1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 8 º

Finanţe şi bănci

România s-a încadrat în deficitul bugetar de 3% în 2017 - SURSE

Surse guvernamentale au spus pentru ECONOMICA.NET că guvernul a reuşit să închidă anul 2017 în interiorul ţintei de deficit bugetar, de 3% din PIB.

04 ian, 2018 | | ECONOMICA.net

"Ne-am încadrat în deficitul programat în 2017. Stăm bine", au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET

Ţinta de deficit bugetar a fost fixată prin legea bugetului pe 2017 la 3% din PIB. În cursul anului au existat temeri că această ţintă va fi depăşită.

Principala măsură pe care guvernul a luat-o pentru a se putea încadra în programul fiscal a fost majorarea accizelor în toamna anului trecut, reprezentând, în fapt, renitroducerea nivelului supra-accizei pe carburanţi, eliminată la 1 ianuarie 2017, conform promisiunilor din Programul de guvernare cu care PSD a câştigat majoritatea parlamentară.

În data de 15 septembrie, intrau în vigoare noile accize la carburanţi, mai mari cu 16 bani pe litru, decise de Guvern. Două săptămâni mai târziu, intra în vigoare, din nou, o nouă acciză, mai mare tot cu 16 bani pe litru, decisă de Guvern. Înainte de a opera majorarea, ministrul Finanţelor a spus că s-a ales varianta creşterii în două etape tocmai pentru a nu crea şocuri consumatorilor. Efectul cumulat al majorării accizelor a fost, matematic, de 38 de bani pe litrul de acciză şi motorină, în benzinării.

Totodată, guvernul a hotărât să întrerupă plăţile în ultimele zile din 2017, în luna cu cele mai mari cheltuieli de peste an.

Citând datele din ultima execuţie bugetară publicată de Ministerul Finanţelor Publice, cheltuiala care a sărit cel mai mult în 2017 a fost cu salariile personalului plătit de stat.

O altă cheltuială a statului care s-a aprins a fost cea cu pensiile. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,9%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, și cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungând la 1.000 lei.

Pe parte de venituri, bugetul a fost presat de scăderea TVA la 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%, de o scădere de 5,4% a încasărilor din impozitul pe venit (la 11 luni) şi de scăderea nivelului accizelor despre care am vorbit mai sus.

Totodată, încasările din fonduri europene au fost mult supraestimate.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO