UPDATE Marian Vanghelie a fost arestat preventiv

Instanţa supremă a decis arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie, în dosarul îin care este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru  prin atribuirea unor contracte de lucrări publice ale primăriei Sectorului 5.
Economica.net - vin, 13 mart. 2015, 14:41
UPDATE Marian Vanghelie a fost arestat preventiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sâmbătă arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

Anterior, potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRESvanghelia fusese reţinut împreună cu Mircea-Sorin Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Adrian Murgoci, Laura Ciocan şi Sorin Ciocan, pentru favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă, urmând a fi prezentaţi ÎCCJ pentru arestare preventivă.

DNA precizează că joi Adrian Murgoci, Laura şi Sorin Ciocan au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acţionând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a lui Vanghelie.

„În perioada 2007 – prezent, inculpatul Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte”, menţionează DNA.

„Comisionul” respectiv, susţin procurorii, a fost plătit de către omul de afaceri lui Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae şi a unei alte persoane apropiate lor.

„Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de către omul de afaceri) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de către Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani. Din datele existente în cauză a reieşit că beneficiare a unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele şi societăţile Bucureşti SA, Fashion Brand Management SRL (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae) şi Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan)”, se arată în comunicat.

Anchetatorii au constatat că o parte a „comisionului” a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate edilului.

„Pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai inculpatului Vanghelie. Altă modalitate de plată a „comisionului de 20%” a constat în achitarea de către societăţile controlate de către aceeaşi persoană a cheltuielilor de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management SRL”, se spune în document.

Sursa citată subliniază că, în aceeaşi perioadă, Vanghelie şi Mircea-Sorin Niculae au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

„Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie de la administratorul mai multor firme. Vanghelie a disimulat adevărata natură a provenienţei a părţilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, părţi sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri”, mai precizează DNA.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a Grupului de Lucru pentru Combaterea şi Documentarea Infracţiunilor de Evaziune Fiscală şi Spălarea Banilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...