.

În realitate, nu a intrat multă pâine de import în țară. Trebuie să vedem ce produse sunt incluse în categoria descrisă de INS, cât este de largă”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Aurel Popescu, președintele ROMPAN, patronatul din industria de morărit și panificație.

De asemenea, din datele Rompan, exporturile de produse de panificaţie au crescut cu 20% în acest an, cele mai apreciate produse în ţările Uniunii Europene, dar şi în SUA, Canada şi chiar Australia fiind cozonacii tradiţionali româneşti şi produsele congelate. Conform estimărilor patronatului, anul acesta au fost exportate aproape 50.000 de tone de produse procesate, cam 10% din producţia totală.

Conform explicațiilor oferite de INS ECONOMICA.NET, la nivelul anului trecut în codul din nomenclatorul combinat ce se referă la produse de panificație au fost incluse 38 de produse diferite printre care produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, chiar cu adaos de cacao; ostii, cașete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi și produse similare, pâine crocantă denumită Knäckebrot, pâine, pâine prăjită, turtă dulce, biscuiți, pesmet, produse extrudate sau expandate, pizza, quiche, tarte croissant, etc.

De altfel, la capitolul produse ale industriei morăritului, datele INS indică importuiri în valoare totală de 86,4 milioane de euro, față de exporturi de 12,2 milioane de euro.

Top cinci cele mai importate produse alimentare

În ceea ce privește celelalte categorii de produse care au generat cele mai multe importuri în 2019, pe primul loc rămâne carnea de porc, cu 420,9 milioane de euro și un deficit comercial de 414 milioane de euro. Valoarea este similară cu cea din aceeași perioadă a lui 2018.

Urmează produsele de brutărie, patiserie pe locul doi. Concentratele de proteine si substante proteice texturate; alte preparate alimentare în valoare totală de 235,9 milioane de euro și deficit de 142,6 milioane de euro sunt pe locul trei.

Pe locul patru, cu importuri totale în valoare de 220,6 milioane de euro, este ciocolata și alte preparate care conțin cacao, iar pe cinci, cu importuri de 215,1 milioane de euro, figurează preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor.

Din total importuri, care s-au cifrat în primele nouă luni ale anului trecut la peste 6 miliarde de euro, primele cinci categorii au reprezentat 22%.

Cu un an în urmă, clasamentul începea cu carnea de porc, urmau preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor, cafeaua, brânza și cașul și ciocolata.

Top cinci cele mai exportate produse agroalimentare

În ceea ce privește produsele care înclină cel mai mult balanța către exporturi, pe primul loc este grâul cu valori de peste 940,6 milioane de euro, urmat de porumb cu 723,2 milioane de euro, țigări de foi, trabucuri si tigarete, din tutun sau din inlocuitori de tutun cu 500,7 milioane de euro, semințe de floarea-soarelui – 477,9 milioane de euro și tutunuri și înlocuitori de tutun – 191 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Raport SIPRI: Arsenalul celor nouă state deținătoare de arme nucleare se reduce, dar mai multe arme sunt operaționale
Raport SIPRI: Arsenalul celor nouă state deținătoare de arme nucleare se reduce, dar mai multe arme sunt operaționale
SIPRI a dat publicității raportul său anual cu privire la starea înarmării și evidențiază scăderea ușoară a arsenalelor nucleare din lume....
Coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă critică G7 pentru planul de a distribui doar un miliard de doze de vaccin
Coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă critică G7 pentru planul de a distribui doar un miliard de doze de vaccin
 Coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă, Mark Lowcock, a criticat grupul G7 pentru eşecul de a veni cu un plan de ...
Varianta Delta: Două doze de vaccin Pfizer sau AstraZeneca au o eficacitate de peste 90% împotriva spitalizărilor
Varianta Delta: Două doze de vaccin Pfizer sau AstraZeneca au o eficacitate de peste 90% împotriva spitalizărilor
Cele două doze ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi AstraZeneca-Oxford asigură o protecţie de peste 90% împotriva riscului ...
Un miliard de lire sterline – pierderi pentru cluburile din Premier League în timpul pandemiei (Deloitte)
Un miliard de lire sterline – pierderi pentru cluburile din Premier League în timpul pandemiei (Deloitte)
Cluburile de fotbal din Premier League au raportat o pierdere cumulată înainte de impozitare de un miliard de lire sterline ...