Astfel, media dobânzilor la creditele noi în lei acordate de bănci populației a fost de 7,66% în ianuarie 2025 față de 7,35% în decembrie 2024. De asemenea, media creditelor noi în euro acordate populației a fost de 7,16% în ianuarie 2025 (nivel foarte apropiat de cel al dobânzilor la creditele în lei), față de 6,24% în decembrie 2024.
Se pare că epoca de supremație a costurilor mici la creditele în euro a scăzut, iar tendința generală de creștere a costurilor de finanțare se vede atât la lei cât și la valută. De asemenea, media dobânzii anuale efective pe sistemul bancar pentru creditele pentru locuințe a ajuns la niveluri foarte apropiate atât pentru creditele în lei cât și pentru cele în euro.
La creditele de consuma, media dobânzii anuale efective la creditele în lei este de două cifre, 10,99% DAE, în timp ce la creditele în euro de consum DAE este de 7,33%.
Asta în condițiile în care anul trecut, BNR a tăiat de două ori consecutiv dobânda cheie pentru lei, iar Banca Central Europeană a operat ultima scădere de dobândă pentru euro pe data de 6 martie, ultima fiind operată în ianuarie 2025.
De cel puțin patru luni dobânzile la depozitele noi în lei și euro scad. Depozitele firmelor sunt mai bine remunerate de bănci decât cele ale populației
Media dobânzilor la depozitele în lei nou constituite de populație a fost de 4,78% în luna ianuarie 2025. În octombrie, ea era de 4,88%. Practic în ultimele patru luni, dobânda la economiile populației a pierdut 10 puncte de bază. La fel, depozitele nou constituite de populație în euro au scăzut de la 1,85% în decembrie 2024 la 1,67% în ianuarie 2025.
În schimb, dobânda acordată de bănci depozitelor constituite de societățile nefinanciare (companiilor) a crescut din octombrie de la nivelul de 4,91% la 5,18% în ianuarie 2025, ajungând să fie mai mare decât cea acordată economiilor populației. Până nu demult, acest raport era invers.
Situația este identică și în cazul depozitelor financiare în euro ale companiilor. Astfel, dacă depozitele populației sunt remunerate în medie cu 1,67% (date ianuarie 2025), depozitele companiilor au o dobândă medie de 2,31%, semn că băncile sunt mai interesate de atragerea economiilor societăților comerciale decât cele ale populației.
Dacă își constituie depozite la BNR, respectiv BCE, băncile comerciale primesc o dobândă mai mare decât cea pe care o oferă clienților lor. La BNR, dobânda oferită instituțiilor de credit este de 5,5%, în timp ce la BCE este de 2,5%. Dar, în acest caz, situația este constantă.