Directorul general al AIEA, Yukiya Amano, efectuează duminică o vizită în Iran

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, se va deplasa duminică în Iran 'pentru a realiza progrese în dialogul şi cooperarea cu această ţară, informează AFP şi Reuters.
Economica.net - vin, 15 aug. 2014, 14:58
Directorul general al AIEA, Yukiya Amano, efectuează duminică o vizită în Iran

Yukiya Amano, care s-a deplasat în Iran şi în noiembrie 2013, urmează să aibă întrevederi ‘cu lideri iranieni şi responsabili de rang înalt’, precizează AIEA.

Iranul şi grupul 5+1 (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Argentina) au convenit la 19 iulie, la Viena, asupra unui termen de încă patru luni – până la 24 noiembrie – pentru a ajunge la un acord definitiv care să garanteze caracterul paşnic al programului nuclear al Republicii islamice, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale care o vizează.

Negocierile dintre cele două părţi vor fi reluate în faţa Adunării generale a ONU, ale cărei lucrări vor începe la 16 septembrie. După o serie de şase runde de negocieri din februarie, cele două părţi par să-şi fi apropiat poziţiile asupra anumitor puncte, cum ar fi reactorul cu apă grea de la Arak, care poate furniza plutoniu ce ar putea intra în compoziţia bombei atomice, şi asupra unei creşteri a numărului inspecţiilor la siturile nucleare iraniene.

Negocierile nu s-au întrerupt total nici pe perioada estivală, întrucât delegaţii diplomatice americane şi iraniene s-au întâlnit la începutul lui august la Geneva pentru discuţii bilaterale.

Preşedintele iranian Hassan Rohani, a cărui alegere, anul trecut, a dat semnalul unei anumite destinderi după zece ani de confruntare, i-a criticat dur în această săptămână pe toţi cei care, în ţară sau peste hotare, se opun politicii sale de apropiere cu comunitatea internaţională şi negocierilor nucleare, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...