Declaraţiile de avere ale candidaţilor la alegerile prezidenţiale, pe site-ul ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a lansat pe pagina de internet www.integritate.eu o secţiune destinată declaraţiilor de avere şi de interese depuse de către candidaţii la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.
Economica.net - lun, 22 sept. 2014, 09:39
Declaraţiile de avere ale candidaţilor la alegerile prezidenţiale, pe site-ul ANI

Potrivit prevederilor art. 3, alin. (4) din Legea nr. 176/ 2010, ‘Persoanele care candidează pentru funcţiile de Preşedinte al României […] sunt obligate să îşi declare averea şi interesele’.

Totodată, conform art. 3, alin. (5) din acelaşi act normativ, declaraţiile de avere şi interese se depun la Biroul Electoral Central, odată cu declaraţia de acceptare a candidaturii, în două exemplare, şi se transmit ANI ‘în termen de cel mult 48 de ore de la depunere’, scrie Agerpres.

ANI susţine, într-un comunicat de presă difuzat luni, că declaraţiile de avere şi interese se întocmesc potrivit modelelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 din Legea nr. 176/ 2010.

Agenţia a efectuat demersuri pentru facilitarea procesului de completare a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese de către categoriile interesate, prin introducerea formularelor electronice inteligente, care permit completarea standardizat, în următoarele variante: online – cu semnătură calificată sau offline: fie electronic – cu semnătură calificată, fie tipărite – cu semnătură olograf, cu coduri de bare.

Persoanele care au obligaţia, conform legii, de a completa şi depune declaraţii de avere şi de interese au la dispoziţie atât ‘Ghidul de completare a declaraţiilor de avere şi de interese’, disponibil pe pagina de internet a Agenţiei, la adresa: http://integritate.eu/Files/Files/Ghid_completare_DAI_2013/GhidCompletareDeclaratiiAvere&Interese_EditiaIII_Mai2013.pdf, cât şi ‘Ghidul de completare a formularelor elecronice (e-Forms) ale declaraţiilor de avere şi de interese’ – disponibil la adresa: www.integritate.eu/Files/Files/GhidTehnicComplet/2014-
02-06_GhidTehnicComplet_eFormsDAI&GhidUtilizPortalGestDAI_EdIIFeb2014.Pps.

ANI precizează faptul că, în termen de 48 de ore de la primire, va procesa şi publica toate declaraţiile de avere şi de interese pe portalul public al declaraţiilor de avere şi de interese, în secţiunea destinată alegerilor prezidenţiale 2014.

Obligaţia transmiterii declaraţiilor de avere şi interese către Agenţie revine Biroului Electoral Central, eventualele întârzieri cauzate de nerespectarea termenului legal de transmitere nefiind imputabile ANI.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...