Din culisele tranzacției dintre Mega Image și Profi

Acordul dintre grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, și fondul de investiții MidEuropa, proprietarul lanțului Profi, prin care a doua companie urmează să fie preluată de prima a fost aprobată în septembriee anul trecut la Boston. Tranzacția în valoare de 1,3 miliarde de euro ar trebui să se finalizeze în a doua parte a acestui an urmînd ca Profi să fie integrat în Mega Image. Va rezulta un nou lider de piață după cifra de afcaeri cu peste 2.630 de magazine în marile orașe și mediul rural.
Alina Stanciu - mie, 28 feb. 2024, 22:11
Din culisele tranzacției dintre Mega Image și Profi

Tranzacția de 1,3 miliarde de euro care ar putea schimba liderul pieței de retail alimentar din România a fost negociată în septembrie 2023, într-o ședință de trei zile organizată la Boston, SUA, acolo unde Consiliul de supraveghere al cumpărătorului Ahold Delhaize a decis să achiziționeze de la MidEuropa lanțul Profi precum și aderarea la alianța europeană de retail EURELEC – apartenență ce ușurează achizițiile de la furnizori.

Pentru a putea acoperi finanțarea achiziției lanțului Profi, Ahold Delhaize  a încheiat o linie de credit punte în valoare de 1,2 miliarde de euro, în contextul în care Ahold Delhaize va plăti MidEuropa aproximativ 1,3 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei valori ajustate în funcție de leasing de 1,8 miliarde de euro.

Mai exact, acordul încheiat între cele două companii a fost făcut la o valoare a întreprinderii de 1,3 miliarde de euro pre-IFRS16 (1,8 miliarde de euro post-IFRS 16). „Contravaloarea achiziției va fi finanțată în proporție de 100% din datorie, tranzacția urmând să se încheie în 2024, după îndeplinirea condițiilor  obișnuite, inclusiv a autorizației de reglementare”, anunțat grupul în raportul său financiar aferent 2023.

Achiziția Profi va avea ca efect dublarea dimensiunii operațiunilor din România ale grupului olandezo-belgian. După ok-ul Consiliul Concurenței, Mega Image va începe integrarea Profi în cadrul existent, ceea ce înseamnă că Mega Image va ajunge la peste 2.630 de magazine atât în mediul urban cât și în mediul rural. Potrivit raportului financiar al Ahold Delhaize aferent 2023, la finele anului trecut existau 977 de magazine Mega Image, Shop&Go și Gusturi Românești și 1.654 de Profi.

 

Cum arată Mega Image, înainte de preluarea Profi

Potrivit raportului financiar al companiei, în 2023 grupul a crescut lanțul de magazine cu 21 de unități, ritmul expansiunii organice fiind mai lent decât cu un an în urmă când s-au adăugat rețelei 36 de magazine noi.

Tot atunci, filiala locală a montat RVM-uri (aparate pentru reciclarea prin Sistemul de Garanție Returnare) în 800 de magazine și a făcut pași spre creșterea vânzărilor online, în contextul în care, la nivel de grup, vânzările prin internet au crescut cu 5,9%, până la  11,9 miliarde de euro, din care 7,6 miliarde euro în Europa (plus 6,3%).

„Europa a făcut pași importanți în consolidarea bazelor sale de comerț electronic, crescând execuția și productivitatea acestui segment, prin scalarea cu succes a modelului dezvoltat de Albert Heijn (brandul din Belgia al Ahold Delhaize)  pentru Mega Image din România, o primă etapă semnificativă în cadrul planului pe care compania îl are pentru Europa cu scopul de a îmbunătăți profitabilitatea pe segmentul comerțului online”, a declarat compania.

Cât despre vânzările totale, compania nu a raportat date despre România, menționând doar faptul că retailerul a plătit anul trecut taxe în valoare totală de 103 milioane de euro.

„Vânzările în termeni comparabili, exceptând benzina, au crescut în Europa cu 6,5%, în principal datorită prețurilor mai mari parțial compensate de volume mai mici. Creșterea puternică a dus la majorarea cotelor de piață în cea mai mare parte a lanțurilor europene, cu Albert Heijn și lanțurile din Serbia, România și Cehia contribuind cel mai mult la acest rezultat”, se mai arată în raportul citat.

La nivel de grup, Ahold Delhaize care are peste 7.700 de magazine în Europa, SUA și Indonezia a raportat pentru 2023 vânzări nete în valoare de 88,6 miliarde de euro, cu 1,9% mai mari față de 2022. În Europa, vânzările grupului au fost de 34,1 miliarde de euro.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...