Dezastrul numit Autostrada Transilvania: După 12 ani, din 415 km se circulă doar pe 50 şi se lucrează la alţi 60. Ce urmează

În decembrie 2003, Guvernul României semna acordul de construcţie a unei autostrăzi de 415 km, între Braşov şi Borş, cu firma americană Bechtel. După 12 ani şi mai mult de un milliard de euro cheltuiţi în baza unui contract păgubos, atribuit prin încredinţare directă şi ulterior reziliat, bilanţul este sumbru.
Mihai Nicuţ - lun, 25 ian. 2016, 22:03
Dezastrul numit Autostrada Transilvania: După 12 ani, din 415 km se circulă doar pe 50 şi se lucrează la alţi 60. Ce urmează

Între Braşov şi Borş se circulă pe doar 50 de kilometri, iar mai mult de o treime din autostradă este practic abandonată -nu este prinsă în nici o formă de licitaţie, nu are nici măcar sursă de finanţare. Se mai lucrează pe doar 68 de kilometri, iar termenul „se lucrează” este departe de sensul propriu, pentru că 60 dintre ei, pe care s-a mai făcut ceva, sunt în aceeaşi stare ca acum aproape trei ani, când a fost reziliat contractul cu Bechtel.

La sfârşitul săptămânii trecute, Compania de Autostrăzi a prezentat jurnaliştilor situaţia la zi a tuturor tronsoanelor de autostradă din România. Va prezentăm mai jos, în detaliu, situaţia dezastruoasă în care se află acum fiecare tronson de pe autostrada Transilvania, cu termenele de finalizare, acolo unde ele există:

Secţiunea Braşov-Tîrgu Mureş – 161 km, abandonată

Autostrada nu este prinsă în nici un fel de procedură de licitaţie, în nicio fază. După rezilierea contractului cu firma americană Bechtel, Compania de Autostrăzi nu a făcut niciun demers pentru continuarea proiectului. Este împărţită în trei loturi mari: Cristian (lângă Braşov) – Făgăraş, Făgăraş – Sighişoara şi Sighişoara – Tîrgu Mureş.

Secţiunea Tîrgu Mureş – Gilău – 108,5 km, realizată parţial
Aceste tronson a foast împărţit în două secţiuni, Tîrgu Mureş – Ogra – Câmpia Turzii şi Câmpia Turzii – Gilău. Secţiunea Tîrgu Mureş – Ogra a fost împărţit astfel:

Tîrgu Mureş – Ogra lot 1 (9,2 km autostradă şi drum de legătură). Stadiu fizic 0%. Contractul a fost semnat în martie 2015, dar ordinul de începere a lucrărilor încă nu a fost dat, în principal din cauza întârzierii documentaţiilor legate de exproprieri care nu au permis eliberarea autorizaţiei de construcţie. Potrivit CNADNR, termenul pentru finalizarea exproprierilor este februarie 2016. Lucrările vor începe în primul trimestru din acest an, iar tronsonul ar urma să fie gata în trimestrul 1 din 2017. Valoarea contractului este de 180 de milioane de lei, fără TVA, iar tronsonul va fi construit de asocierea de firme Lemacons-Vega-Arcada Company. Finanţarea este asigurată de Comsia Europeană prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM 2014-2020).

Tîrgu Mureş – Ogra lot 2 (10,1 km autostradă). Stadiu fizic 0%. Contractul a fost semnat în februarie 2015, dar situaţia este aceeaşi, din aceleaşi cauze, ca la primul lot. Termenul de finalizare este tot trimestrul 1 al anului 2017, iar lucrările vor fi făcute de firmele Strabag şi Straco. Valoarea contractului este de 251 de milioane de lei, fără TVA, iar finanţarea este asigurată din aceleaşi surse.

