Der Spiegel: Guvernul Ponta riscă să nu reziste disensiunilor pe tema proiectului Roşia Montană

Guvernul premierului Victor Ponta probabil nu va rezista în actuala formă lunile următoare, pe fondul disensiunilor din cadrul Uniunii Social-Liberale referitoare la proiectul Roşia Montană, comentează revista germană Der Spiegel, în ediţia online.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 13:23
Der Spiegel: Guvernul Ponta riscă să nu reziste disensiunilor pe tema proiectului Roşia Montană

„Acţiunile Guvernului României din ultimele două săptămâni sugerează cu certitudine o stare de neputinţă politică. (…) După primele proteste, preşedintele Traian Băsescu, care a fost permament un susţinător aprig al proiectului minier, a început să îl critice, aducând argumente privind protecţia mediului, afirmând că proiectul nu ar trebui să continue dat fiind că majoritatea românilor se opun. Imediat, premierul Victor Ponta a anunţat o procedură de urgenţă care, susţine el, ar opri proiectul odată pentru totdeauna”, explică Der Spiegel.

„Ulterior, dat fiind că acţiunile Gabriel Resources au scăzut drastic, compania a ameninţat cu o acţiune în justiţie”, avertizând că ar putea cere daune de până la patru miliarde de dolari. „Procedura de urgenţă propusă de Ponta a fost abandonată şi a fost creată o comisie care pare să permită direct supunerea proiectului de lege votului plenului Parlamentului, trecându-se peste decizii separate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Cu toate acestea, dat fiind că noua comisie nu este supusă obligaţiilor privind transparenţa şi dat fiind că Guvernul nu este dispus să comenteze evoluţia lucrurilor, situaţia actuală pare neclară”, adaugă Der Spiegel.

„Orice s-ar întâmpla, este improbabil ca Guvernul României să supravieţuiască în următoarele luni în forma actuală. Apelurile pentru înlăturarea coaliţiei USL condusă de Ponta, ajunsă la putere cu promisiunea că va opri proiectul Roşia Montană, domină din ce în ce mai mult protestele de la Bucureşti. Între timp, coaliţia guvernamentală este din ce în ce mai şubredă, acum afirmând că este unită în abordarea privind proiectul, iar peste puţin timp riscând să se destrame din cauza disensiunilor”, încheie Der Spiegel.

Te-ar mai putea interesa și
Piaţa globală de pariuri sportive ar urma să depăşească 140 de miliarde de dolari până în 2028
Piaţa globală de pariuri sportive ar urma să depăşească 140 de miliarde de dolari până în 2028
Industria pariurilor sportive este generează mai multe venituri de la an la an. Potrivit analiștilor financiari, acest sector valorează 131 de miliarde de dolari în prezent, urmând ca în 2028......
Cum se oferă cadourile corporate? Ce greșeli sunt de evitat?
Cum se oferă cadourile corporate? Ce greșeli sunt de evitat?
Când vine vorba de a oferi cadouri corporate angajaților, colaboratorilor, partenerilor, furnizorilor sau colegilor, trebuie ...
Deputat, șef de comisie parlamentară foarte importantă pentru legiferarea din energie, despre “taxa pe soare”: OUG nu este chiar “o formă rea”
Deputat, șef de comisie parlamentară foarte importantă pentru legiferarea din energie, despre “taxa pe soare”: OUG ...
Bende Sandor, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, este de părere că OUG pe regenerabile, ...
Incendiu de mari proporţii la un centru comercial din regiunea Moscova. Rusia spune că este vorba despre un „act criminal”
Incendiu de mari proporţii la un centru comercial din regiunea Moscova. Rusia spune că este vorba despre un „act ...
Pompierii ruşi luptă împotriva unui incendiu de 7.000 de metri pătraţi, care a izbucnit în noaptea de joi spre vineri ...