Departamentul pentru IMM-uri lansează două programe pentru susţinerea antreprenoriatului

Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a lansat, luni, două programe naţionale pentru susţinerea antreprenoriatului, se arată într-un comunicat al instituţiei remis AGERPRES.
Economica.net - lun, 17 mart. 2014, 12:40
Departamentul pentru IMM-uri lansează două programe pentru susţinerea antreprenoriatului

Este vorba despre Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START şi Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, pentru primul program, respectiv Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START, perioada de înscriere online este 17 martie 2014, ora 10,00 – 26 martie 2014, ora 20,00.

Pot participa IMM-urile organizate în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, sau în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri care au capital social integral privat, nu au beneficiat de alocaţie financiară nerambursabilă în cadrul Programului în anii anteriori şi au cel mult 2 ani de la înregistrare la Registrul Comerţului la data completării online a planului de afaceri şi obiectul de activitate pe care accesează este eligibil în cadrul Programului.

Alte condiţii sunt ca firmele care participă să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, nici pentru sediul social, nici pentru toate punctele de lucru, să nu se afle în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii, să nu fie în dificultate, în conformitate cu prevederile ‘Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate’, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 244 /2004.

Aceste firme vor primi drept alocaţie financiară nerambursabilă maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.

În ceea ce priveşte Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, înscrierea începe tot pe 17 martie, ora 10,00, urmând să fie închisă cu 3 zile înainte de desfăşurarea ultimului târg regional.

Programul cuprinde organizarea a opt târguri regionale, care urmăresc câştigarea de pieţe externe noi pentru acest tip de produse şi servicii; stimularea cererii interne de servicii şi produse, care presupun un grad important de prelucrare manuală; creşterea vizibilităţii pe piaţă atât a meşteşugarilor, cât şi a produselor şi serviciilor furnizate de aceştia; îmbunătăţirea accesului meşteşugarilor la informaţii de piaţă şi facilitarea valorificării acestor informaţii; dezvoltarea contactelor de afaceri şi stabilirea unor legături parteneriale; promovarea serviciilor şi produselor realizate apelându-se la tehnologii tradiţionale şi având o componentă de prelucrare manuală semnificativă.

Pot participa IMM-uri, societăţi comerciale, societăţi cooperative, inclusiv societăţi cooperative meşteşugăreşti mixte care sunt organizate în baza Legii nr.1/ 2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau în baza Legii nr.31/ 1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi îndeplinesc condiţiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 346/ 2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Sunt incluse şi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale (înregistrate în registrul comerţului şi autorizate conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale) care desfăşoară activităţi în domeniul meşteşugurilor, în special al celor tradiţionale şi în domeniul artei populare şi artizanatului.

Pot participa şi asociaţiile profesionale sau fundaţii şi au ca scop promovarea meşteşugurilor şi a meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual, a produselor şi serviciilor cu specific tradiţional, inclusiv din domeniul artei populare şi artizanatului.

‘Reamintim că, în data de 10 martie 2014, Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a lansat Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. La 17.03.2014 au fost transmise 1.076 de aplicaţii. Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. La 17.03.2014 au fost transmise 105 aplicaţii’, se precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească în 2023, printr-o creștere susținută de 33% a primelor brute......
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...