Der Spiegel: Datoria publică a Germaniei scade mai rapid decât se estima

Datoria publică a Germaniei înregistrează un declin mai rapid decât se estima, datorită majorării veniturilor din taxe, şi ar trebui să scadă sub plafonul de 60% din PIB cerut de Uniunea Europeană în 2019, cu un an mai devreme decât era prevăzut, se arată într-un articol apărut în revista germană Der Spiegel, transmite Reuters.
Economica.net - Dum, 08 apr. 2018, 09:02
Der Spiegel: Datoria publică a Germaniei scade mai rapid decât se estima

Citând informaţii din noul program de stabilitate al Guvernului de la Berlin, ce ar urma să fie aprobat miercuri, revista germană a anunţat că datoria publică a Germaniei va scădea la 58% din PIB în 2019, de la 61% din PIB în 2018.

Astfel, nivelul datoriei se va reduce sub plafonul de 60% din PIB cerut de Uniunea Europeană cu un an mai devreme decât se estima anterior.

Germania a încheiat anul 2017 cu cel mai mare excedent bugetar înregistrat de la reunificarea ţării în 1990, graţie unui şomaj care a atins un minim istoric, a majorării veniturilor din taxe şi a dobânzilor reduse.

Anul trecut, Guvernul german, cele 16 landuri, precum şi bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat un surplus de 36,6 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 1,1% din PIB, a informat recent Oficiul federal de statistică (Destatis).

Este al patrulea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Deputat, șef de comisie parlamentară foarte importantă pentru legiferarea din energie, despre “taxa pe soare”: OUG nu este chiar “o formă rea”
Deputat, șef de comisie parlamentară foarte importantă pentru legiferarea din energie, despre “taxa pe soare”: OUG ...
Bende Sandor, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, este de părere că OUG pe regenerabile, care introduce posibilitatea statului de a taxa prosumatorii......
Incendiu de mari proporţii la un centru comercial din regiunea Moscova. Rusia spune că este vorba despre un „act criminal”
Incendiu de mari proporţii la un centru comercial din regiunea Moscova. Rusia spune că este vorba despre un „act ...
Pompierii ruşi luptă împotriva unui incendiu de 7.000 de metri pătraţi, care a izbucnit în noaptea de joi spre vineri ...
COMAC C919, rivalul chinezesc al Airbus A320neo și Boeing 737 MAX, începe zborurile comerciale
COMAC C919, rivalul chinezesc al Airbus A320neo și Boeing 737 MAX, începe zborurile comerciale
C919, primul avion comercial produs în China, a fost livrat operatorului și va începe zborurile cu pasageri în primăvara ...
Ungaria a susţinut mereu şi aderarea României şi Bulgariei în Schengen – ministrul ungar
Ungaria a susţinut mereu şi aderarea României şi Bulgariei în Schengen – ministrul ungar
Secretarul de stat în Ministerul de interne ungar, Bence Retvari, a declarat că Ungaria a susţinut întotdeauna aderarea ...