Dezvoltarea sustenabilă a Muzeului Astra din Sibiu, parte a unui proiect finanţat de UE

Dezvoltarea sustenabilă a Muzeului Astra din Sibiu este una dintre strategiile vizate de proiectul "CultTour", finanţat de Uniunea Europeană cu 2,67 de milioane de euro şi care se desfăşoară până în decembrie 2013.
Economica.net - vin, 03 mai 2013, 13:22
Dezvoltarea sustenabilă a Muzeului Astra din Sibiu, parte a unui proiect finanţat de UE

Conform sursei citate, Complexul Naţional Muzeal Astra şi Fundaţia Dala au organizat, în perioada 29 – 30 aprilie, în cadrul proiectului „CultTour – Cultural (garden) heritage as focal points for sustainable tourism”, o sesiune de lucru cu tema „Peisajul cultural ca produs turistic”. Evenimentul s-a desfăşurat în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra, iar concluzia conferinţelor a fost necesitatea unei strategii de dezvoltare sustenabilă a celui mai mare muzeu în aer liber din România (Muzeul Astra).

Evenimentul a fost dedicat profesioniştilor implicaţi în cercetarea, restaurarea şi mai ales în valorificarea peisajului cultural din perspectivă turistică. Întâlnirea a avut drept principal obiectiv schimbul de bune practici şi experienţe în abordarea peisajului cultural, urban şi rural, din perspectiva valorificării turistice sustenabile.

Lucrările au fost grupate în jurul a trei teme, prima fiind „Muzeul Astra ca peisaj cultural”. Sărbătorind în 2013 50 de ani de la inaugurare, muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în dubla lui calitate de gazdă şi beneficiar direct al proiectului „CultTour”, a fost subiectul şi obiectul lucrărilor celei dintâi secţiuni. Au fost abordate elemente ale construirii şi devenirii muzeului în ipostaza de peisaj cultural.

A doua temă a fost „Modele de reutilizare a peisajului cultural” – Reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal din Avrig este situl pilot al României în cadrul proiectului „CultTour”. Element de peisaj cultural emblematic pentru Ţara Oltului şi judeţul Sibiu, palatul de la Avrig este în curs de redefinire a funcţionalităţii din perspectiva dezvoltării turistice durabile, iar modelele de reutilizare sunt propuse prin intermediul acestui proiect. Abordări similare au fost dezbătute pe parcursul acestei secţiuni.

O altă temă a fost „Workshop pe tema turismului cultural”. Această secţiune a fost condusă de Claudia Bauer-Krosbacher, specialist în dezvoltarea de produse turistice culturale din cadrul IMC Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Krems Austria, partener furnizor de know-how în cadrul proiectului „CultTour”. S-a intenţionat o abordare practică, interactivă şi participativă.

Sesiunea „Peisajul cultural ca produs turistic” a prilejuit prezentarea şi dezbaterea unor experienţe dintre cele mai diverse în domeniul peisajului cultural, veritabile modele de revalorizare a resurselor naturale şi a patrimoniului. Reprezentanţii Muzeului Astra, Ciprian Ştefan, Mirela Iancu şi Ovidiu Baron, au vorbit, alături de preşedintele Fundaţiei Dala, Ovidiu Daneş, despre direcţiile de dezvoltare a peisajului cultural din Dumbrava Sibiului, plecând de la premisele evoluţiei acestuia în ultimele cinci decenii. Arhitecţi şi peisagişti de prestigiu, alături de profesionişti tineri, cu rezultate deja confirmate în domeniul peisajului cultural, au prezentat modele de dezvoltare durabilă pornind de la resurse locale neexploatate la justa lor valoare.

Cornelia Feyer, de la Fundaţia Samuel von Brukenthal, a vorbit despre situl pilot de la Avrig (Reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal), oferind detalii despre planurile de dezvoltare locală din zonă. Caroline d’Assay, preşedintele Fundaţiei ProPatrimonio, Franţa, a prezentat proiectul Vila Ştefan Golescu şi parcul din Câmpulung Muscel – restaurare şi reutilizare, iar Şerban Sturdza, preşedintele Fundaţiei ProPatrimonio România, a vorbit despre Conacul P.P. Carp şi parcul din Ţibăneşti, Iaşi – studiu de caz asupra intervenţiilor de restaurare şi reutilizare.

Ceilalţi lectori au abordat proiecte legate de restaurarea bisericilor de lemn şi reintegrarea lor în peisajul cultural al satelor româneşti, despre voluntariatul internaţional pentru patrimoniu, peisajul cultural din Roşia Montană, practicile universitare etc.

„CultTour” este un Proiect INTERREG IVB, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Cooperării Teritoriale Europene (ETC – European Territorial Co-operation), Programului de Cooperarea Transnaţională Sud-Estul Europei (SEE – South East Europe Transnational Cooperation Programme) şi cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională (ERDF – European Regional Development Fund). Implementarea proiectului se desfăşoară în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2013, iar suma totală de finanţare a proiectului se ridică la 2.672.360 de euro.

„CultTour” urmăreşte implementarea unor strategii de conservare şi valorificare a spaţiilor de patrimoniu cultural (grădini şi spaţii în aer liber) oferindu-le o utilizare contemporană.

Proiectul mizează pe nevoia de oferte turistice profesionale şi de un personal educat după standarde internaţionale, trendul actual în Europa de Sud-Est. Prin urmare, „CultTour” doreşte crearea de scenarii şi strategii pentru o dezvoltare adaptată turismului de nişă, bazat pe principii de sustenabilitate şi economie creativă.

Partenerii proiectului sunt: Municipalitatea Avrig (lider al proiectului), Complexul Naţional Muzeal Astra, Fundaţia Samuel von Brukenthal, IMC Universitatea de Ştiinţe Aplicate Krems, Austria, Universitatea de Resurse Naturale şi Ştiinţe Aplicate asupra Vieţii, Viena, Municipalitatea din Veliko Turnovo, Bulgaria, Municipalitatea din Alexandroupolis, Grecia, Departamentul Regional pentru Patrimoniul Cultural- Regiunea Apuglia, Italia, Universitatea Tehnică din Berlin.

Managerul de proiect este Ciprian Ştefan, directorul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra – Complexul Naţional Muzeal Astra.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...