Departamentul pentru IMM-uri lansează două programe pentru susţinerea antreprenoriatului

Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a lansat, luni, două programe naţionale pentru susţinerea antreprenoriatului, se arată într-un comunicat al instituţiei remis AGERPRES.
Economica.net - lun, 17 mart. 2014, 12:40
Departamentul pentru IMM-uri lansează două programe pentru susţinerea antreprenoriatului

Este vorba despre Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START şi Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, pentru primul program, respectiv Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START, perioada de înscriere online este 17 martie 2014, ora 10,00 – 26 martie 2014, ora 20,00.

Pot participa IMM-urile organizate în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, sau în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri care au capital social integral privat, nu au beneficiat de alocaţie financiară nerambursabilă în cadrul Programului în anii anteriori şi au cel mult 2 ani de la înregistrare la Registrul Comerţului la data completării online a planului de afaceri şi obiectul de activitate pe care accesează este eligibil în cadrul Programului.

Alte condiţii sunt ca firmele care participă să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, nici pentru sediul social, nici pentru toate punctele de lucru, să nu se afle în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii, să nu fie în dificultate, în conformitate cu prevederile ‘Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate’, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 244 /2004.

Aceste firme vor primi drept alocaţie financiară nerambursabilă maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.

În ceea ce priveşte Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, înscrierea începe tot pe 17 martie, ora 10,00, urmând să fie închisă cu 3 zile înainte de desfăşurarea ultimului târg regional.

Programul cuprinde organizarea a opt târguri regionale, care urmăresc câştigarea de pieţe externe noi pentru acest tip de produse şi servicii; stimularea cererii interne de servicii şi produse, care presupun un grad important de prelucrare manuală; creşterea vizibilităţii pe piaţă atât a meşteşugarilor, cât şi a produselor şi serviciilor furnizate de aceştia; îmbunătăţirea accesului meşteşugarilor la informaţii de piaţă şi facilitarea valorificării acestor informaţii; dezvoltarea contactelor de afaceri şi stabilirea unor legături parteneriale; promovarea serviciilor şi produselor realizate apelându-se la tehnologii tradiţionale şi având o componentă de prelucrare manuală semnificativă.

Pot participa IMM-uri, societăţi comerciale, societăţi cooperative, inclusiv societăţi cooperative meşteşugăreşti mixte care sunt organizate în baza Legii nr.1/ 2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau în baza Legii nr.31/ 1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi îndeplinesc condiţiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 346/ 2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Sunt incluse şi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale (înregistrate în registrul comerţului şi autorizate conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale) care desfăşoară activităţi în domeniul meşteşugurilor, în special al celor tradiţionale şi în domeniul artei populare şi artizanatului.

Pot participa şi asociaţiile profesionale sau fundaţii şi au ca scop promovarea meşteşugurilor şi a meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual, a produselor şi serviciilor cu specific tradiţional, inclusiv din domeniul artei populare şi artizanatului.

‘Reamintim că, în data de 10 martie 2014, Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a lansat Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. La 17.03.2014 au fost transmise 1.076 de aplicaţii. Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. La 17.03.2014 au fost transmise 105 aplicaţii’, se precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...