Din 2015 mergem la medic cu cardul naţional de sănătate. De la 1 octombrie îl vom primi acasă

Cel târziu de la 1 octombrie, toţi românii majori care sunt asiguraţi la Sănătate vor primi gratuit, prin poştă, cardurile naţionale de sănătate, la adresele din cărţile de identitate. Aceste documente electronice vor fi obligatorii la medic din 2015, când va fi implementat sistemul cardului. Aproximativ 13,66 milioane de români vor primi carduri de sănătate. Până la finele lunii septembrie se va desemna, prin licitaţie, operatorul de servicii poştale care va distribui cardurile la domiciliul românilor majori.
Cristina Şomănescu - joi, 26 iun. 2014, 11:57

Din 2015, românii majori vor dovedi că sunt asiguraţi în SIUI prin intermediul cardurilor naţionale de sănătate. Când îl vom primi, cardul va înlocui adeverinţa de asigurat, eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi adeverinţa de salariat, necesare în prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de CAS.

După implementarea sistemului cardului, aceste documente electronice vor fi obligatorii la medic. În cazul în care asiguratul vine la medic fără card, nu va primi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

„În trimestrul patru al acestui an vom testa modul de funcţionare al cardului, astfel încât începând cu anul 2015, decontarea serviciilor medicale să se realizeze doar pe baza cardului naţional de sănătate. Toţi furnizorii de servicii medicale au posibilitatea să îşi achiziţioneze cititoarele de carduri. Există pe site-ul CNAS o lista cu cititoare de card deja testate, dar competiţia rămâne deschisă”, a declarat Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.

CNAS a dat startul licitaţiei pentru desemnarea operatorului poştal care-ţi va aduce cardul de sănătate acasă

CNAS a demarat licitaţia publică în urma căreia se va încheia un acord–cadru pe următorii 4 ani, pentru distribuirea unui număr estimat de 13.663.941 carduri naţionale de sănătate.

Valoarea estimată a acordului–cadru este de 37.57 milioane de lei, fără TVA. Estimările iau în calcul persoanele asigurate care vor împlini vârsta de 18 ani, până în septembrie 2018.

Plata serviciilor de distribuţie se suportă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) şi se va realiza în baza acordului încheiat de CNAS cu operatorul de servicii poştale, desemnat în urma licitaţiei publice, şi a contractelor subsecvente încheiate cu casele de asigurări de sănătate, cu excepţia Casei O.P.S.N.A.J.

Până la 1 octombrie se desemnează câştigătorul licitaţiei şi începe distribuţia cardurilor în toată ţara

Estimăm că până la finalul lunii septembrie a acestui an vor fi parcurse toate etapele până la atribuirea acestui contract şi va fi încheiat acordul–cadru şi contractele subsecvente care să permită începerea distribuţiei cardului de sănătate la nivel naţional, au spus oficialii CNAS.

Cardul va fi distribuit la domiciliul asiguratului şi predat titularului, pe baza actului de identitate.
Dacă după două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe bază de document justificativ, operatorul de servicii poştale nu-l găseşte acasă, va preda cardul naţional Casei de Asigurări de Sănătate în raza căreia se afla domiciliul asiguratului.

Până în prezent au fost tiparite 11.534.000 de carduri naţionale de sănătate.

Procesul de tipărire va continua în următorii patru ani. Aproximativ 952.488 carduri vor fi tipărite pentru tinerii care vor împlini vârsta de 18 ani şi pentru persoanele care vor dobândi calitatea de asigurat în următorii patru ani, adaugă oficialii CNAS.

A început proiectul-pilot de testare a cardului naţional de sănătate

CNAS a demarat luna aceasta un proiect-pilot de testare a cardului naţional pentru pacienţii care beneficiază de servicii de dializă.
Proiectul implică peste 8000 de pacienţi care fac dializă, care au primit cardurile de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Cardurile au fost transmise CJAS-urilor prin poşta militară.

Cei 79 de furnizorii de servicii medicale de dializă, implicaţi în acest proiect, le vor activa la prima prezentare a pacienţilor la centrul de dializă.

„Este un proiect pilot amplu, care se va desfăşura în toate regiunile ţării şi va cuprinde asiguraţi din toate categoriile sociale. Am considerat necesar ca inainte de a implementa acest sistem informatic la nivel naţional, să il testam şi, în cazul în care sunt probleme, să le remediem”, a mai spus Radu Ţibichi.

Ce informaţii vor fi scrise obligatoriu pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate

Pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate vor fi scrise datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele, data naşterii şi CNP-ul.

Fiecare card naţional de sănătate va mai conţine un număr de asigurat format din 20 de caractere, un număr de card care va fi format din 16 caractere şi un cod CIP format din 25 de caractere.

Pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie: numărul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.

Cardul naţional de sănătate va mai conţine un certificat digital emis de Ministerul de Interne.

Informaţiile de pe card vor putea fi accesate de furnizorii de sănătate pe baza unui cod PIN pe care posesorul cardului îl va schimba la activarea cardului şi care va avea minimum patru şi maximum 12 caractere.

De fiecare dată când solicită servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, pacientului i se va cere să introducă acest cod PIN. Atenţie! PIN-ul cardului de sănătate trebuie să rămână secret!

Te-ar mai putea interesa și
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru transportul public, precum şi obligaţia pentru elevi şi studenţi de......
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 milioane de lei și urmează o nouă sesiune de finanțare
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 ...
43% din voucherele aprobate în primele două etape ale Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 nu au fost consumate. ...
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
Un număr de 152 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase ...