Din lipsă de personal, un producător român de mobilă se automatizează şi a „angajat” doi roboţi

Lidia Neagu - joi, 11 mart. 2021, 22:13
Din lipsă de personal, un producător român de mobilă se automatizează şi a

Universal Robots (UR) România încheie un contract cu producătorul de mobilă Becker pentru a crește eficiența proceselor repetitive de lucru. Becker România se confrunta cu dificultatea de a găsi persoane calificate pentru procesele de producție din fabrica sa, iar acest aspect a îndreptat compania în direcția automatizării. 

Becker România a implemetat doi coboți UR10 care gestionează sarcini de lipire și preluare și plasare desfășurate în unitatea sa de producție unde anual sunt procesați peste 10.000 de metri cubi de lemn de fag.

Compania își dorea o configurare de automatizare colaborativă în care oamenii și soluțiile nou integrate să lucreze împreună pentru a crește eficiența productivității în procesul de asamblare.

Becker a căutat, de asemenea, să îmbunătățească mediul de lucru pentru angajații care urmau să preia sarcini mai antrenante și mai creative.

Cei doi coboți UR10 integrați în procesul de asamblare a oglinizilor lucrează în tandem. Primul UR10 distribuie adeziv pe rama produsului, urmat de cel de-al doilea UR10 care plasează o altă piesă, un segment de inel, deasupra adezivului de pe sticlă. Programarea coboților a fost ușoară și s-a desfășurat rapid. Din interfața UR, compania a folosit programul predefinit CircleMove cu orientare relativ liberă față de cerc.

„Roboții colaborativi UR sunt ușor de programat. Nu ai nevoie de cunoștinte avansate de informatică și automatizare. Oricine are cunoștințe tehnice minime poate să realizeze cu succes aplicații cu acești coboți,” a spus Remus Țopan, Inginer Tehnic la Becker România.

Ce sarcini efectuează cei doi roboţi

Compania folosește în prezent pentru asamblarea unuia dintre produsele sale operatori umani care lucrează în echipă cu cei doi roboți colaborativi. Operatorii adaugă rama, sticla și golesc caruselul în timpul procesului de asamblare a oglinzilor. Primul robot folosește un pistol de lipit cu care adaugă adeziv în locul dorit. Atunci când este timpul ca adezivul să fie schimbat, unul din operatori este informat de acest aspect prin intermediul unui
program special creat cu ajutorul unei variabile globale și a unei norme de consum.

„După calcularea normei de consum, am creat o „variabilă de instalare” globală care rămâne salvată chiar dacă robotul este oprit. Printr-o verificare la începutul fiecărui program, variabila ne spune dacă adezivul din tub a ajuns la final. Când ajunge la 0, programul apelează un subprogram care mută brațul robotului într-o poziție care le permite operatorilor să schimbe cu ușurință adezivul ”, a explicat Remus.

 

Al doilea UR10 folosește un dispozitiv de prindere cu ventuze ușor și rapid de asamblat și reglat cu care preia al doilea reper dintr-o unitate de alimentare semi-automată și îl plasează peste adeziv. Toate automatizările și senzorii au fost adăugați la cutia de control a robotului, fiind astfel foarte ușor de programat. Pentru detectarea ramei au fost folosiți senzori de proximitate, iar pentru a detecta segmentul inelar din depozit au fost folosiți senzori fotoelectrici.
Interconexiunea cu coboții UR10 se face cu ajutorul unui PLC, care controlează și funcționarea
caruselului, prin semnale analogice transmise bidirecțional.

Pentru cei de la Becker România valoarea adusă de roboții UR în fabricarea produselor constă în îmbunătățirea semnificativă a calității asamblării produselor, prin controlul aplicațiilor și repetabilitatea operațiilor. Un alt beneficiu îl reprezintă flexibilitatea coboților care sunt perfecți pentru relocare și preluarea altor sarcini în caz de necesitate, un aspect pe care Becker îl consideră un avantaj competitiv. Având în vedere relocarea coboților, în prezent compania are un robot UR16 în faza de testare pentru perierea suprafețelor.

„Roboții colaborativi UR sunt ușor de programat. Nu ai nevoie de cunoștinte avansate de informatică și automatizare pentru a-i putea programa.Oricine cu cunoștințe tehnice minime poate să realizeze cu succes aplicații cu acești coboți. Am realizat fără probleme programarea efectivă a aplicației de preluare și plasare într-o singură zi”, spune Remus Ţopan, inginer tehnic la Becker Romania.

Universal Robots (UR) a fost înființată în 2005 pentru a face tehnologia robotizată accesibilă tuturor dezvoltând roboți colaborativi (coboți) de mici dimensiuni, ușor de utilizat, la un preț rezonabil și flexibili, care sunt siguri în mediul de lucru alături de oameni. De când a fost lansat primul cobot în 2008, compania a cunoscut o creștere importantă, coboții fiind acum vânduți în întreaga lume.

Citeşte şi:

Răzvan Isac, Universal Robots: România are o densitate de 21 de roboţi la 10.000 de angajaţi în industria prelucrătoare

Numărul de roboţi industriali a atins un nivel record. Care sunt ţările care cumpără cel mai mult şi de ce angajaţii nu trebuie să se teamă

Te-ar mai putea interesa și
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentația pentru contractul de construire al......
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...