Din culisele tranzacției dintre Mega Image și Profi

Acordul dintre grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, și fondul de investiții MidEuropa, proprietarul lanțului Profi, prin care a doua companie urmează să fie preluată de prima a fost aprobată în septembriee anul trecut la Boston. Tranzacția în valoare de 1,3 miliarde de euro ar trebui să se finalizeze în a doua parte a acestui an urmînd ca Profi să fie integrat în Mega Image. Va rezulta un nou lider de piață după cifra de afcaeri cu peste 2.630 de magazine în marile orașe și mediul rural.
Alina Stanciu - mie, 28 feb. 2024, 22:11
Din culisele tranzacției dintre Mega Image și Profi

Tranzacția de 1,3 miliarde de euro care ar putea schimba liderul pieței de retail alimentar din România a fost negociată în septembrie 2023, într-o ședință de trei zile organizată la Boston, SUA, acolo unde Consiliul de supraveghere al cumpărătorului Ahold Delhaize a decis să achiziționeze de la MidEuropa lanțul Profi precum și aderarea la alianța europeană de retail EURELEC – apartenență ce ușurează achizițiile de la furnizori.

Pentru a putea acoperi finanțarea achiziției lanțului Profi, Ahold Delhaize  a încheiat o linie de credit punte în valoare de 1,2 miliarde de euro, în contextul în care Ahold Delhaize va plăti MidEuropa aproximativ 1,3 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei valori ajustate în funcție de leasing de 1,8 miliarde de euro.

Mai exact, acordul încheiat între cele două companii a fost făcut la o valoare a întreprinderii de 1,3 miliarde de euro pre-IFRS16 (1,8 miliarde de euro post-IFRS 16). „Contravaloarea achiziției va fi finanțată în proporție de 100% din datorie, tranzacția urmând să se încheie în 2024, după îndeplinirea condițiilor  obișnuite, inclusiv a autorizației de reglementare”, anunțat grupul în raportul său financiar aferent 2023.

Achiziția Profi va avea ca efect dublarea dimensiunii operațiunilor din România ale grupului olandezo-belgian. După ok-ul Consiliul Concurenței, Mega Image va începe integrarea Profi în cadrul existent, ceea ce înseamnă că Mega Image va ajunge la peste 2.630 de magazine atât în mediul urban cât și în mediul rural. Potrivit raportului financiar al Ahold Delhaize aferent 2023, la finele anului trecut existau 977 de magazine Mega Image, Shop&Go și Gusturi Românești și 1.654 de Profi.

 

Cum arată Mega Image, înainte de preluarea Profi

Potrivit raportului financiar al companiei, în 2023 grupul a crescut lanțul de magazine cu 21 de unități, ritmul expansiunii organice fiind mai lent decât cu un an în urmă când s-au adăugat rețelei 36 de magazine noi.

Tot atunci, filiala locală a montat RVM-uri (aparate pentru reciclarea prin Sistemul de Garanție Returnare) în 800 de magazine și a făcut pași spre creșterea vânzărilor online, în contextul în care, la nivel de grup, vânzările prin internet au crescut cu 5,9%, până la  11,9 miliarde de euro, din care 7,6 miliarde euro în Europa (plus 6,3%).

„Europa a făcut pași importanți în consolidarea bazelor sale de comerț electronic, crescând execuția și productivitatea acestui segment, prin scalarea cu succes a modelului dezvoltat de Albert Heijn (brandul din Belgia al Ahold Delhaize)  pentru Mega Image din România, o primă etapă semnificativă în cadrul planului pe care compania îl are pentru Europa cu scopul de a îmbunătăți profitabilitatea pe segmentul comerțului online”, a declarat compania.

Cât despre vânzările totale, compania nu a raportat date despre România, menționând doar faptul că retailerul a plătit anul trecut taxe în valoare totală de 103 milioane de euro.

„Vânzările în termeni comparabili, exceptând benzina, au crescut în Europa cu 6,5%, în principal datorită prețurilor mai mari parțial compensate de volume mai mici. Creșterea puternică a dus la majorarea cotelor de piață în cea mai mare parte a lanțurilor europene, cu Albert Heijn și lanțurile din Serbia, România și Cehia contribuind cel mai mult la acest rezultat”, se mai arată în raportul citat.

La nivel de grup, Ahold Delhaize care are peste 7.700 de magazine în Europa, SUA și Indonezia a raportat pentru 2023 vânzări nete în valoare de 88,6 miliarde de euro, cu 1,9% mai mari față de 2022. În Europa, vânzările grupului au fost de 34,1 miliarde de euro.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
Livrările de motorină din porturile românești către Ucraina au crescut cu 30% luna trecută, la 385.000 de tone. S-a livrat mai ales motorină din Turcia
Livrările de motorină din porturile românești către Ucraina au crescut cu 30% luna trecută, la 385.000 de tone. S-a ...
În luna martie, volumele de motorină și păcură sosite în porturile românești transferate apoi către Ucraina au crescut cu 30% și au ajuns la 385.000 de tone, potrivit datelor grupului local......
PNRR-urile statelor UE nu vor fi prelungite după august 2026 – Consiliul Ecofin
PNRR-urile statelor UE nu vor fi prelungite după august 2026 – Consiliul Ecofin
Miniştrii economiei şi finanţelor din statele UE, reuniţi în Consiliul ECOFIN, şi-au asumat vineri că fondul de redresare ...
Olanda promite un ajutor suplimentar de 1 miliard de euro pentru Ucraina
Olanda promite un ajutor suplimentar de 1 miliard de euro pentru Ucraina
Premierul olandez Mark Rutte (foto) a promis vineri un ajutor suplimentar de 1 miliard de euro pentru Ucraina "devastată ...
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul regiunii
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul ...
Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM) a transmis vineri că utilizarea cardurilor ruseşti Mir prin intermediul infrastructurii ...