Dobriţoiu: Vizăm o creştere anuală a bugetului Apărării cu 0,3% din PIB

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, miercuri, la seminarul "Smart Defence and Defence Investement", că ministerul pe care îl conduce doreşte stoparea trendului de reducere a alocărilor bugetare şi vizează o creştere anuală a bugetului cu 0,3% din PIB.
Economica.net - mie, 31 oct. 2012, 13:06
Dobriţoiu: Vizăm o creştere anuală a bugetului Apărării cu 0,3% din PIB

El a paricipat, miercuri, alături de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi Patrick Auroy, adjunctul secretarului general al NATO, la acest seminar, organizat de Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Centrul de Analiză şi Studii de Securitate.

Dobriţoiu a subliniat că acest concept, Smart Defence, nu se referă în principal la economisirea de bani, ci la crearea de valoare adăugată prin reducerea costurilor şi dezvoltarea unor capabilităţi.

„După cum cunoaşteţi, bugetul apărării naţionale se înscrie în aceeaşi tendinţă negativă, a reducerilor bugetare cu impact major asupra programelor de achiziţii. Dorim să stopăm acest trend şi ne-am propus un obiectiv de creştere a anuală cu 0,3 procente din PIB”, a arătat ministrul.

Demnitarul a arătat că din ce în ce mai multe ţări membre NATO nu îşi mai pot permite responsabilităţi financiare ridicate la nivel aliat, cu impact direct asupra capacităţii de menţinere şi dezvoltare a capacităţilor militare.

„Din păcate, este de domeniul evidenţei că aceste probleme nu pot fi soluţionate pe termen scurt, o abordare optimistă de remediere a actualelor deficite poate viza cel mult un orizont de timp mediu”, a atenţionat acesta.

În opinia sa, este necesar să fie maximizate rezultatele la nivelul capabilităţilor cu resurse limitate.

Dobriţoiu a menţionat că Summit-ul de la Chicago a formalizat această provocare şi a deschis „Era Smart Defence”, a apărării inteligente, care constituie o iniţiativă ambiţioasă, cu o finanţare deschisă şi care vizează un orizont de timp extins.

„Astfel, împreună vom oţine mai mult cu mai puţine resurse”, a conchis el.

În cadrul dezbaterilor, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a menţionat că acest concept strategic al NATO cere aliaţilor să aprofundeze cooperarea în domeniul dezvoltării capacităţilor, să micşoreze duplicările şi să maximizeze eficienţa achiziţiilor, astfel încât contribuabilii să beneficieze de nivelul cel mai înalt de securitate posibil.

Potrivit lui Corlăţean, obiectivul ambiţios de transformare a apărării în cadrul NATO necesită o abordare comună a temei politicii industriei de apărare, el adăugând că obiectivul central al Alianţei este şi rămâne consolidarea securităţii statelor membre, iar pentru aceasta sunt necesare resurse financiare importante.

„România urmăreşte atingerea standardelor armatelor statelor membre NATO şi susţinerea reformei cu resurse financiare corespunzătoare conform cadrului financiar de austeritate”, a declarat ministrul.

El a menţionat că iniţiativa Smart Defence, a secretarului general al NATO, este binevenită în actuala realitate economică şi militară şi că, pentru a nu irosi resursele, este necesar să se asigure convergenţa unor iniţiative şi procese ca Smart Defence.

„În condiţiile actuale de criză economică este important ca, pe lângă transmiterea unor mesaje publicului că securitatea reprezintă un bun care trebuie să fie păstrat, este necesar să construim un cadru normativ care să asigure faptul că am asimilat lecţiile prezentului şi, dincolo de a avea ca obiectiv simpla supravieţuire, planificăm şi ne pregătim activ pentru viitor”, a subliniat demnitarul.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul benzinei, astfel că diferența de preț dintre cei doi carburanți a......
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...