Decizie majoră în cazul City Insurance, cu 3 milioane de clienți RCA. Compania și acționarul majoritar pierd în fața ASF. City trebuie să aducă bani de acasă , indiferent dacă se vinde sau nu

City Insurance și acționarul său majoritar, societatea Vivendi International controlată de Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, a pierdut un proces important cu Autoritatea de Supraveghere Financiară. Practic, instanța a decis că societatea de asigurări cu peste 3 milioane de clienți, este în continuare obligată să pună în aplicare ultimele decizii ale ASF, printre care restabilirea parametrilor de solvabilitate și lichiditate, prin aport de capital. În prezent, City Insurance este sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), tot ca efect al deciziilor contestate în instanță de companie și acționarul său majoritar.
Şerban Buşcu - vin, 25 iun. 2021, 11:14
Decizie majoră în cazul City Insurance, cu 3 milioane de clienți RCA. Compania și acționarul majoritar pierd în fața ASF. City trebuie să aducă bani de acasă , indiferent dacă se vinde sau nu

De menționat că impunerile aduse de ultima decizie ASF privind City Insurance nu au legătură cu procesul de vânzare în care se află compania. Altfel spus, City Insurance trebuie   să se concentreze asupra respectării deciziei ASF, care are în centru restabilirea indicatorilor de solvabilitate (SCR, MCR) și lichiditate, independent de soarta tranzacției  cu vehiculul I3CP, finanțat, printre alții, de Biserica Ortodoxă a Greciei.  

Așa cum a mai arătat Economica.net, specialiștii ASF, dar și compania care a auditat City Insurance în cadrul testului de stres Balance Sheet Review(BSR), au identificat un deficit substanțial de capital, mai ales în condițiile în care s-a constatat că principala rezervă de capital indicată de firmă (un cont la o bancă din Elveția) nu există.

Vorbim, deocamdată, de un deficit de aproximativ 170-180 de milioane de euro, care ar putea crește după ce FGA va finaliza reanalizarea a 100.000 de dosare de daună, conform unei decizii mai vechi a ASF. 

În termeni simpli, în acest moment City Insurance nu poate garanta plata daunelor asumate, rezervele sale fiind mai mici decât necesarul cel puțin cu suma indicată mai sus.

Potențialul cumpărător City Insurance condiționează ASF

Pe de altă parte, într-o scrisoare trimisă celor de la ASF, potențialul cumpărător al City Insurance arată, defapt, că restabilirea indicatorilor de solvabilitate va veni abia după ce ASF va aproba tranzacția, inversând cronologia. „Imediat ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) își va da acordul pentru preluarea controlului (engl. change of control) la City Insurance, I3CP va efectua o majorare de capital de 150 de milioane de euro„, au arătat cei de la I3CP, într-un document citat în exclusivitate de Economica.net.

Mai mult decât atât, cei de la I3CP spun că vor un răspuns de la ASF în maximum 5 zile de la înaintarea ofertei pentru City, deoarece valoarea companiei scade pe zi ce trece.

AICI oferta concretă pa Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru City Insurance și mesajul transmis ASF

Mai jos, decizia Curții de Apel București privind cererea City Insurance și Vivendi de suspendare a aplicării măsurilor luate de ASF. Decizia poate fi atacată cu recurs, în 5 zile

Tip solutie: Respinge cererea de suspendare
Solutia pe scurt: Admite excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant a SCA Voicu & Filipescu pentru reclamanta Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA. Anulează cererea de suspendare în privinţa reclamantei Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, pentru lipsa dovezii calităţii de reprezentant a SCA Voicu & Filipescu. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei Vivendi International SRL, ca neîntemeiată. Respinge cererea de suspendare a judecăţii, formulată de pârâtă, ca neîntemeiată. Respinge cererea de suspendare formulată de reclamanta Vivendi International SRL în contradictoriu cu pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca neîntemeiată. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând a se depune, în caz de formulare, la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 24.06.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere a numărului de cazuri de COVID 19 și în România, iar în scenariul......
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...