Digitalizarea umple statul de ridicol: sistemele ANAF și ghiseul.ro nu se pupă. Românii se trezesc cu datorii, deși au plătit la timp

Mai mulți contribuabili ne-au semnalat zilele acestea că deși nu figurau cu datorii la ANAF, conform situației personale consultate în Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziție de Fisc, pe instrumentul de plată a taxelor către stat ghiseul.ro apar cu datorii. 
Ionut Tudorica - Dum, 12 iul. 2020, 18:25
Digitalizarea umple statul de ridicol: sistemele ANAF și ghiseul.ro nu se pupă. Românii se trezesc cu datorii, deși au plătit la timp

Mai multe persoane ne-au semnalat că odată cu unirea Spațiului Privat Virtual (SPV) de la ANAF cu site-ul de plăți al statului ghiseul.ro, au avut parte de surprize. Sumele de plată dintre cele două platforme ale statului nu sunt aceleași. Iar în situațiile cele mai grave, oamenii s-au trezit datori pe conturile de ghiseul.ro, deși își achitaseră dările, fapt confirmat în SPV.

Urmare a acestor semnale, ECONOMICA.NET a contactat Biroul de Presă al ANAF pentru explicații încă din 29 iunie. Până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Dacă pe cale oficială nu s-a putut, unul dintre plătitorii care au semnalat problema a reușit să obțină un răspuns neoficial, care arată măcar unul dintre motivele sperieturii pe care contribuabilii o trag în momentul în care văd date diferite între ANAF și ghiseul.ro:  ANAF nu ar fi împărțit încă banii plătiți de cetățeni pe anul trecut în contul unic pe fiecare destinație de plată în parte. Adică banii nu au fost direcționați către pensii, sănătate, impozit pe profit, TVA etc., motiv pentru care aceste conturi trimit semnale false că nu au fost plătite.

Dacă mai lipsea ceva, problema nu e necunoscută de ANAF. În contul de plată personal de de ghiseul.ro funcționarii statului au strecurat un soi de disclaimer, care sună astfel:

„În cazul încare observați neconcordanțe între sumele pe care știți că le datorați instituției și cele afișate în Ghiseul.ro vă rugăm să contactați A.N.A.F aici”.

Contribuabilii sunt astfel îndemnați, chiar dacă și-au achitat toate dările obligatorii către stat, să mai sune odată la ANAF sau să trimita un formular. În acest link găsiți toate formele pentru contactarea instituției.

Digitalizarea statului este printre cele mai mari priorități declarate ale guvernului Orban. Ministrul Finanțelor, și coordonatorul ANAF, Florin Cîțu, a declarat în multe rânduri că digializarea e singura formă prin care statul se poate reforma realmente. 

Contribuabilii pot plăti taxele la ANAF online, cu cardul, din Spațiul Privat Virtual direct pe portalul de plăți Ghiseul.ro, în urma unei integrări a celor două sisteme, care s-a făcut abia în iunie 2020.

Intenția

Plata a fost introdusă pentru toate tipurile de creanțe fiscale care se pot plăti cu cardul prin Sistemul Național Electronic de Plăți, iar instrucțiunile pot fi găsite AICI.

La apăsarea butonului ”Afișare obligații restante”, se afișează lista obligațiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro și care cuprinde peste 30 de poziții, de la impozitul pe venituri, la contribuții, accize colectate și până la plata unor penalități.

La apăsarea butonului „Plătește”, utilizatorul este direcționat către serviciul de plată online al platformei ghiseul.ro, unde se bifează căsuța „Aprob plata și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare” si butonul „PLATESTE”. Din această pagină nu mai există posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...