Deficitul balanţei comerciale a crescut cu un miliard de euro până la 4,78 miliarde de euro, în primele opt luni

Deficitul balanţei comerciale a atins valoarea de 4,788 miliarde de euro, în primele opt luni ale anului în curs, în creştere cu 971,3 milioane euro faţă de cel înregistrat în perioada similară din 2014, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 12 oct. 2015, 07:15
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu un miliard de euro până la 4,78 miliarde de euro, în primele opt luni

Exporturile şi importurile au crescut cu 5,4%, respectiv cu 7,4%, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015, faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Exporturile FOB au însumat 35,993 miliarde de euro, iar importurile CIF au depăşit 40,781 miliarde euro, scrie Agerpres.

În luna august 2015, exporturile FOB au fost de 3,92 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 4,77 miliarde euro, rezultând un deficit de 856,6 milioane euro.

Faţă de luna iulie 2015, exporturile din luna august 2015 au scăzut cu 22,3%, iar importurile cu 15,9%.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în primele opt luni din 2015 au ajuns la 26,327 miliarde de euro la expedieri şi de 31,251 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,1% din total exporturi şi 76,6% din total importuri.

De asemenea, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) în perioada menţionată a depăşit 9,665 miliarde euro la exporturi şi 9,530 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,9% din total exporturi şi 23,4% din total importuri.

Potrivit datelor INS, în primele opt luni din 2015, ponderile cele mai importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (43,7% la export şi 36,5% la import) şi alte produse manufacturate) (33,1% la export şi respectiv 31,3% la import).

Preţul FOB (Free on Board — liber la bord) înseamnă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pentru ca marfa să fie încărcată la bord.

Preţul CIF (cost, insurance, freight — cost, asigurare, navlu) înseamnă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportul internaţional.

 

Te-ar mai putea interesa și
Trump: Putin e pe cale de a distruge Rusia prin refuzul unui acord cu Ucraina
Trump: Putin e pe cale de a distruge Rusia prin refuzul unui acord cu Ucraina
Preşedintele american Donald Trump, care a fost învestit luni, a afirmat că omologul său rus, Vladimir Putin, este "pe cale de a-şi distruge" ţara, refuzând să încheie un acord de pace cu......
O nouă „victimă” pentru Trump. Noul președinte scoate SUA din OMS
O nouă „victimă” pentru Trump. Noul președinte scoate SUA din OMS
Donald Trump, învestit cu câteva ore mai devreme președinte al Statelor Unite, a semnat luni un decret pentru a retrage ...
Trump continuă presiunile la adresa Danemarcei: Va ceda până la urmă Groenlanda
Trump continuă presiunile la adresa Danemarcei: Va ceda până la urmă Groenlanda
Președintele american Donald Trump a afirmat luni că Danemarca va ceda în cele din urmă în problema Groenlandei, teritoriul ...
Trump vrea să impună taxe vamale de 25% pentru Mexic și Canada, dar, teoretic, cele două țări sunt protejate de un acord de liber schimb, semnat în timpul primului mandat al lui Trump
Trump vrea să impună taxe vamale de 25% pentru Mexic și Canada, dar, teoretic, cele două țări sunt protejate de un ...
Devenit președinte a doua oară, Donald Trump a confirmat luni intenția sa de a impune taxe vamale de 25% asupra importurilor ...