Dobânda la creditul de consum în lei a ajuns mai mică decât cea în euro din UE

Românii au visat totdeauna la creditele ieftine din Vest. A venit vremea în care dobânda creditelor din România, chiar dacă acordate în lei şi nu în euro ca în cele 19 ţări din Zona Euro, este similară sau chiar mai mică decât în UE. Astfel, dobânda la creditul cu buletinul în lei pe o perioadă de 5 ani este 4,81%, iar în UE, acelaşi credit acordat în euro este de 5,30% potrivit BCE şi BNR.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 24 iul. 2016, 20:59
Dobânda la creditul de consum în lei a ajuns mai mică decât cea în euro din UE

Era deflaţiei şi a dobânzilor negative a redus drastic diferenţialul de costuri dintre împrumuturile din România cu cele contractate din ţări europene. Astfel, după cum arată ultimele date statistice publicate de Banca Central Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR), cele aferente lunii mai, dobânda unui credit de consum negarantat rambursabil în maxim 5 ani este de 4,81% în România (unde creditele se acordă doar în lei), faţă de 5,30% în Uniunea Europeană, cele 19 ţări care au aderat la euro.

Pe partea de credit ipotecar, media dobânzilor la lei în România este de 3,93%, faţă de 2,25% în Zona Euro. Înainte de criză, diferenţa dintre preţul unui credit de la noi cu unul din UE era de peste 10%. Acum diferenţa este de numai 1,5%. Comparativ cu celelalte ţări din fostul bloc comunist, România stă din nou bine la capitolul costurilor. La nivel de dobândă, ipotecarul în lei este depăşit doar de cel în coroană cehească, retribuit cu o dobândă de 2,36%. Creditele din Polonia (4,41% dobânda) şi Ungaria (5,22%) sunt mult mai scumpe decât cele de la noi.

Ultimele studii efectuate de cei doi reglementatori arată tendinţele pe piaţa acestor credite, atât la nivel de cerere cât şi la nivel de condiţii şi costuri. Astfel, instituțiile de credit din România au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare, în principal ca urmare a Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Conform studiului realizat de BCE în prima parte a anului, aproximativ 4% dintre bănci au raportat o înăsprire a standardelor lor interne pentru acordarea creditelor ipotecare. Evoluţia vine ca urmare a implementării directivei UE privind creditarea ipotecară, care cere băncilor să efectueze o analiză mai amănunţită a celor care solicită împrumuturi.

În zona euro, instituțiile de credit au relaxat standardele de creditare aferente împrumuturilor de consum, în timp ce condițiile aplicabile creditării ipotecare au fost înăsprite ușor. Pe termen scurt, instituțiile de credit prognozează relaxarea standardelor de creditare pentru creditele de consum și o continuare a înăspririi condițiilor de creditare pentru împrumuturile ipotecare.

În ceea ce privește împrumutul de consum din România standardele de creditare nu au suferit modificări, iar previziunile merg către o uşoară înăsprire a condiţiilor în perioada următoare. Deja, în lunile iunie-iulie o serie de bănci au început să schimbe condiţiile de creditare, unele mărind uşor marja aplicată indicelui Robor la 3 luni, care pentru prima dată în acest an a căzut sub 1%.

Despe majorarea marjei la creditul de consum vorbim în cazul CEC Bank. La ING Bank asistăm la reapariţia comisioanelor, după ce până în aprilie-mai nivelul acestora sau al asigurărilor aferente creditelor erau de multe ori zero. Avem însă şi reversul medaliei: Raiffeisen Bank, Bancpost şi Veneto Banca au micşorat dobânzile pentru acest credit.

Rămâne de văzut cât vor contribui la înăsprirea condiţiilor de creditare noul regulament 17 al BNR şi transpunerea directivei 17 în legislaţia internă. În trimestrul I am asistat la o creştere puternică a cererii pentru cele două tipuri de credit. Potrivit BNR, În T1/2016, pierderea medie în caz de nerambursare (LGD) pentru creditele populației intrate în starea de nerambursare a fost de aproximativ 47 %.

 

Tip credit/perioadă

Dobânda în Euro Zone/Credit în euro

Dobânda în România/Credit în lei

consum

5,30%

4,81%

ipotecar

2,25%

3,93%

 Sursa: Banca Central Europeană, BNR

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
În România, Bucureștiul este orașul în care utilizatorii Uber uită cele mai multe obiecte, fiind pe locul 6 în topul orașelor europene, arată datele din cea de-a opta ediție din......
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc ...
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile ...
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au trimis unui număr de 20 de companii aeriene ...