DIICOT: Semnalăm riscul ca graţierea să favorizeze fenomenului infracţional. Proiectul MJ nu e fundamentat pe o analiză statistică

DIICOT susţine că proiectul de ordonanţă iniţiat de Ministrul Justiţiei nu este întemeiat pe o analiză statistică a numărului de deţinuţi aflaţi în penitenciare, defalcată pe categorii de infracţiuni, pentru a fi apreciat cu exactitate numărul persoanelor care vor fi eliberate şi există riscul ca graţierea să favorizeze fenomenul infracţional.
Economica.net - joi, 19 ian. 2017, 17:39
DIICOT: Semnalăm riscul ca graţierea să favorizeze fenomenului infracţional. Proiectul MJ nu e fundamentat pe o analiză statistică

DIICOT a dat publicităţii joi un comunicat de presă în care critică proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea unor prevederi din Codul penal.

‘Apreciem ca insuficiente elementele puse la dispoziţie de Ministerul de Justiţie pentru a evalua impactul graţierii în sfera infracţionalităţii, dar semnalăm riscul că aceasta poate reprezenta o condiţie favorizantă a fenomenului infracţional specific din aria de competenţă a DIICOT. Apreciem că măsura iniţiată de Ministerul Justiţiei, aşa cum a fost explicată în Nota de fundamentare, nu este întemeiată pe o analiză statistică a numărului de persoane încarcerate în sistemul penitenciar, defalcată pe categorii de infracţiuni, astfel încât să poată fi apreciat cu rigurozitate numărul de persoane care vor fi eliberate în consecinţa graţierii pentru fiecare categorie de infracţiuni vizate de ordonanţa de urgenţă şi măsura în care o atare abordare va rezolva problema definită în nota de fundamentare’, arată DIICOT.

În opinia DIICOT, includerea în efectele actului de graţiere colectivă a pedepselor, altele decât cele cu executare în regim de detenţie, nu este justificată în considerarea argumentelor expuse în Nota de fundamentare.

‘Proiectul OUG supus opiniei noastre este de natură a contraria corpul procurorilor DIICOT prin efectele sale care vin în contradicţie vădită cu elementele de politică penală care au fundamentat acţiunea organelor de aplicare a legii în ultimii ani. Astfel de elemente se regăsesc în toate strategiile naţionale în materie, adoptate prin acte normative în vigoare, caracterizate prin imperativul eficienţei luptei împotriva corupţiei, a evaziunii fiscale, a criminalităţii organizate şi a altor infracţiuni grave. În măsura în care liniile directoare ale politicilor penale ale statului se modifică, considerăm absolut necesar ca eventualele modificări să fie ilustrate în acte normative coerente, de natură să clarifice direcţiile de acţiune strategică la nivelul organelor de aplicare a legii’, mai spune DIICOT.

Procurorii apreciază că ‘urgenţa adoptării actului de clemenţă nu este echilibrat justificată’, în condiţiile în care art. 73 din Constituţia României, precum şi art. 2 din Legea nr. 546/2002, statuează că acordarea amnistiei sau a graţierii colective se reglementează prin lege organică.

Cu privire la proiectul de OUG privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, DIICOT susţine că a iniţiat o consultare largă a procurorilor pentru o evaluare cât mai riguroasă ‘ante factum’ a posibilelor efecte, iar rezultatele acestei consultări vor fi înaintate Ministerului Justiţiei.

În comunicatul difuzat joi, DIICOT face o analiză a infracţiunilor care apar în proiectul de modificare a Codului penal.

*** În cazul abuzului în serviciu, potrivit sursei citate, se observă o înjumătăţire a limitelor de pedeapsă şi condiţionarea existenţei faptei de crearea unei ‘pagube’ mai mari de 200.000 de lei, iar conform Notei de fundamentare temeiul modificării art. 297 s-ar regăsi în decizia CCR.

DIICOT susţine că, studiind textul deciziei, se observă că ceea ce au criticat judecătorii CCR este doar lipsa de predictibilitate referitoare la nivelul legislaţiei încălcate de presupusul făptuitor, fără a face în acest context vreo legătură cu un anume cuantum, ţinând cont de faptul că infracţiunea de abuz în serviciu nu este una eminamente legată de o pagubă, ca furtul sau înşelăciunea. Valorile sociale apărate de art. 297 şi următoarele din Codul penal sunt cele referitoare la relaţiile de serviciu, iar nu cele referitoare la patrimoniul unei persoane.

‘A condiţiona însăşi existenţa unei infracţiuni de o pagubă (nu folos, nu prejudiciu, nu produs infracţional, nu interese legale vătămate) este, în opinia noastră, o eroare legislativă prin ea însăşi. Cât priveşte alin. 3, nou introdus prin propunerea legislativă, este de menţionat că în referire la cazul unei persoane juridice de drept public plângerea prealabilă ar trebui formulată de reprezentantul legal al acesteia, cel mai probabil autorul abuzului în serviciu, dat fiind faptul că, în general, abuzul e generat de o persoană cu autoritate de decizie sau cu funcţie de conducere sau control. Nu în ultimă instanţă, textul astfel cum este redactat limitează sfera de aplicabilitate a infracţiunii de abuz în serviciu, dezincriminând practic acte materiale care, deşi întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii, nu realizează condiţia producerii pagubei de 200.000 lei’, explică DIICOT.

