Divizarea parţială a firmei Promateris, controlată de Florin Pogonaru, şi înfiinţarea Obor Developement, aproape să devină efective

Aprobarea divizării parţiale şi simetrice a Promateris, companie care produce ambalaje biodegradabile, controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru, se află pe ordinea de zi a AGEA societăţii din 14 septembrie. Ca efect al divizării, va fi înfiinţată firma Obor Development SA, care va administra activele financiare deţinute de societate şi care va avea un capital social de 25,82 de milioane de lei. După divizarea parţială și simetrică, toţi acţionarii vor păstra cotele de participare la capitalul social, la profit şi la pierderi, atât în societatea Promateris, cât și în firma Obor Development, nou-înfiinţată.
Cristina Şomănescu - lun, 16 aug. 2021, 22:06
Divizarea parţială a firmei Promateris, controlată de Florin Pogonaru, şi înfiinţarea Obor Developement, aproape să devină efective

Promateris, companie care produce ambalaje biodegradabile, listată la BVB, va fi divizată parţial şi simetric, conform proiectului de divizare publicat în Monitorul Oficial la 2 iulie.

Sintetic, divizarea vizează desprinderea unei părţi din patrimoniul Promateris şi transmiterea sa către firma nou-înfiinţată Obor Development. Pe noua firmă va fi mutată linia secundară de activitate a Promateris – administrarea activelor financiare deţinute de societate. Firma va avea capital social de 25,82 de milioane de lei, împărţit în 28.699.303 acţiuni, iar fiecare acţiune va avea valoarea nominală de 90 de bani. 

În urma divizării, Promateris va gestiona doar linia principală de activitate a firmei – producţia orientată spre ambalaje sustenabile. După divizarea parţială şi simetrică, valoarea capitalului social subscris şi vărsat al Promateris va fi de peste 2,86 de milioane de lei, divizat într-un număr de 28.699.303 acţiuni, iar fiecare acţiune va avea valoarea nominală de 10 bani, potrivit convocării AGEA, consultate de Economica.net.

Prin urmare, în urma divizării, capitalul social al Promateris se va reduce cu peste 25,82 de milioane de lei, de la circa 28.699.303 lei, la 2.869.930 de lei, prin reducerea valorii nominale a unei acţiuni de la 1 leu per acţiune, la 10 bani per acţiune.

Divizarea prin desprindere nu are ca efect dizolvarea firmei Promateris, se arată în convocarea AGEA, consultată de Economica.net. Aceasta își va continua existența în urma divizării, iar obiectul principal de activitate, forma juridică, sediul social rămân neschimbate.

Aprobarea divizării parţiale şi simetrice a societăţii Promateris SA, pe ordinea de zi a AGEA societăţii din 14 septembrie.

Consiliul de Administraţie al Promateris SA convoacă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) societăţii în data de 14 septembrie 2021. Pe ordinea de zi a AGEA se mai află şi:

– aprobarea transferului, în interesul acţionarilor, a unei părţi din patrimoniul firmei, reprezentând activele şi pasivele Promateris către Obor Development SA, societate care urmează să fie înfiinţată ca efect al divizării.

– aprobarea datei efective a divizării. Aceasta va fi data înmatriculării noii societaţi, Obor Development SA, constituită în urma divizării, la Registrul Comerţului.

– aprobarea reducerii capitalului social al societății Promateris, ca urmare a implementării divizării, prin reducerea valorii nominale a acţiunilor până la limita minimă prevăzută de lege, respectiv 10 bani per acțiune, se arată în convocarea AGEA, consultată de Economica.net.

  • După divizarea parţială şi simetrică, valoarea capitalului social subscris şi vărsat al Promateris va fi de peste 2,86 de milioane de lei, divizat într-un număr de 28.699.303 acțiuni, fiecare acțiune având valoarea nominală de 10 bani.
  • Prin urmare, capitalul social al Promateris se va reduce cu peste 25,82 de milioane de lei, de la circa 28.699.303 lei, la 2.869.930 de lei, prin reducerea valorii nominale a unei acțiuni de la 1 leu per acţiune, la 10 bani per acţiune, potrivit convocării AGEA, consultate de Economica.net.

După divizare, principalii acţionari ai Promateris vor avea:

Florin Pogonaru va avea o deţinere de 40,45% în capitalul social;

Nord SA – o deţinere de 21,35%;

Tudor Alexandru Georgescu – o deţinere de 11,47%.

Obor Development SA, înfiinţată în urma divizării Promateris, va administra activele financiare ale firmei.

Obor Development SA va avea capital social de 25,82 de milioane de lei, împărţit în 28.699.303 acţiuni, iar fiecare acţiune va avea valoarea nominală de 90 de bani.

Niciunul dintre acționarii societății Promateris nu va realiza vreun profit sau vreo pierdere din operațiunea de divizare parțială, nici din punct de vedere contabil, nici din punct de vedere fiscal, partea de participare la profit și pierdere a fiecărui acționar este direct proporțională cu procentul deținut din valoarea capitalului social, toți acționarii păstrând, ulterior divizării parțiale și simetrice, cotele de participare la capitalul social, la profit și la pierderi, atât în societatea Promateris, cât și în firma Obor Development, nou-înființată.

Cifra de afaceri netă a Promateris a depăşit pragul de 100 de milioane de lei în primul an al crizei Covid.

Promateris SA a încheiat anul 2020 cu afaceri nete de peste 100 de milioane de lei, cu 24,39% mai mari decât cele din anul 2019. Promateris a avut marjă de profit net de 2,46% în 2020, uşor mai mică decât decât cea din 2019. Compania a avut un număr mediu de 100 de angajaţi pe statele de plată în 2020, cu 10 oameni în plus faţă de nivelul indicatorului din 2019, potrivit bilanţurilor comparate de Economica.net.

Foto: Tudor Georgescu, CEO la Promateris.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...