Directorul executiv vânzări al BCR Asigurări, acuzat în dosarul de evaziune fiscală, rămâne în arest

Directorul executiv vânzări al BCR Asigurări de Viaţă, Diana Sevciuc, acuzată în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la şase milioane de euro, va rămâne în arest, a decis, miercuri seară, Curtea de Apel Târgu Mureş, care a respins recursul acesteia la decizia Tribunalului Mureş.
Economica.net - mie, 17 iul. 2013, 21:10
Directorul executiv vânzări al BCR Asigurări, acuzat în dosarul de evaziune fiscală, rămâne în arest

Miercuri seară, după 12 ore de audieri, Curtea de Apel Târgu Mureş a decis ca directorul executiv vânzări al BCR Asigurări de Viaţă, Diana Sevciuc, arestată alături de alţi doi angajaţi în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la şase milioane de euro, să rămână în arest peventiv.

De asemenea, instanţa a hotărât ca ceilalţi doi funcţionari bancari arestaţi de Tribunalul Mureş, Alin George Mantoiu, manager relaţii corporate la BCR Life Insurance, şi Gicu Emanuel Mantoiu, să fie cercetaţi în libertate, având însă interdicţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Totodată, doi dintre cei opt patroni de firme care ar fi implicate în acest caz au primit interdicţia de a părăsi ţara, tot pentru o perioadă de 30 de zile.

Deciziile Curţii de Apel Târgu Mureş sunt definitive.

În cursul zilei de miercuri, la Curtea de Apel Târgu Mureş au fost audiaţi zece funcţionari bancari, între care şi directorul executiv vânzări al BCR Asigurări de Viaţă, Diana Sevciuc, precum şi patronii celor opt firme acuzate de implicare în evaziunea fiscală prin BCR Asigurări.

Tribunalul Mureş a emis, în noaptea de 12 spre 13 iulie, mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele a trei angajaţi de la BCR Asigurări de Viaţă, fiind vorba despre Diana Violeta Sevciuc, director executiv vânzări BCR Asigurări de Viaţă, Alin George Mantoiu, manager relaţii corporate la BCR Life Insurance, şi Gicu Emanuel Mantoiu. Ulterior, cei trei angajaţi au făcut recurs.

Un număr de 166 de percheziţii au avut loc, în 9 iulie, în Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţe şi la sediile a 112 firme, precum şi la sediile unor filiale ale BCR Asigurări de Viaţă, pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală.

Surse din rândul anchetatorilor afirmau că nouă filiale ale BCR Asigurări de Viaţă au fost percheziţionate de procurorii DIICOT şi de poliţişti, fiind ridicaţi, în baza unor mandate de aducere, 21 de funcţionari, dintre care cinci cu funcţii de conducere, respectiv un director din Bucureşti şi patru directori zonali.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi ai unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor şi a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la şase milioane de euro, aferent unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de şapte luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind însă mult mai mare, respectiv din 2009, precizau procurorii DIICOT.

În 10 iulie, 18 persoane, între care zece angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, au fost reţinute în acest caz, procurorii hotărând instituirea sechestrului pe conturile a zeci de firme din cele 112 implicate.

Ulterior, trei dintre angajaţii BCR Asigurări de Viaţă reţinuţi au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Mureş, iar alţi şapte funcţionari bancari au primit interdicţia de a părăsi ţara. De asemenea, instanţa a decis ca cei opt patroni ai unor firme care ar fi implicate în evaziunea fiscală cu BCR Asigurări să fie cercetaţi în libertate, procurorii DIICOT făcând recurs.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...