Deficit de 0,04% la 11 luni

Execuţia bugetară la finalul lunii noiembrie 2014 s-a încheiat cu un deficit de 0,04% din PIB faţă de un sold negativ de 1,53% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent, potrivit datelor publicate azi de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/. 
Economica.net - lun, 29 dec. 2014, 19:35
Deficit de 0,04% la 11 luni

Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene. 

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 195 miliarde lei, reprezentând 28,9% din PIB, au fost cu 6,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+2,615 miliarde lei), accize (+2,684 miliarde lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1,773 miliarde lei), impozitul pe profit (+1,267 miliarde lei), impozit pe venit şi salarii (+556 milioane lei), TVA (+294 milioane lei). 

Veniturile din taxa pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 39,5% ca urmare a faptului că în anul precedent s-au încasat taxe de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în sumă de două miliarde lei. 

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,8%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 2,1% şi venituri nefiscale cu 2,5%. 

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 8,5 miliarde lei, cu 24,8% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 195,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au redus cu 1,1 puncte procentuale ca pondere în PIB. 

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie 2014 şi la 900 lei de la 1 iulie 2014, precum şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti. Faţă de anul precedent, s-a înregistrat reducerea cheltuielilor cu dobânzi cu 3,7% datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark. 

Cheltuielile pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 4,9%, respectiv cu 546 milioane lei. Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 24,2 miliarde lei, respectiv de 3,6% din PIB, faţă de 25,3 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent. 

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...