Procurorii semnalează faptul că nu există în nota de fundamentare o referire la un studiu de impact, care să arate numărul faptelor pentru care în prezent se efectuează cercetări, numărul cauzelor care se află pe rolul instanţelor ori în raport de care au fost pronunţate condamnări pentru infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal, iar ‘paguba’ este de sub 200.000 lei, având în vedere că o atare nouă reglementare va intra sub incidenţa dispoziţiilor art. 4 sau art. 5 din Codul penal referitoare la aplicarea legii mai favorabile sau a legii penale de dezincriminare.

De asemenea, în noua reglementare a fost înlăturată pedeapsa complementară, fără a se da o explicaţie cu privire la această abordare legislativă.

*** În cazul neglijenţei în serviciu, DIICOT susţine că abrogarea acestei infracţiuni ar lăsa neacoperită sfera actelor materiale asemănătoare celor incriminate la art. 297 Cod penal, dar săvârşite cu forma de vinovăţie a culpei.

Potrivit DIICOT, de asemenea, nu s-a realizat un studiu de impact referitor la numărul cauzelor aflate pe rolul parchetelor sau instanţelor având ca obiect infracţiunea prevăzută la art. 298 Cod penal ori numărul condamnărilor, având în vedere că o atare nouă reglementare va intra sub incidenţa dispoziţiilor art. 4 sau art. 5 din Codul penal referitoare la aplicarea legii mai favorabile sau a legii penale de dezincriminare.

*** În cazul conflictului de interese, se observă că modificarea textului nu este menită să pună textul în acord cu dispoziţiile deciziei CCR, ci restrânge în mod nejustificat sfera de aplicabilitate a acestuia, indică procurorii.

‘Constatăm că judecătorii Curţii atrag atenţia doar asupra faptului că, prin modificarea Codului civil, contractele comerciale sunt considerate contracte civile, astfel încât termenul a devenit atât de larg, încât nu mai este predictibil. Aşadar, sintagma ‘contracte comerciale’ putea fi înlăturată sau explicitată, cu păstrarea celorlalte dispoziţii normative’.

*** În cazul denunţului, potrivit DIICOT, alineatul 3 este nou introdus fără a fi explicată în concret în nota de fundamentare raţiunea pentru care se doreşte introducerea sa, celeritatea soluţionării unor cauze neputând fi primită ca explicaţie suficientă.

DIICOT arată că efectul introducerii acestui alineat în Codul de procedură penală are efecte în dreptul substanţial, context în care o atare reglementare trebuia operată, dacă era considerată necesară, în legătură cu infracţiunile la care sunt prevăzute cauze de impunitate, de exemplu art. 290 Cod penal, art. 292 Cod penal.

‘Astfel cum este prezentat, termenul de 6 luni pare a fi un termen peremptoriu, introdus fiind în Codul de procedură penală. În general opţiunea legiuitorului cu referire la introducerea unor astfel de termene apare drept sancţiune şi se referă la neexercitarea unor drepturi de către o parte în proces, nerespectarea termenului ducând la decăderea din drept. Or, opţiunea de a depune un denunţ nu este în mod necesar un drept procedural al unei părţi, care neexercitat să conducă la decădere din acest drept, ci mai degrabă o facultate. Învederăm faptul că instituţia denunţului, mod de sesizare a organelor de urmărire penală, este un act procedural derivat dintr-o obligaţie de diligenţă, morală, cetăţenească de care poate uza sau nu orice persoană fizică sau juridică care a luat la cunoştinţă despre comiterea unei fapte, alta decât faptele pentru care există o obligaţie legală de a denunţa sau înştiinţa autorităţile sau organele de urmărire penală’, explică DIICOT.

Procurorii menţionează prevederile art. 266, art. 267 şi art. 410 din Codul penal, care pedepsesc în condiţii strict prevăzute conduita pasivă a persoanei care, luând la cunoştinţă despre anumite fapte, alege să nu înştiinţeze autorităţile ori organele de urmărire penală.

‘Dintr-o altă perspectivă, în dosarele de competenţa DIICOT, modul de sesizare în forma denunţului este legat şi de dreptul inculpatului de a-şi crea o situaţie juridică mai favorabilă, situaţie pe care, fără ameninţarea iminentă a unei condamnări grave, persoana cercetată nu ar crea-o, dat fiind faptul că, în general, persoanele care fac obiectul denunţului sunt, de cele mai multe ori, ceilalţi participanţi la săvârşirea infracţiunii. Cei mai mulţi dintre denunţători sunt complici sau coautori la faptele comise de persoanele denunţate şi, câtă vreme infracţiunea se săvârşeşte în condiţii de avantaj pentru ele, nu au niciun interes să facă denunţ. Atât timp cât urmărirea penală se efectuează până la împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale, nu există niciun motiv pentru care instituţia denunţului trebuie limitată la un interval de timp de la data săvârşirii faptei’, mai spune DIICOT.

În plus, termenul de şase luni care ar fi impus prin modificarea propusă de Ministerul Justiţiei ar crea o cauză de impunitate pentru prezumtivul făptuitor şi ar reduce, de fapt, termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul acestor infracţiuni.

‘Celeritatea soluţionării cauzei, invocată în Nota de fundamentare a proiectului OUG, nu este prin ea însăşi un scop în sine, atâta vreme cât principiile aflării adevărului şi al tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni în interiorul termenului de împlinire a prescripţiei răspunderii penale trebuie să primeze, fiind un deziderat social al oricărui stat democratic. În reglementarea actuală, denunţul s-a dovedit fără echivoc un instrument eficient al luptei împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei prin intermediul căruia organele de aplicare a legii descoperă săvârşirea unor infracţiuni care în mare măsură ar rămâne altfel nedevoalate’, mai afirmă procurorii.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...