Depozitele de gaze ale României sunt doar 40% pline, producția internă este însă în creștere

România a ajuns la 40% grad de umplere a depozitelor de gaze pentru iarnă, unul dintre cele mai mici niveluri din Europa, dar producția curentă de gaze românești este în creștere semnificativă.
Mihai Nicuţ - vin, 24 iun. 2022, 10:52
Depozitele de gaze ale României sunt doar 40% pline, producția internă este însă în creștere

39,85% era gradul de umplere al capacităților de stocare a gazelor din România la data de 22 iunie, potrivit datelor Gas Infrastrucure Europe (GIE), ceea ce înseamnă că sunt stocate 13 TWh gaze, circa 1,23 miliarde de metri cubi.

Cu acest nivel, România are unul dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeană (media este de 54,77%), dar datele trebuie puse în context: România este printre puținele țări europene cu producție internă semnificativă, care îi asigură, doar în parte însă, consumul de gaze în perioada iernii. Până la finalul sezonului de înmagazinare, 80% din depozite ar trebui să fie însă pline.

Crește producția de gaze românești

La ora redactării acestei știri, producția internă de gaze era însă de 23,8 milioane de metri cubi pe zi, un nivel superior celei cu care eram obișnuiți, de circa 21 de milioane de metri cubi pe zi, și există o explicație pentru acest lucru: sondele noi de producție legate de Romgaz la rețeaua de transport și mai ales gazele noi din Marea Neagră.

La începutul lunii, Romgaz a anunțat că a pus în funcțiune trei sonde și o stație de uscare a gazelor în nordul Munteniei, care aduc suplimentar 230.000 metri cubi/zi, deci producția națională a crescut cu 1% doar din această cauză. De asemenea, până în trimestrul I al anului viitor, Romgaz va mai introduce în producție, în zona Snagov, cel puțin 6 sonde, care vor aduce un aport suplimentar de gaze naturale de aproximativ 600.000 metri cubi pe zi.

Tot în această lună, Black Sea Oil & Gas a anunțat că au început să intre în sistemul național de transport primele gaze extrase din perimetrele offshore de mică adâncime Ana și Doina, din Marea Neagră. În acest an cele două zăcăminte vor produce jumătate de miliard de metri cubi de gaze.

“Anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina”, a anunțat compania, la 15 iunie.

Pe de altă parte, momentan nu se constată o perturbare a fluxuilor de gaze rusești spre și prin România. Azi de exemplu, în țară intră 4 milioane de metri cubi de gaze din Bulgaria, în special prin punctul Negru Vodă (gaz rusesc care a ajuns în Europa prin Turk Stream) și ies în Ungaria 3 milioane de metri cubi – s-au văzut volume și mai mari zilele trecute. Pe fondul importului curent și al producției în creștere azi intră în depozite circa 10 milioane de metri cubi de gaz

Pericolul pentru iarnă

Chiar pe fondul acesti producții interne în creștere, chiar și în cazul în care depozitele vor fi pline și vor fi acolo 3 miliarde de metri cubi la debutul sezonului de încălzire, România tot are nevoie de import curent în perioada de iarnă pentru a-și asigura tot consumul.

Or, Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat acum două zile că Europa trebuie să se pregătească imediat pentru întreruperea completă a exporturilor de gaze ruseşti în această iarnă, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea şi a menţine deschise centralele nucleare vechi.

Fatih Birol, şeful AIE, a declarat că decizia din ultima săptămână a Rusiei de a reduce livrările de gaz către ţările europene ar putea fi un precursor al unor noi reduceri, deoarece Moscova încearcă să câştige „un avantaj cheie” în contextul războiului cu Ucraina.

„Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este oprit complet”, a spus Birol pentru Financial Times.

„Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înţelegem mai bine intenţiile Rusiei”, a spus el. „Cred că reducerile sunt orientate spre evitarea umplerii depozitelor din Europa şi creşterea influenţei Rusiei în lunile de iarnă.”

Pe de altă parte, Rusia a spus că reducerea livrărilor prin gazoductul Nord Stream, are motive tehnice și a dat vina pe compania germană Siemens pentru că nu a livrat la timp unele componente în procesul de mentenanță al instalațiilor și a fost nevoită să reducă livrările. Siemens spune că nu poate aduce din Canada componentele, din cauza restricțiilor impuse de guvernul de acolo pentru livrările către Rusia.

Citește și:

Germania se teme tot mai tare că Rusia taie gazul. A activat cel de-al doilea nivel al planului de urgenţă

 

Te-ar mai putea interesa și
Grecia se aşteaptă la o creştere de 2,3% a economiei în 2025 şi la scăderea datoriei publice
Grecia se aşteaptă la o creştere de 2,3% a economiei în 2025 şi la scăderea datoriei publice
Guvernul elen previzionează o creştere a PIB-ului de 2,3% anul viitor, depăşind marile economii europene, datorită veniturilor solide din turism, cheltuielilor de consum robuste şi......
Producția de petrol și gaze a Petrom a scăzut și în al treilea trimestru din 2024
Producția de petrol și gaze a Petrom a scăzut și în al treilea trimestru din 2024
 OMV Petrom a realizat o producţie de hidrocarburi de 107.200 barili echivalent petrol pe zi, în cel de-al treilea trimestru ...
Elcen a vrut să vândă energie electrică la bursă cu 600 de lei/MWh. N-a putut
Elcen a vrut să vândă energie electrică la bursă cu 600 de lei/MWh. N-a putut
Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a scos la vânzare ieri ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi, pentru a treia oară la rând. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi, pentru a treia oară la rând. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile carburanților auto au crescut din nou marți dimineață, la doar trei zile de la precedenta creștere de preț. ...