Ogra – Cîmpia Turzii, lot 1 (3,6 km). Stadiu fizic 0%. Contractul a fost semnat în februarie 2015, dar ordinul de începere a lucrărilor nu a fost însă dat, pentru că exproprierile nu au fost finalizate (una dintre cauze este şi schimbarea Guvernului, care a obligat Transporturile să refacă actul normativ), iar acordul de mediu trebuie revizuit. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este trimestrul III al anului 2017. Contractul are o valoare de 55,7 milioane de lei, iar constructor este firma Wilhelm Geiger.

Ogra – Cîmpia Turzii, lot 2 (17,9 km). Stadiu fizic 0%. Rezultatul licitaţiei pentru construcţie a fost contestat, CNADNR nu mai avensează termene pentru finalizare.

Ogra – Cîmpia Turzii lot 3 (15,7 km). Stadiu fizic 0%. Contractul a fost semnat în februarie 2015, dar ordinul de începere a lucrărilor nu a fost încă emis, din aceleaşi motive ca pentru lotul unu. Contractul, în valoare de 280 de milioane de lei, a fost atribuit consorţiului format din firmele Straco – Specialist – Consulting – Total Road. Lucrările ar urma să fie terminate în trimestrul 3 al anului 2017, iar finanţarea este tot pe POIM 2014-2020.

Câmpia Turzii – Gilău (53 km). Este singurul tronson din Autostrada Transilvania funcţional, şi singurul care a fost finalizat de compania americană Bechtel. Primii 42 de kilometri au fost deschişi traficului în 2009, iar restul în 2010.

Secţiunea Gilău – Borş, 164 km, în execuţie parţial

Această secţiune a fost împărţită în trei bucăţi: Gilău – Mihăieşti, Mihăieşti – Suplacu de Barcău şi Suplacu de Barcău – Borş. Finanţarea autostrăzii se face cu bani de la bugetul de stat.

Gilău – Nădăşelu (8,7 km). Stadiu fizic: 43,78%. Tronsonul este în construcţie, dar este nevoie de un nou acord de mediu, actualizat, pentru defrişarea unei suprafeţe de pădure, pe care CNADNR speră să-l obţină până la sfârşitul lunii martie. Autostrada este construită de firmele Spedition UMB şi Tehnostrade, valoarea contractului este de 258 de milioane de lei, iar lucrările ar trebui să fie gata în luna aprilie a acestui an.

Nădăşelu – Mihăieşti (16,85 km). Stadiu fizic: 0%. Contractul a fost atribuit în august 2015, dar rezultatul a fost licitaţiei a fost contestat. CNADNR estimează că, în această lună, să semneze contractul de construire, iar autostrada ar putea fi gata în trimestrul III al anului 2017. Valoarea estimată a acestui tronson de autostradă: 687 milioane de lei.

Mihăileşti – Suplacu de Barcău şi tunelul Meseş (79,5 km). Stadiu fizic: 0%. Pentru porţiunea fără tunel, studiul de fezabilitate a fost revizuit. Nu există nici un termen pentru demararea lucrărilor. Pentru cei 2,4 km de tunel din acest tronson, proiectantul este la faza trimiterii documentaţiei pentru stabilirea traseului, dar a înregistrat întârzieri, iar CNADNR va aplica penalităţi. Există şi varianta rezilierii contractului de proiectare.

Suplacu de Barcău – Borş (60 km). Stadiu fizic: 52%. Este singurul tronson de autostradă, alături de Câmpia Turzii – Gilău, la care a mai lucrat compania americană Bechtel înainte de rezilierea contractului. Autostrada costă 701 milioane de lei, iar contractul de reluare a lucrărilor a fost semnat în mai 2015. Data finalizării acestui tronson este 3 iulie 2017. Autostrada este finalizată de Asocierea Corsan – Corviam Construccion SA – SC Consinit SRL & – SC Road Consulting & Design Solution SRL – SC Via Design SRL, dar au apărut deja neînţelegeri între membrii consorţiului. CNADNR i-a avertizat că există prosibilitatea rezilierii contractului.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...